Jetboil PCS – Et meget bra og et meget dårlig kjøp

Jetboil PCS

For et par år siden kjøpte jeg et Jetboil PCS (Personal Cooking System) samt kasserollen og stekepannen man kan kjøpe til som ekstrautstyr. Stekepannen og kasserollen ble kjøpt inn fordi jeg hadde ambisjoner om å bruke kjøkkenet til å lage litt mer avanserte matretter enn bare det å koke vann.

Etter å ha brukt det på noen sykkelturer har jeg fått en god del erfaring med utstyret og min konklusjon er at det både er et meget bra og et meget dårlig kjøp.

For å ta det dårlige først.

Brenneren er utstyrt med en Piezo-tenner, men min erfaring er at tenneren fungerer svært dårlig og at fyrstikker/lighter/tennstål  derfor uansett må være med på turen hvis man vil være helt sikker på å få fyr på ovnen.

Jetboil Piezo-tenneren fungerer dårlig og er ikke til å stole på.
Jetboil Piezo-tenneren fungerer dårlig og er ikke til å stole på.

Jeg hadde store problemer med å få tent ovnen ved å bruke Piezo-tenneren allerede da Jetboilen var splitter pine ny og nettopp var blitt pakket ut av esken den ble levert i. Jeg prøvde å demontere den og montere den på nytt samt å justere på avstanden der hvor gnisten skal hoppe over fra tenneren til brenneren, uten at det gjorde noe fra eller til. Gnist oppsto sjeldent og selv når det var gnist var det ikke alle gangene gnisten klarte å tenne gassen. Det var ikke uvanlig at jeg måtte trykke 25-30 ganger for å få en gnist, og ennå flere ganger for å fyr på ovnen, og det var hjemme ved kjøkkenbordet . Ute på tur, med litt vind, fungerte det ikke i det hele tatt. Da måtte jeg fram med lighteren.

I og med at Piezo-tenneren fungerte så dårlig helt fra den var ny – og det umulig kan være meningen –  fikk jeg en mistanke om at jeg hadde vært uheldig og fått en ovn med en feilfungerende Piezo-tenner. Jeg bestilte derfor en ny Piezo-tenner og da jeg testet ovnen etter monteringen av den nye tenneren, fungerte det hver eneste gang jeg trykket på knappen. Den nye Piezo-tenneren leverte en stor og kraftig blå gnist og satte fyr på gassen. Dette skjedde hver eneste gang i de rundt 30-40 forsøkene jeg gjorde.

Jeg var derfor glad og fornøyd med at problemet var løst og satte deretter Jetboilen bort for lagring til neste tur.  Der sto den en liten måned før det ble bruk for dens tjenester og den ble tatt fram igjen – og som en liten ettertanke før jeg pakket den i sekken – fant jeg ut at jeg skulle prøve å tenne ovnen for å se om Piezo-tenneren fortsatt fungerte.

Det gjorde den ikke.

Selv om tenneren fungerte problemfritt en måned tidligere, og det eneste som hadde skjedd siden da, var at ovnen og tenneren hadde stått lagret innendørs i et tørt og varmt skap på en hylle helt for seg selv (så det er ingenting på ovnen eller tenneren som kan ha blitt bøyd eller presset ut av stilling) , fungerte den nå akkurat like dårlig som før jeg byttet tenner.

Hva det er som har endret seg der inne i skapet vet jeg ikke. Et søk på nettet viser at det generelt er stor misnøye med Piezo-tennerne til Jetboil og at det er problemer med å få det til å virke, så det er nok rett og slett en dårlig designet løsning.

En løsning som ikke fungerer har jeg ikke bruk for, så på mitt Jetboil-system har jeg valgt å fjerne Piezo-tenneren fullstendig.

En Piezo-tenner som ikke fungerer skikkelig er et irritasjonsmoment men det er ikke noe stort problem. Verre er det at kjøkkenet – etter min mening – er helt ubrukelig til normal matlaging.

Hverken stekepannen eller kjelen kan brukes til å lage mat da absolutt alt brenner seg fast – også selv om man benytter massevis av stekesmør eller olje og varmen er skrudd ned til absolutt minimum. Problemet er at både stekepannen og kjelen blir veldig punktvarme samt at de er laget av et materiale som maten lett brenner seg fast i – i tillegg til at materialet er veldig tynt for å spare vekt men dermed også fordeler varmen dårligere.

Jetboil FluxRing Stekepanne er ekstrautstyr og helt ubrukelig.
Jetboil FluxRing Stekepanne er ekstrautstyrkoster og helt ubrukelig. Stekepannen koster 650,00 kroner og de pengene bør du bruke på noe annet.
... og kjelen til ca 600,00 kroner kan du også droppe.
Kjelen til ca 600,00 kroner er ekstrautstyr og bortkastede penger.

Både kjelen og stekepannen er utstyrt med Flux-ringer rundt kanten for å bedre utnytte energien fra ovnen, men ovnen fungerer på en slik måte at det uansett blir veldig varmt på et forholdsvis lite område.

Jetboil PCS er derfor helt ubrukelig til matlaging hvis det man lager skal være mer ambisiøst enn det å koke opp vann.

Og da er vi over på det positive.

Jetboil PCS er i utgangspunktet ikke ment å være et kjøkken som man skal bruke til å lage «avanserte» matretter – og det er derfor den ubrukelige stekepannen og kasserollen er ekstrautstyr og ikke en inkludert del av systemet.

Jetboil PCS er designet for å være et kompakt og effektivt system for å koke vann, og til den jobben fungerer det meget, meget bra.

Jetboil PCS tar liten plass i tursekken/sykkelvesken når det ikke er i bruk. Gassflasken og brenneren passer ned i kjelen og kan lagres der når det er pakket sammen. Fra man tar Jetboil PCS opp fra tursekken/sykkelvesken til det er ferdig montert og vannet koker går det kun få minutter. Det er rett og slett et glimrende system å ha med seg på turer hvor man bare trenger varmt vann til en kopp god og varm kaffe/te/buljong eller til en pose Real Turmat. Det kan også fint brukes til enkle ting som å koke pølser, egg, suppe eller nudler.

Systemet er følsomt for vind og det bør plasseres slik at det står i le for vinden for å fungere optimalt.

Robert Justad og en pølse i brød med rekesalat og ketchup (I)
Jetboil PCS kan fint brukes til å koke pølser …
Jetboil er etter min mening et helt genialt system og her bruker jeg det til å koke oss litt varm kakao mens vi venter på fergen
… eller til kjapt å koke seg litt varm kakao mens man venter på fergen.

Som kjøkken der man har ambisjoner om å steke og koke mat gir jeg Jetboil PCS (med ekstrautstyret stekepanne og kasserolle) terningkast 2.

Jetboil PCS er designet for å være kompakt i sekken, ta liten plass, være lett å sette opp og hurtig koke opp vann, og til den jobben får det terningkast 5.

Hadde Piezo-tenneren fungert skikkelig og vært til å stole på hadde jeg nok landet på terningkast 6, men at Jetboil PCS blir levert med en tenner som fungerer så dårlig at man rett og slett ikke kan stole på den i det hele tatt trekker sluttkarakteren ned.

P.S Vær oppmerksom på at gassflasker ruster så det er en fordel om kjelen er tør før man putter gassboksen ned i kjelen – eventuelt at man legger støttefoten av plastikk ned i kjelen først slik at gassboksen ikke kommer i direkte kontakt med kjelen. Vær også oppmerksom på at kjelen hurtig blir så varm at neopren-trekket på kjelen «smelter» hvis man tenner på ovnen uten å ha vann i kjelen.

Én kommentar til «Jetboil PCS – Et meget bra og et meget dårlig kjøp»

  1. Bra omtale. Takk. Bruker sjøl litt samme system fra primus. Ikke noe trøbbel med Piezo, men enig – mest egnet til å koke vann etc…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *