Stjørdal – Levanger (alt. rute)

Flere som har syklet Norge på langs uttaler at E6 mellom Stjørdal og Levanger er et av de verste/farligste/mest ubehagelige veistykkene å sykle i Norge.

På E6 fra Stjørdal til Levanger er det ekstremt mye trafikk, og det meste av strekningen er uten sykkelsti og dermed må man sykle på veien enten man liker det eller ikke. Når veien i tillegg har autovern på begge sider og en ekstremt smal, nesten ikke eksisterende veiskulder, skal det lite til før man kommer i klem mellom autovernet og en nærgående bil, trailer, campingvogn, bobil etc.

Da jeg syklet Lindesnes-Nordkapp sommeren 2009 opplevde jeg denne strekningen som så farlig og ubehagelig at jeg rett og slett ikke klarte å passere den uten hjelp (les mer om det her). Dette var den eneste strekningen på hele turen hvor jeg opplevde trafikken som så farlig og nærgående at jeg var redd.

Knut Erling Wedul som syklet fra Nordkapp til Sør-Afrika i 2009-2010 uttaler følgende om denne veistrekningen: «Distansen Åsen – Stjørdal er noe av det verste å sykle på i Norge. E6 er ganske smal flere steder og med ingen veiskulder, og det er en del bakker. Trailerne stryker centimetere fra din skulder og man prøver å ikke vingle for mye i kjørebanen, men holde seg på den hvite stripa.»

Det er da særlig strekningen fra Stjørdal til Åsen som er problematisk. Sør for Stjørdal er det mange alternative ruter og nord for Åsen kan man sykle den gamle (bilfrie) E6 helt inn til Levanger. Men fra Stjørdal til Åsen må man sykle på E6.

Man kan unngå denne strekningen ved sykle på vestsiden av Trondheimsfjorden, men ønsker man å sykle på østsiden av Trondheimsfjorden er det få alternativer til E6.

Men det finnes heldigvis en alternativ rute – den er bare ikke så veldig godt kjent (jeg bor på Levanger og jeg ble ikke klar over denne ruten før sommeren 2010).

Den alternative ruten er ganske nøyaktig 5 mil fra Stjørdal jernbanestasjon og til Nossum på Levanger. Det meste av ruten er grusvei og den er noe kuppert, men den er så og si bilfri. Ruten går også forbi flere små innsjøer med drikkbart vann og man kan også slå opp teltet flere steder.

Alternativ rute fra Levanger til Stjørdal (eller motsatt)
Alternativ rute fra Levanger til Stjørdal (eller motsatt)

Det er et lite stykke fra Stjørdal langs E14 som er noe trafikkert, men det er blåbær i forhold trafikken på E6. Den korte strekningen langs E14 er lett å sykle og det er en bred og fin veiskulder.

Her er høydeprofilen for den alternative ruten Levanger-Størdal.

Høydeprofil Levanger – Stjørdal (Levanger til venstre og Stjørdal til høyre)

Selv om denne alternative ruten er noe tyngre å sykle enn E6 vil jeg likevel på det sterkeste anbefale alle som skal sykle strekningen Levanger-Stjørdal eller omvendt å ta denne ruten da det å sykle E6 fra Stjørdal til Åsen er livsfarlig. Det er bedre å bruke litt lenger tid enn å ikke komme fram i det hele tatt.

Jeg syklet ruten med GPS søndag 27. september 2010 og alle GPS-data fra turen er lagt ut på Garmin Connect og kan enten analyseres der, sendes til Google Earth hvis man foretrekker det eller lastes ned i ønsket GPS format for bruk på egen GPS via «Eksporter funksjonen».

Her er noen bilder fra strekningen.

Det er grusvei det meste av strekningen
Det er grusvei det meste av strekningen
Det er et naturskjønt område å sykle i
På veien passerer man minnebautaen over Ludvik Buland som døde i tysk fangenskap i Dachau

Ludvik Buland var en norsk fagforeningsmann som ble arrestert av tyskerne i 1940 og senere døde i konsentrasjonsleiren Dachau rett før krigens slutt (link: Wikipedia).

Teksten på minnebautaen
På vei nedover mot Stjørdal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *