Dag 29

 
Værmelding fra yr.no
Værmelding fra yr.no

(09:00) Jeg fikk nettopp telefon fra sykkelverkstedet med beskjed om at nå er sykkelen i orden igjen. Det var mye som var galt med sykkelen og flere deler var utslitt,  så det har vært mye jobb og mye som måtte gjøres for å få sykkelen tipp/topp slik at den skal holde resten av turen. Jeg kommer tilbake med mer informasjon om hva som er gjort, men de har bl.a. bygget et helt nytt bakhjul med dobbeltbunnet felg.

Jeg trodde jeg hadde kjøpt en bra sykkel når jeg hadde brukt hele 5-6 tusen på en sykkel (noe jeg syns var mye penger for en sykkel), men jeg har begynt å forstå at det som er en “bra” sykkel til hverdagsbruk ikke er laget med den kvaliteten som er nødvendig for å gjennomføre en slik tur.

For å få en bra sykkel til tursykling burde jeg kanskje ha brukt over 20 laken. Men hva slags sykkel burde jeg da ha kjøpt, og hvor burde jeg ha kjøpt den? På sportsforretningene som G-Sport og Intersport har de jo ikke den typen sykler.

Uansett, stemningen her høy her i leiren nå da jeg vet at sykkelen er i orden og tipp/topp for resten av turen.

Jeg henter sykkelen i ettermiddag da jeg har satt av formiddagen til avslapping på høyt nivå (gjøre absolutt ingenting) :-)

 
(16:00) Da har jeg hentet sykkelen fra Sykkelhuset i Bodø hvor den har vært til reparasjon. Det ble kostbart for å si det forsiktig. 1300,00 kroner i arbeidspenger og 1527,00 kroner i deler, tilsammen 2827,00 kroner. Men da er det gjort mye med sykkelen:

- Det er bygget et helt nytt hjul rundt det gamle navet. Navet ble beholdt fordi det er noe kraftigere og fordi det ikke var noe galt med det. Det nye hjulet har dobbeltbunnet felg og 36 eiker (flere enn det gamle).

- Alle tannhjulene bak samt kjedet var utslitt, så det er satt på nytt tannhjul bak og nytt kjede.

- Krankgiret var feilmontert (fra fabrikk) og sto montert noe for høyt på rammen, noe som kan føre til bomgiring. Det ble rettet og justert.

- Det er montert eikebeskytter på bakhjulet for å beskytte eikene hvis kjeden hopper av og havner mellom tannhjul og eiker (grunnen til at det var problemer med eikene på det gamle hjulet).

- Det er montert ny girvaier i stedet for den som røk (til girene bak). Det er også montert en ny girvaier til girene foran da den gamle begynte å bli ganske slitt.

- Det er satt på nye bremseklosser bak

- Gir og bremser er justert

Grunnen til problemene med det gamle hjulet er mest sansynlig at kjedet har hoppet av og lagt seg mellom tannhjul og eiker og dermed skadet eikene. Det nye hjulet har eikebeskytter samt flere eiker så det bør være betydelig sterkere enn det gamle hjulet og bør holde turen ut.

Gaute Brenna-Mortensen fra sykkelhuset har arbeidet med sykkelen min siden klokken 06:00 i morges for å få den ferdig til i dag. Her står han med det som er igjen av det gamle hjulet etter at navet er fjernet.

Gaute Brenna-Mortensen fra sykkelhuset har arbeidet med sykkelen min siden klokken 06:00 i morges for å få den ferdig til i dag. Her står han med det som er igjen av det gamle hjulet etter at navet er fjernet.

 
Så etter to hviledager i Bodø og omfattende reparasjoner på sykkelen er både sykkel og syklist klar for å fortsette turen videre nordover i morgen.

.

 

14 tilbakemeldinger på “Dag 29”

 1. Roy Sigurd Karlsbakk sier:

  Til neste gang, prøv f.eks. Raske sykler i Pilestredet, Oslo. Du får sykler til 4-5000 der også, men det er av de rimeligere :)

 2. Knut sier:

  Gudd dagen Trygve!
  Vel fortjent med “avslapping på høyt nivå”.
  Tror nok belastningen på bakhjulet ditt har vært vesentlig større enn normalt pga tilhengeren på 40 kg?
  I og med at trekkfestet er festet på den ene siden, vil du få ekstra tverrkrefter som pulserer hele tiden i takt med hvor hardt du tråkker. Tilsvarende når du bremser.
  Så et nytt og oppgradert bakhjul er nok på sin plass.
  Good Day! :-)

 3. Tor Erik sier:

  Hank Sport (http://www.hanksport.no) i Trondheim har bra utvalg i (og ikke minst bra peiling på) sykler. Det samme gjelder vel Sykkelsenteret (http://www.sykkeltrondheim.no).

 4. Kjell-Åge sier:

  Sivertsen sport på Steinkjer har høy kompetanse på sykkel og har et meget bra verksted. Når det gjelder sykkeltype er det jo mye å velge i. Sånne turer som du har krever nok minimum sykkel til 15 000-20 000. Har nettopp kjøpt meg en Gary Fisher med 29″ hjul – og er meget godt fornøyd!
  Lykke til videre!!!

 5. Espen sier:

  Hei Trygve.
  Har ikke fått med meg hvilken sykkel du har og hva hvilken type gir og hjul som sitter på den. Har du foretatt noe inspeksjon/smøring selv underveis. Det er ikke dumt å å smøre kjede daglig og sjekke om eikene er blitt slakke, samt også smøre virere hyppig. Jeg har da lest om folk som har syklet mye lenger uten at de har hatt så mye problemer som du.
  Det har vel også stor betydning hvor mye vekt som er på syklen. Etter bildene å dømmer ser du ikke ut til å være den ultimate sykkelklatretypen (65 kg.) Men en sykkel bør fint klare 100 kg. Person + 20 kg. bagasje på sykkelen.

 6. Erling sier:

  Har nettopp kjøpt meg ein slik:

  http://www.thorncycles.co.uk/sherpa.html

  Thorn Sherpa kan utrustes på fleire måtar. Med ekspedisjons-spec
  som eg valde kostar den i underkant av 20′ NOK. Den er nokså tung
  men veldig solid og perfekt for turbruk.
  Skal på min første lengre tur med den i neste veke.

  Thorn lagar sykler spesielt for lange turar med mykje last. Dei har
  også ein modell, Thorn Sherpa som har navgir fra Rholoff. Kva
  som er best av navgir og vanlege utanpågir er det mange syn på.
  Eg bestemte meg for vanlege gir pga. tilgjenge på delar og at det
  blir enklare å skifte hjul viss det skulle bli aktuelt.

  Andre aktuelle tursyklar kan vere f.eks Surly Long Haul Trucker.

  For meir info om tursykling sjekk også:

  http://www.fullyloadedtouring.com/
  http://www.bicycletouring101.com/
  http://www.phred.org/mailman/listinfo/touring
  http://www.kenkifer.com/bikepages/
  http://www.crazyguyonabike.com/

  Erling

 7. Trygve Pløhn sier:

  Espen: Jeg har en helt vanlig DBS 744 Street med 24 gir (8 tannhjul bak og 3 tannhjul foran) som ble kjøpt for tre år siden. Sykkelen kostet mellom 5 og 6 tusen inkludert lys, bagasjebrett, skjermer m.m. Den ble levert med dempegaffel, noe jeg ikke ville ha, men det var ikke mulig å kjøpe denne modellen uten dempegaffel på det tidspunkt sykkelen ble kjøpt. Dempegaffelen var heller ikke mulig å låse. Jeg har derfor senere satt på en fast framgaffel da det kun er tull å ha dempegaffel til den typen sykling jeg driver med.

  Her er årets utgave av den sykkelmodellen jeg har http://www.dbs.no/sykler/sport/293

 8. Trygve Pløhn sier:

  Erling: Takk for info og for linker. Jeg hørte om Rholoff for første gang i dag da de på Sykkelhuset fortalte litt om aktuelt utstyr for tursykling.

 9. Ole André Urvold sier:

  Ikke for å skryte, men, jeg kjøpte sykkelen min brukt av en arbeidskollega i 1992. Den var da to år gammel. Brukte den til å fra jobb mens jeg bodde i Oslo!
  Det er en DBS med 5 navgir, trommelbremser fram og bak. Kraftig bagasjebrett, deilig mykt sete (som jeg monterte for 6 år siden), kraftige aluminiumsskjermer. Dekkene har morknet så dem skal byttes snart. Jeg har aldri lappet slanger, men lufta siver ut ved vinterlagring, så jeg må pumpe luft i dekkene hver vår. For et jævla slit…

  !!

 10. Ole André Urvold sier:

  Egentlig ønsker jeg meg en bysykkel som kan brukes til og fra pubben, og som jeg kan sitte litt tilbakelent på!

 11. Arne Haugland sier:

  Mye styr med sykkelen Trygve, bra du holder motet oppe, mer enn hva jeg hadde klart!

 12. Gaute sier:

  Hei
  Artig å lese i reisedagboka di. Lykke til med turen videre nordover.

  Det er riktignok 36 eiker i det nye hjulet, men det var det i det gamle også siden jeg ikke har drillet nye hull i navet ditt. På “normale” nav er det vanligvis 32 eller 36 eiker, hvor 36 er det sterkeste alternativet. Den største forskjellen på det gamle og det nye hjulet ditt er måten hjulet er tredd på.

  DBS og mange andre leverandører har i den siste tiden tredd hjulene litt kreativt for at de skal gi inntrykk av å være mer eksklusive. Her har de vel hentet inspirasjon fra dyrere racerhjul hvor styrken blir ivaretatt ved hjelp av en mye krafrigere felgring.

  Slik hjulene nå er tredd er de tredd som et tradisjonelt 3 kryss hjul. det vil si at hver av eikene krysser tre eiker på sin vei fra navet til felgringen.
  Hjul kan også tres med 4 kryss som gjør dem enda sterkere da lengden på eikene blir lengra og kan tolerere mer stress i form av strekkbelastning.

  Årsaken til at det ble 3 og ikke 4 kryss på dette hjulet er at jeg ikke hadde lange nok eiker på lager.

  Eiketykkelse er en helt annen diskusjon som jeg gjerne tar en annen gang… nok mekke nerding for nå

  Gaute Brenna-Mortensen sommervikar på sykkelhuset (for 15 sesong)

 13. Solveig Pløhn sier:

  Håper sykkelen holder resten av turen nå, selv om den vel ikke er beregnet til sånt bruk.
  Start i morra tidlig med friskt mot, GOD TUR;)

 14. Sykkel | Sykkelturer sier:

  [...] fra Lindesnes til Nordkapp måtte jeg flere ganger få fikset bakhjulet før jeg til slutt fikk bygget et nytt bakhjul i Bodø. Videre så er gir-systemet og bremsene heller ikke noe å skryte [...]

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne legge igjen en kommentar.