På sykkel i fjellet – Turer utenom allfarvei

For alle som har den minste interesse for tursykling i Norge er Øyvind Wold et kjent navn. Øyvind er en ivrig tursyklist med flere artikler og bøker om tursykling på samvittigheten. Nå i 2014 er det kommet en ny utgave av boken hans om fjellsykling og forlaget har følgende omtale av boken:

Fjellsykling er ikke bare for hardbarkede terrengsyklister. Her presenteres turer i varierende lengde og av forskjellig vanskelighetsgrad, på grusveier og kjerreveier i nesten folketom villmark. Den første utgaven av boken ble mottatt med entusiasme av sykkelfolket da den kom i 2007. Her er tredje utgave som er oppdatert med flere herlige fjellturer, nye bilder og kart.

Boken er i «reiseformat» og passer godt i tursekken/sykkelvesken men det er det egentlig ikke noen grunn til da dette ikke er boken du har med på selve turen. Alle turene som er beskrevet i boken forutsetter at man må ha med seg andre kart da kartene i boken kun er for å få den overordnede oversikten og ikke er detaljerte nok til bruk på tur. Mangelen på detaljerte kart gjør at dette er en bok som best egner  seg som inspirasjon og som et verktøy og til å bestemme hvor man skal på tur. Boken presenterer basisinformasjon om hver tur med henvisninger videre til steder man finner mer detaljert informasjon. Det betyr at man bruker boken til å finne ut hvilken tur man skal på, og deretter skaffer kart og ytterligere informasjon om turen ut fra bokens anbefalinger. Dette er ikke en bok man tar ut av sekken når man står midt oppå fjellet og lurer på hvilken vei man skal sykle. Det har man bestemt seg for – ved å lese boken – før man drar på tur. Med det i mente så hadde boken gjort seg bedre i et noe større format der bildene og turbeskrivelsene kommer ennå bedre til sin rett.

(teksten fortsetter under bildet)

Tredje utgave av Øyvind
Tredje utgave av Øyvind Wolds bok om tursykling i fjellet

Boken er to-delt. Første del av boken inneholder praktiske og gode råd om fjellsykling, hva som kreves av utstyr, trening og planlegging m.m., mens andre del av boken beskriver selve turene. Tur-delen av boken er organisert på en meget fornuftig måte og tar utgangspunkt i 11 destinasjoner (områder) som bokens 53 turer er lagt til. Det betyr at man slipper å organisere reiser til 53 forskjellige steder, men kan sykle flere av turene i boken med utgangspunkt i en destinasjon. Hver destinasjon i boken er valgt ut fra hvilke turer som er mulig å gjennomføre derfra, samt at det må være et vist nivå av service tilbud for tursyklisten tilgjengelig. Alle bokens 11 destinasjoner er å finne sør for Trondheim, noe som gjør turene litt mindre tilgjengelige for de som bor i Midt- og Nord-Norge.

Boken har en kort beskrivelse av hver destinasjon og hvordan man kommer seg dit. Hver av de 53 turene er beskrevet med …

  • Start og sluttsted
  • Distanse
  • Samlet stigning
  • Høyeste punkt
  • Underlag
  • Anbefalt kart
  • Vanskelighetsgrad

… samt ca. 1 side med tekst med en forholdsvis detaljert beskrivelse av turen. Noen av turene er også beskrevet med en grafisk høydeprofil (se bilde under).

Høydeprofil for turen med beskrivelse av underlag og avmerking av lokasjoner langs ruten
Høydeprofil for turen med beskrivelse av underlag og avmerking av lokasjoner langs ruten

Beskrivelsen av hver tur- særlig med høydemeter og vanskelighetsgrad – gjør at det er lett å velge turer som passer til ens egen form og ambisjonsnivå.

Jeg har syklet noen kilometer både i Norge og i utlandet, men tursykling på fjellet har jeg ingen erfaring med. Etter å ha lest og bladd igjennom de 166 sidene med turbeskrivelser, tips og råd i boken har jeg bestemt meg for at fjellsykling er noe jeg skal prøve. Boken fungerer utmerket som inspirasjon, med gode tips og praktiske råd til ting som hvor man kan handle mat, reparere/leie sykkel, samt linker til nettsteder hvor man kan finne mer informasjon om de enkelte turene/områdene.

Denne boken har inspirert meg til å prøve noe jeg ikke har prøvd før, og jeg vil derfor anbefale denne boken for alle som har den minste interesse av å prøve fjellsykling og tursykling i fjellet.

Merknad: Jeg har fått tilsendt boken gratis av forlaget for å omtale den her på bloggen. Dette har ikke påvirket mitt syn på boken og omtalen av boken i dette blogginnlegget er min personlige mening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *