Miles from nowhere: A Round the World Bicycle Adventure

NEW DELHI (AP) – En amerikansk kvinnelig tursyklist ble i går,  ca. 320 km sørøst for den Indiske hovedstaden, spist levende av en gigantisk vill ape.

Nyheten om min død vil helt sikkert skape overskrifter i alle de store avisene hjemme i USA og jeg håpet at Larry ville fortelle historien riktig, gi den en oppsiktsvekkende og tragisk tone og mane frem den tragiske historien om dødskampen mellom den uskyldige kvinnelige syklisten og apen med kjever store nok til å svelge et menneske i et jafs. Hvis han fortalte historien riktig ville han fortelle en heroisk historie om meg, på sykkel gjennom et primitivt land fullt av sultne fattige mennesker, kobraslanger, tigre og bander med tyver som ville skjære strupen over deg for ingenting, da en vill, krokbøyd primat plutselig svingte seg ned fra toppen av et tre og drepte meg med sine lemmer og kjevers brutale kraft.

Mens jeg så på apen som svinge seg mot meg, ba jeg om at Larry ville fortelle en god historie og han ville være så snill at han aldri fortalte sannheten om hvordan jeg døde.


Slik åpner Barbara Savage boken «Miles from nowhere: A Round the World Bicycle Adventure». Boken er historien om Barbara og hennes manns (Larry Savage) sykkeltur verden rundt, en tur som tok to år og gikk gjennom 25 land.

(teksten fortsetter under bildet)

Miles from Nowhere, en fantastisk, morsom, tankevekkende og spennende bok om en sykkeltur jorden rundt
Miles from Nowhere, en fantastisk, morsom, tankevekkende og spennende bok om en sykkeltur jorden rundt

Refleksjonen om hennes død, og grunnen til at Barbara ikke ønsker at Larry skal fortelle sannheten om den, skyldes at hun befant seg i en noe mindre heroisk situasjon enn sittende på en sykkel på vei gjennom India. På grunn av meget kraftig diare befant hun seg oppe på taket av en bygning i en liten Indisk by, ute i friluft sittende på en bøtte halvfull av ekskrementer fra tidligere brukere. Sittende på «tronen» kikket hun utover hustakene og oppdaget – kun noen få hustak unna – en svær ape som kom mot henne i full fart.

Så dette er slik jeg skal dø, tenkte hun, mens hun håpet at Larry vill lyve om hvordan hun døde. At han ikke ville fortelle at hun ble drept av en ape mens hun satt og dreit i en bøtte på toppen av et tak.

Hvordan dette gikk videre må dere lese boken for å få vite.

«Miles from nowhere: A Round the World Bicycle Adventure» er uavhengig av sjanger en av de beste bøkene jeg noen gang har lest. Boken kan leses som en reiseskildring om en sykkeltur verden rundt, men handler like mye om forholdet mellom mennesker, kulturer, om det å bryte sine grenser og å leve et godt og rikt liv, samt at den er et tidsbilde på hvordan verden så ut på slutten av 70-tallet da denne sykkelturen ble gjennomført. Boken er morsom, rørende, selvironisk, spennende og meget godt skrevet.

Boken ble gitt ut i 1983 og jeg må innrømme at jeg hadde aldri hørt om denne boken før jeg tilfeldigvis oppdaget den da jeg skulle teste hvordan man kunne kjøpe bøker fra Amazon direkte fra min Kindle e-bokleser. Jeg søkte på «Bicycle touring» og dette var en av bøkene som dukket opp i søkeresultatet. Den hadde fått svært mange 5-stjerners anbefalinger fra andre kjøpere, så jeg antok at det ikke var direkte bortkastede penger å gi den en sjanse. Mitt første e-bok kjøp viste seg å bli et av de beste bok-kjøpene jeg har gjort. Jeg slukte boken og jeg var faktisk litt lei meg da jeg hadde lest den ut – jeg skulle ønske at Barbara og Larry fortsatte sin sykkeltur til evig tid så boken ikke tok slutt.

Boken finnes kun på engelsk (så vidt jeg vet) og har du Kindle kan du via den kjøpe den direkte fra Amazon (forutsetter at du har registrert kredittkortet ditt). Fra hovedmenyen i Kindle velger du bare «Shop in Kindle Store» tast inn «Bicycle Touring» i søkefeltet og blar deg litt nedover til du finner boken. Prisen varierer litt men i skrivende stund koster Kindle-versjonen $ 11.79 (ca 70 kroner).

Har du et annet lesebrett enn Kindle, kan du kjøpe boken i Kindle-format fra amazon.com og deretter bruke Calibre til å konvertere boken til det formatet ditt leserbrett bruker (det er en meget enkel prosedyre).

Boken fins også som «vanlig bok» både i Hardcover og Paperback utgave, men det er en stund siden den ble trykt opp og kan være vanskelig å finne – så da må man nok ut på bruktmarkedet (men finner du ikke denne boken som «vanlig bok» er boken i seg selv god nok grunn til å kjøpe et lesebrett).

Tragisk nok ble Barbara drept i en trafikkulykke nær hjemmet hennes i Santa Barbara, California, rett før boken skulle gis ut så hun fikk aldri oppleve at boken hennes ble publisert.

Jeg anbefaler denne boken på det aller sterkeste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *