Slik bytter man olje på et Rohloff Speedhub 500/14 navgir

Rohloff Speedhub 14 er et girsystem som blir brukt på mange dedikerte tursykler, f.eks. så bruker Thorn Cycles Rohloff på alle de modeller som har «Raven» som en del av navnet. Rohloff er kjent for ekstrem god kvalitetet og slitestyrke. Med et Rohloff Speedhub 14 navgir på sykkelen kan man omtrent sykle til månen og tilbake uten problemer. Alt som kreves er litt enkelt vedlikehold i form av et oljeskift nå og da.

Det har aldri skjedd at et Rohloff Speedhub navgir har feilet på en slik måte at alle girene har sluttet å fungere. Men selv om systemet er ekstremt sterkt og krever lite vedlikehold setter det pris på å få skiftet olje en gang i mellom.
Det har aldri skjedd at et Rohloff Speedhub navgir har feilet på en slik måte at alle girene har sluttet å fungere. Men selv om systemet er ekstremt sterkt og krever lite vedlikehold setter det pris på å få skiftet olje en gang i mellom.

Det anbefales at man foretar oljeskift for hvert 5000 km eller en gang i året (alt etter hva som kommer først). For å skifte olje gjør man følgende:

  • Man kjøper et oljeskift Kit for Rohloff Nav, f.eks. fra Fast-Bikes eller SJS Cycles (det koster ca 150,00 – 160,00 kroner)
Rohloff Full Oil Change Kit
  • Dra 25 milliliter med renseolje (Cleaning Oil) inn i sprøyten
  • Roter hjulet slik at tømmeskruen på navet er øverst og bruk en 3mm umbrakonøkkel for å skru ut skruen
  • Fest sprøyten til navet ved å skru inn sprøytens fylleslange i hullet der tømmeskruen sto.
  • Trykk renseoljen som er i sprøyten inn i navet og løsne deretter spørytens fylleslange fra tømmehullet og skru inn tømmeskruen igjen slik at navet er tett.
  • For å rense navnet roteres pedalene for hånd i tre minutter mens man skifter mellom gir 3 og gir 5 (det gjør at alle tannhjulene i navet vil være i bruk).
  • Roter hjulet slik at tømmeskruen på navet er øverst og skru ut skruen på nytt.
  • Fest sprøyten til navet ved å skru sprøytens slange inn i hullet der tømmeskruen sto.
  • Drei hjulet slik at tømmehullet og sprøyten er nederst.
  • Vent i ca 15 minutter med hjulet i denne stillingen. For å få et optimalt oljeskift bør dette utføres i romtemperatur.
  • Bruk sprøyten til å dra ut den gamle oljen (mens tømmehullet fortsatt er nederst).
  • La deretter sprøyten henge festet til tømmehullet i ytterliggere 5 minutter.
  • Roter hjulet til at tømmehullet er øverst og skru deretter sprøyten ut av tømmehullet.
  • Trykk den brukte oljen ned i den brukte boksen for renseolje og kast denne på en miljøstasjon.
  • Trekk 25 milliliter med olje inn i sprøyten.
  • Fest sprøyten til tømmehullet og trykk oljen inn i navet.
  • Trekk ut 25 milliliter med luft.
  • Fjern sprøyten fra navet ved å løsne den fra tømmehullet.
  • Den gamle tømmeskruen kan brukes hvis den har vært tett. Hvis den gamle tømmeskruen brukes bør man ha på en dråpe med Loctite 511. Hvis den gamle skruen har hatt lekasje må en ny tømmeskrue benyttes.
  • Fest tømmeskruen med en kraft på 0,5 Nm.

Ø-Kjendis Pløhn

En «kjendis» er i følge Wikipedia en levende person som er godt kjent i samtiden på grunn av omfattende omtale i massemedier som TV og radio, aviser og ukeblader. I Norge har vi en tradisjon med å rangere kjendisene med bokstaver fra A, B, C og videre nedover, der en A-kjendis vil være mer kjent enn en B-kjendis osv.

Eksempler på folk som i Norge pr i dag blir betegnet som A-kjendiser er bl.a. Åge Aleksandersen, Atle Antonsen og Jon Almaas bare for å nevne noen få. Når man går videre ned i bokstaver så kommer man etter hvert til folk som knapt er kjent. En D-kjendis er f.eks. en som for to-tre år siden var med på et realitshow på TV-3 i en episode eller to.

Jeg har nå begynt klatringen på kjendisstigen og vil nå betegne meg som i det minste en Ø-Kjendis. Det er nemlig bilde av meg i hele tre «sykkelpublikasjoner» i år (to turistbrosjyrer og en sykkelbok). I tillegg så har jeg for noen år siden blitt intervjuet på radio (jeg har altså fått omtale i massemedier) og i sommer var det t.o.m. en syklist som jeg aldri hadde truffet før, men som likevel kjente meg igjen og visste hvem jeg var. Jeg har derfor beviselig blitt kjent blant folk jeg ikke kjenner – altså har jeg blitt en kjendis. Hvor langt opp på kjendisstigen jeg har kommet tør jeg ikke å si, men mye høyere enn Ø tror jeg nok ikke det er.

Her er årets trykksaker som har brukt bilder av meg, og jeg er jo ikke mer blassert enn at jeg syns det er litt artig – det må man jo innrømme :-).

I årets norske Kystriksveien bok er det bilde av meg på side 16 (sammen med Kindergarten) og på side 17 profilerer de videoene som ble laget på en tidligere sykkeltur jeg hadde langs Kystriksveien.
I årets norske Kystriksveien-turistbok er det bilde av meg på side 16 (sammen med Kindergarten) og på side 17 profilerer de videoene som ble laget på en tidligere sykkeltur jeg hadde langs Kystriksveien.

 

Da jeg var ute på min aller første sykkeltur i 2008 så sto det ei hyggelig dame og tok bilder da jeg syklet forbi Vindenes Hus utenfor Sandessjøen. Det bildet som ble tatt da har de brukt i årets turistguide for Helgeland (bildet av meg er han som sykler forbi med sykkelhengeren på slep – ikke han som står og ser på utsikten).

 

I boken «Sykkelturer i Nordland» som er gitt ut av Syklistenes Landsforening, finner man meg på side 243. På bildet står jeg foran Globen på Nordkapp og bildet ble tatt da jeg kom fram til Nordkapp etter å ha syklet fra Lindesnes (forøvrig så er alle bildene i denne boken på s. 240 – s. 244 tatt av meg).

… så nå er det vel ikke lenge før jeg har eget TV-program 🙂

Multifunksjonelt sykkelutstyr: Parkeringsbrems og bukseklemme

Hvem har ikke opplevd at man parkerer den fullastede tursykkelen sin så godt og støtt man bare kan, for deretter – akkurat når man har gått langt nok bort fra sykkelen til at man ikke kan gjøre noe fra eller til – å oppleve at forhjulet skjenner ut til siden og sykkelen deretter velter over ende med all den tunge bagasjen, og i det den treffer bakken, lager en så ubehagelig lyd at man er sikker på at nå gikk ett eller annet veldig i stykker.

Og hvem har ikke opplevd å sykle på en sykkel uten kjedekasse for deretter – etter at man har gått av sykkelen – å oppdage at den nederste delen av buksebeinet nå kun består av tynnslitte filler etter at det har blitt dradd inn mellom kjede og tannhjul opp til flere ganger.

Disse opplevelsene er nå historie.

Her er et lite tips for å lage deg en billig og velfungerende kombinert parkeringsbrems og bukseklemme. Det geniale med denne mulitifunksjonaliteten er at man aldri har behov for begge funksjoner samtidig og dermed fint kan klare seg med kun en stykk «kombinert parkeringsbrems og bukseklemme».

Stikk på en hobbybutikk og kjøp selvheftende borrelås, f.eks. av merket K. L. & Ling International av den typen som er 18 mm bred. Lim deretter «han» og «hunn» borrelåsen sammen «rygg mot rygg» og kapp den så den er ca. 40 cm lang. Da står du igjen med et flott stykke multifunksjonelt sykkelutstyr som kan brukes til både parkeringsbrems, bukseklemme og som kan rulles opp på styret på sykkelen når det ikke er i bruk.

 

Parkeringsbrems
Her er det multifunksjonelle sykkelutstyret tatt i bruk som parkeringsbrems. Nå står sykkelen stødig.

 

Når funksjonaliteten «bukseklemme» benyttes er det ingen fare for fillete og ødelagte bukseben.

 

Når det ikke er i bruk kan ustyret enkelt oppbevares ved å snurre det rundt sykkelstyret.