Schwalbe Marathon Plus (26 x 1,75) – Kanskje de beste dekkene for langturssykling

Det var på tide å skifte dekk og slanger. De som står på sykkelen nå har stått på i seks år og er utslitte og begynner å bli morkne. Bakhjulet holder heller ikke på luften lenger (det er nok ventilen på slangen og ikke dekket) og jeg fant hjulet helt flatt i går da jeg skulle ut på en liten «treningstur«. Det er nå bare dager igjen til jeg starter på sommerens sykkeltur og nå de siste dagene skal jeg gå over sykkelen og få den tipp, topp og klar til tur.

Det har hele tiden vært meningen å bytte ut dekk og slanger før turen starter og siden sykkelen nå er punktert var det et «spark i ræva» for å få det gjort. Min sykkel har 26″ hjul og jeg kjøpte inn nye dekk (26 x 1,75) allerede i vinter med tanke på å sette på nye dekk når sykkelsesongen startet nå i vår.

Dekk og slange er utslitt og må skiftes.
Dekk og slange er utslitt og må skiftes

Som med så mye annet så velger man litt andre løsninger på en tursykkel hvor man skal sykle langt med mye bagasje og vekt på sykkelen enn det man ville gjort på en «vanlig» sykkel, og det gjelder også dekkene.

Hvis man undersøker litt i «langturssyklist-miljøet» i inn- og utland, vil man se det er flere av dem som bruker Schwalbe Marathon Plus dekk enn noe annet dekk.

Schwalbe Marathon Plus er et meget sterk dekk, med solide sidevegger og et «SmartGuard layer» som gjør dekket til et av de mest motstandsdyktige dekkene i forhold til punkteringer. Når man er på langtur med sykkelen så har man lyst til å stå og lappe slanger og fikse punkteringer så lite som overhodet mulig – et dekk som tåler mye før det punkterer er gull verdt.

Det 5 mm tykke SmartGuard laget gjør dekket meget motstandsdyktig mot punkteringer
Det 5 mm tykke SmartGuard layeret (markert med blått på bildet) gjør dekket meget motstandsdyktig mot punkteringer

Det at dekket tåler mye, er sterkt og meget motstandsdyktig mot punkteringer har selvfølgelig en pris og den prisen kommer i form av at det er et meget tungt dekk. Den størrelsen jeg kjøpte (26″ x 1,75″) veier hele 995 gram – altså 1 kg. Det vil si at jeg har 2 kg dekk på sykkelen. Men ulempen med den høye vekten veies opp mange ganger med alle dekkets positive egenskaper og det er kanskje det beste dekket på markedet når det kommer til tursykling. Det er et dekk med et meget godt rykte blant langturssyklister.

Jeg var ikke i tvil i hvert fall om hvilken type dekk jeg skulle kjøpe da det var på tide å bytte ut de gamle dekkene. Da jeg kjøpte min Thorn Raven Tour – som er bygget og utstyrt 100% med tanke på tursykling – ble den levert med Schwalbe Marathon Plus, og jeg har ikke hatt en eneste punktering. Nå ble riktig nok bakhjulet flatt i går, men jeg sjekket slangen på bakhjulet da jeg byttet slange og dekk nå i dag, og slangen var hel. Det var altså ventilen som var blitt dårlig og slangen var ikke punktert. Jeg kan dermed slå fast at jeg aldri har punktert på de 6 årene som de gamle dekkene har stått på sykkelen. Håper på samme statistikk med de nye dekkene 🙂

Jeg byttet også slange i begge hjul selv om forhjulet var OK. Slangene er også 6 år gamle og gummi er «ferskvare» så det er greit å få satt inn noen nye slanger også. For å gjøre det lettere å pumpe opp dekkene med høyt trykk valgte jeg selvfølgelig slanger med Presta ventiler.

Da er dekkene og slangene skiftet på både forhjulet og bakhjulet.
Da er dekkene og slangene skiftet på både forhjulet og bakhjulet
Det er selvfølgelig satt på Scwhalbe Marathon Plus dekk både foran og bak
Det er selvfølgelig satt på Schwalbe Marathon Plus dekk både foran og bak. Disse dekkene holder noen tusen km så hvis ikke noe uvanlig skjer så skal jeg ikke trenge å bekymre meg for dekkene på sommerens sykkeltur.
Jeg har selvfølgelig kjøpt slanger med Presta ventiler - det gjør det lettere å få høyt trykk i dekket.
Jeg har selvfølgelig kjøpt slanger med Presta ventiler – det gjør det lettere å få høyt trykk i dekket

I og med at dekkveggene på disse dekkene er så stive er det litt kronglete å få dem på felgen – men slett ikke så vanskelig som noen skal ha det til. Bare å prøve å få mest mulig av dekket ned i det dype sporet i midten på felgen når man setter dem på, da blir det ikke så trangt (denne videoen demonstrerer det).

Jeg var dog ikke like flink som fyren her på videoen men det ble godt nok til at jeg bare skulle bruke et par små enkle «vipp» med dekkspaken og så smatt dekket på plass.

Dermed har sykkelen fått nye sterke dekk og nye slanger og luft i begge hjul – da er den delen av å vedlikeholde og klargjøre sykkelen for tur i boks 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *