Levanger – Berlin 2016 – Dag 43

(07:40) I dag er det siste dag av årets sykkeltur. Jeg skal sykle 5-6 mil langs sykkelruten her fra Oranienburg til Berlin. Sykkelruten slutter foran Brandenburger Tor.

Jeg er ferdig med frokosten. Har ikke så mye matlyst tidlig om morgenen så frokosten består stort sett av svart kaffe.

Det er rart å tenke på at turen snart er ferdig. Jeg har opplevd så mye og møtt så mange mennesker at tidsperspektivet føles ganske annerledes enn det gjør til hverdags. I hverdagslivet er en uke bare et øyeblikk, på denne turen føles en uke nesten som et par måneder fordi det skjer så mye og det er så mange inntrykk som skal fordøyes. Det er bare 43 dager siden jeg startet fra Levanger men det føles som jeg har vært på tur i over ett år. Nå er tiden min i denne turboblen snart slutt. Jeg skal kose meg på turen inn til Berlin og sykle langsomt så turen varer litt lenger.

Jeg tror det blir en regnværsdag i dag.

(08:30) Avreise
(08:30) Avreise

(08:50) Vel, det ser ut til at jeg må ut på en lang omvei. De har funnet en 500 kg amerikansk bombe fra 2. verdenskrig og har sperret av et stort område som de nå er i ferd med å evakuere. Mitt problem er at dette området inkluderer broen jeg må over for å komme inn på sykkelruten til Berlin. Jeg klarte jo selvfølgelig også å sykle forbi alle sperringer og var midt inne i området før en politimann kom løpende med beskjed om at her kunne jeg ikke oppholde meg. Jeg har jo ikke spesielt lyst til å bli et nytt krigsoffer for 2. verdenskrig så nå prøver jeg å finne en alternativ rute.

Syklet forbi denne og rett inn i området som er av sperret ...
Syklet forbi denne og rett inn i området som er avsperret …
... før det kom en politimann herfra og fortalte at området var avsperret og under evakuering.
… før det kom en politimann herfra og fortalte at området var avsperret og under evakuering.

Jeg snakket med et par tyskere om dette senere på dagen og det viste seg at dette var en mye større sak enn det jeg hadde fått med meg. Det var et flere kvadratkilometer stort område rundt bomben som var evakuert, over 4000 mennesker måtte evakuere sine hjem, bedrifter ble stengt, båttrafikken på elven var stengt og veier ble stengt i et stort område. Dette syklet jeg rett inn i – jeg manøvrerte hurtig og elegant rundt alle sperringer – og jeg var vel ikke mer enn 100 meter fra bomben da de omsider fikk stoppet meg og sendt meg i en mer fornuftig retning.

Dette var for øvrig en forholdsvis vanlig hendelse i Oranienburg. I følge politimannen jeg snakket med så var dette den 192 gangen de hadde funnet en bombe fra 2. verdenskrig og måtte stenge og evakuere deler av byen.

Jeg fant tilbake til sykkelruten etter en omvei på ganske mange kilometer og derfra og inn til Berlin var det hyggelig sykling på en godt oppmerket rute.

(10:14) Skal tro hvor fornøyd naboene er med å ha dette noe spesielt dekorerte huset i nabolaget. Kreativt :-)
(10:14) Skal tro hvor fornøyd naboene er med å ha dette noe spesielt dekorerte huset i nabolaget. Kreativt :-)
(10:25) Det går rett vei
(10:25) Det går rett vei
(10:37) Sykler også i dag langs hyggelig elver/kanaler med båttrafikk på.
(10:37) Sykler også i dag langs hyggelig elver/kanaler med båttrafikk på.
(11:28) Villgjessene her er så godt som tamme
(11:28) Villgjessene her er så godt som tamme
(13:11) Det er rolige omgivelser inn mot Berlin. Dette er en knapp mil fra sentrum i luftlinje.
(13:11) Det er rolige omgivelser inn mot Berlin. Dette er en knapp mil fra sentrum i luftlinje.
(13:13)
(13:13)

(14:35) Jeg kan nå si at jeg har syklet fra Levanger til Berlin. Etter en fin og rolig sykkeltur på 56,39 kilometer kom jeg inn til Berlin sentrum og Brandenburger Tor litt før halv tre.

Jeg er faktisk litt stolt av å ha syklet denne turen. Det har vært litt av en tur, og selv om det ikke er den lengste turen jeg har syklet er det nok den turen der jeg er brutt flest personlige grenser og vært utenfor komfortsonen flest ganger.

(14:35) Etter 43 dager på tur er jeg nå kommet frem til Berlin.
(14:35) Etter 43 dager på tur er jeg nå kommet frem til Berlin.

Det har vært en utrolig tur. Jeg har opplevd mye og sett mye men det som nok kommer til å stå sterkest i minnet til slutt er alle de møtene jeg har hatt med utrolig mange flotte, hyggelige, artige og hjelpsomme mennesker.

Jeg blir nå noen dager i Berlin hvor jeg skal kjøre full turistpakke og få med meg så mye som mulig og så begynner jeg hjemreisen på søndag. Akkurat hvordan jeg skal komme meg hjem vet jeg ikke ennå men det blir nok tog og båt.

Levanger – Berlin 2016 – Dag 42

(08:20) Jeg var så sliten i går kveld at jeg sovnet fullt påkledd før jeg fikk satt skoene på tørkerommet, så jeg starter dagen i våte sko (våte innvendig da det randt mye regn ned langs foten og inn i skoene i regnværet i går ettermiddag).

Ute er det overskyet og litt småkaldt, akkurat som om det ikke helt har bestemt seg for om det skal bli godt eller dårlig vær.

I dag skal jeg sykle til Oranienburg, det er en kort etappe på ca. 35 km.

Frokosten er unnagjort. Skal slappe av litt på rommet og gi skoene en sjanse til å tørke litt mer før jeg drar videre.

(10:00) Da er jeg tilbake på veien og har kommet meg inn på ruten igjen. Det er alltid et lite prosjekt å finne tilbake til ruten etter å ha overnattet et sted da overnattingsstedet ofte ligger et stykke unna ruten. Det er så pass kjølig at jeg har funnet frem langbuksene igjen. Det småregner litt også.

(10:00) Da er jeg tilbake på sykkelruten.
(10:00) Da er jeg tilbake på sykkelruten.
(10:30) Mye av ruten i dag går langs elven/kanalen. Jeg syns det er hyggelig å sykle her og se på båttrafikken på elven.
(10:30) Mye av ruten i dag går langs elven/kanalen. Jeg syns det er hyggelig å sykle her og se på båttrafikken på elven.

(11:15) Småregnet ble til regnvær. Det har så langt regnet hele turen. Sykler likevel ikke i regntøy, bortsett fra skalljakken. Det er bare rundt 20 km til Oranienburg nå.

(12:30) De 35 km til Oranienburg er gått i paddeflatt terreng og har vært veldig lette å sykle. Nå er jeg kommet fram og skal bruke noen timer på å besøke konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen

Her satt blant annet Trygve Bratteli og Einar Gerhardsen som begge senere ble statsministre i Norge. Her satt også nasjolaldikteren Arnulf Øverland som i dag blant folk flest kanskje er mest kjent for ordene; Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg har lånt en audioguide og et kart. Det fungerte godt. Jeg kunne ta turen i mitt eget tempo og gå så dypt inn i historien som jeg selv ønsket.
Jeg har lånt en audioguide og et kart. Det fungerte godt. Jeg kunne ta turen i mitt eget tempo og gå så dypt inn i historien som jeg selv ønsket.
.
.
.
.
Her sto brakke 18 og 19. For de som kjenner historien om falskmyntnerne i Sachsenhausen, så var det her i disse to brakker det foregikk.
Her sto brakke 18 og 19. For de som kjenner historien om falskmyntnerne i Sachsenhausen, så var det her i disse to brakker det foregikk.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Falskmyntnerne_i_Sachsenhausen

.
.
.
.
Hvis en fange gikk ut på grusen ble han skutt uten varsel.
Hvis en fange gikk ut på grusen foran gjerdet ble han skutt uten varsel.

(17:10) Da er jeg på hotellet etter en lang ettermiddag i Sachsenhausen med sterke inntrykk.

Jeg har alltid trodd at nazistene gjemte vekk konsentrasjonsleirene for i det minste å prøve å skjule ondskapen men både Ravensbruck, som jeg besøkte i går, og Sachsenhausen som jeg har besøkt i dag ligger enten midt i eller i umiddelbar nærhet av en større by. Slik jeg ser det er det helt umulig at ikke innbyggere i Fürstenberg forsto hva som gikk for seg i Ravensbruck og innbyggerne her i Oranienburg var absolutt helt klar over hva som foregikk i Sachsenhausen for fangene ble brukt på tvangsarbeid i byen og noen ganger lå røyken fra kremaroriene tett over byen så de kjente lukten.

Det som er trist å tenke på er at denne typen ondskap fortsatt eksisterer og blir utøvd av makthavere den dag i dag,  f.eks i land som Nord-Korea og Kina.

Nå er det tid for en dusj, middag og litt ettertanke.

I morgen er siste dagen av denne sykkelturen. Min kone og jeg er enige om at årets tur slutter i Berlin og hvis alt går etter planen kommer jeg dit i morgen.

Det ble 39,88 km på sykkelen i dag og nå er jeg kommet hit (se kartet nedenfor).

Levanger – Berlin 2016 – Dag 41

Ghh
I dag går turen fra den øverste nålen ved Fürstenberg og ned til den nederste nålen ved Zehdenick langs den blå streken. Det skal være ca. 42 km.

(09:40) Det er flott vær i dag. Frokost og utsjekk var tidlig unnagjort og jeg var på veien før kl 0900.

Jeg er langt over gjennomsnittlig interessert i krigshistorie og spesielt 2. verdenskrig. Jeg forbinder ikke byen Fürstenberg med noe spesielt negativt jfr 2. verdenskrig. Det er en svært hyggelig by. Men bare rett utenfor Fürstenberg sykler jeg noe uventet rett inn i Ravensbruck. Det er et navn jeg har hørt før og jeg viste ikke at denne KZ leiren lå her. Ravensbruck var en av de verste utryddelsesleirene for kvinner under krigen.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Ravensbrück

Her kommer jeg til å bruke litt tid før jeg sykler videre.

Wikipedia artikkelen jeg har lagt ut link til litt lenger oppe her på siden er en god artikkel om leiren og jeg vil anbefale dere å klikke på linken og lese artikkelen.

.
.

20160801_094311

.
.

20160801_10011120160801_10023820160801_10031320160801_10055820160801_10040220160801_100617

.
.

20160801_10120320160801_101314

.
.

(11:45) Jeg har nå syklet litt videre til den neste byen og funnet meg en Cafe der jeg skal spise lunsj. Det er ikke mye som fortsatt står av KZ leiren Ravensbruck men besøket der gjorde likevel et sterkt inntrykk. Føler meg faktisk litt nedfor nå. Jeg syns det var deprimerende å gå rundt på området og kikke. Ondskap satt i system. Vi mennesker kan virkelig være noen forferdelige skapninger.

Nå går turen videre.

(12:40)
(12:40)
(12:55)
(12:55)
(13:23) Jeg kan ikke la være å undres på historien til et sånt stort flott hus som nå bare er en ruin. Hvor gammelt er det? Hvem bodde her? Hva har skjedd? Hvorfor er det fraflyttet og forfallent?
(13:23) Jeg kan ikke la være å undres på historien til et sånt stort flott hus som nå bare er en ruin. Hvor gammelt er det? Hvem bodde her? Hva har skjedd? Hvorfor er det nå fraflyttet og forfallent?
(14:25) Man bør benytte mulighetene som dukker opp langs veien. Så nå er det klart for lunsj nr 2, en kaffe men ikke minst en liten pause i hyggelige omgivelser ved siden av elven. Har vel ikke mer enn 10 km å sykle før jeg er framme der jeg skal overnatte.
(14:25) Man bør benytte mulighetene som dukker opp langs veien. Så nå er det klart for lunsj nr 2, en stor kaffe men ikke minst en liten pause i hyggelige omgivelser ved siden av elven. Har vel ikke mer enn 10 km å sykle før jeg er framme der jeg skal overnatte.
(14:40) Dagen andre lunsj :-)
(14:40) Dagens andre lunsj :-)

(15:35) …  og så kom det en skikkelig regnskur. Det vi på godt norsk kaller en floing.

(16:00) Da er jeg kommet fram til pensjonatet der jeg skal overnatte. Det begynte å pøsregne så jeg er så våt som jeg ikke har vært på hele turen.

Det ble 44,1 km på sykkelen i dag og nå er jeg kommet hit (se kartet nedenfor).

Levanger – Berlin 2016 – Dag 40

(08:00) I dag blir det bare en stille og rolig 50 km sykkeltur fra Neustrelitz til Fürstenberg. Dette er den siste strekningen av Mecklenburg delen av København – Berlin ruten. Ruten mellom hovedstedene er delt opp slik:

  • Danmark (302 km)
  • Mecklenburg etappen (255 km)
  • Brandenburg etappen (151 km)
I dag skal jeg sykle Fra den øverste nålen til den nederste nålen. Det er knapt 20 km i luftlinje men jeg skal følge ruten som bukter seg i en halvsirkel på venstre del av kartet (blå linje) og da blir det rundt fem mil.
I dag skal jeg sykle Fra den øverste nålen til den nederste nålen. Det er knapt 20 km i luftlinje men jeg skal følge ruten som bukter seg i en halvsirkel på venstre del av kartet (blå linje) og da blir det rundt fem mil.

Men det blir først senere. Nå skal jeg ligge og lese litt, deretter er det frokost. Det er søndag. Jeg tar det med ro 🙂

(09:10) Sånn som det ser ut nå så kommer jeg til Berlin på onsdag. Jeg har aldri vært i Berlin før og vil sette stor pris på om jeg kan få noen tips og råd fra de av dere som kjenner byen.

Jeg vil jo gjerne være der noen dager når jeg nå først har syklet helt dit så hvis noen kan tipse meg om et bra hotell som ligger sentralt, er sykkelvennlig (de har et sted jeg kan sette sykkelen så den står trygt) og ikke alt for dyrt, vil jeg sette stor pris på det.

Tips til hva jeg bør se og oppleve mens jeg er i Berlin vil jeg også bli glad for.

(11:00) Jeg har sjekket ut, pakket sykkelen og er egentlig klar for å dra videre men i det jeg skulle til å begynne å sykle begynte det å pøsregne. Så nå har jeg slått meg til i lobbyen med en kopp kaffe og så håper jeg det gir seg snart.

(11:00) Klar for avreise men så begynte det å pøsregne.
(11:00) Klar for avreise men så begynte det å pøsregne.
(11:00) Håper regnet har gitt seg når jeg er ferdig med denne.
(11:00) Håper regnet har gitt seg når jeg er ferdig med denne.
(11:20) Det verste regnet ga seg en det småregner fortsatt litt. Dagens antrekk er derfor shorts og skalljakke :-)
(11:20) Det verste regnet ga seg men det småregner fortsatt litt. Dagens antrekk er derfor shorts og skalljakke :-)
(11:33) Tyskerne er glade i sin skog og også i dag går store deler av ruten inne i en skog. Her også ved siden av jernbanen. Det er fint å sykle her. Jeg liker denne typen skog.
(11:33) Tyskerne er glade i sin skog og også i dag går store deler av ruten inne i en skog. Her også ved siden av jernbanen. Det er fint å sykle her. Jeg liker denne typen skog.

(12:50) Så er det lunsj. Fant meg en cafe i Wesenberg, en liten by langs ruten, der jeg har kjøpt meg noen rundstykker, en Fanta og en stor svart kaffe. Været bedret seg. Det er overskyet og det småregner litt nå og da men det er helt uproblematisk. Det er fint å sykle.

(12:50) Lunsj :-)
(12:50) Lunsj :-)
(13:43) Tyskland er ikke bare brede veier, asfalt og autobahn. I dag har jeg sykler en del kilometer på veier med akkurat så løs grus og sand at hjulene skjærer seg ned så det blir tungt å sykle.
(13:43) Tyskland er ikke bare brede veier, asfalt og autobahn. I dag har jeg syklet en del kilometer på veier med akkurat så løs grus og sand at hjulene skjærer seg ned så det blir tungt å sykle.
(13:48) Bare å følge skiltene.
(13:48) Bare å følge skiltene.

(13:50) Nå var jeg litt heldig. Tidligere i dag syklet jeg noen kilometer sammen med fire tyskere men de fortsatte da jeg tok lunsj. Vi skal samme vei men jeg møtte dem plutselig igjen på vei tilbake langs ruten. Det viste seg at ruten var sperret en del kilometer lenger fremme. Der var vist noe med et par broer som var tatt ned for renovering. Det hadde vistnok vært skiltet «omsykling» men det hadde hverken jeg eller Tyskerne fått med oss. Da jeg møtte dem hadde jeg akkurat startet på den delen som var stengt, så jeg sparte meg en bomtur på mange kilometer. Flaks 🙂 I tillegg så var «omveien» jeg ble nødt til å ta flere kilometer kortere enn den offisielle ruten, så der sparte jeg meg noen kilometer.

(1111) Disse fire tyskere stoppet meg og sparte meg for en mange kilometer lang bomtur ned en sperret og uframkommelig vei. De hadde dog syklet den og var nå på tur tilbake for å finne "omsyklingen".
(13:50) Disse fire tyskere stoppet meg og sparte meg for en mange kilometer lang bomtur ned en sperret og uframkommelig vei. De hadde dog syklet den og var nå på tur tilbake for å finne «omsyklingen».
(14:26) Det er en del kanaler og floder/elver her hvor det er mye båttrafikk.
(14:26) Det er en del kanaler og floder/elver her hvor det er mye båttrafikk.

(15:30) Ja men da var jeg jammen allerede kommet frem til Fürstenberg.  Her bor jeg på Pension Villa-Ingeborg som tidligere var en herregård men som nå er pensjonat. Overnatting her, inkludert frokost, koster litt under 900 kroner og jeg har fått et veldig flott og gigantsvært rom. Det største rommet jeg har bodd i så langt på turen. De har kun frokostservering her så litt senere i kveld skal jeg spasere inn i byen og finne meg en restaurant. 

(15:30) I kveld skal jeg bo på en gammel herregård.
(15:30) I kveld skal jeg bo på en gammel herregård.
(15:30) Tror jeg skal klare meg helt fint her fram til i morgen :-)
(15:30) Tror jeg skal klare meg helt fint her fram til i morgen :-)

I følge rutebeskrivelsen skulle det være 5 mil ned hit men jeg har kun syklet 43,6 kilometer i dag. Mulig at jeg sparte rundt 6 kilometer på at det var «omsykling» i dag så jeg på et stykke av strekningen ikke fulgte den offisielle ruten men tok en mer direkte vei. Det spiller jo uansett ikke noen rolle.

Syklingen i dag har vært veldig fin. Jeg har tatt det med ro og kost meg på sykkelen. Jeg har også bestemt meg for å ta det rolig på de siste dagene av denne sykkelturen. Jeg er nå så nært Berlin  at jeg strengt tatt kunne syklet dit i morgen hvis jeg hadde tatt en litt mer direkte rute. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg følger i stedet den offentlige etappebeskivelsen og kommer kun til å sykle til Zehdenick i morgen (mandag). På tirsdag sykler jeg til Oranienburg der jeg vil bruke en del tid på å besøke konsentrasjonsleiren Sachsenhausen som ligger der. Det er en leir med en fryktelig historie både før, under og etter andre verdenskrig. På onsdag sykler jeg så inn til Berlin.

Det er planen for de tre neste dagene, men nå i dag er jeg kommet hit (se kartet nedenfor).

Levanger – Berlin 2016 – Dag 39

(07:50) I dag har jeg ikke lagt noen planer for hvor langt jeg skal sykle eller hvor jeg skal overnatte. Jeg tar det litt sånn pøh om pøh og ser hvordan dagen går. På de rundt 140 km jeg har syklet de siste to dagene her i Tyskland har jeg sett at det har vært nok av overnattingsplasser langs ruten så jeg tar sjansen på at det også er sånn videre. Dessuten så har jeg sett så mye god hengekøyeskog på turen at jeg tror det skulle gått helt fint å gjemme seg bort i skogen og villcampe – selv om det ikke er lov.

Så i dag satser jeg på at jeg finner et eller annet sted å overnatte når jeg begynner å bli trøtt.

Den største utfordringen er faktisk mat. Det har vært overraskende få matbutikker langs ruten. Skal jeg ligge ute må jeg ha med meg mye mer mat og vann enn det jeg trenger når jeg overnatter på hotell.

Det blir avreise om noen timer men først nå er det frokost og kaffe.

(10:10) Da er jeg på veien igjen på tur videre. Jeg har ennå ikke funnet en dagligvarebutikk men jeg har i det minste fått fyllt på med brus og vann så jeg har det jeg trenger av drikke.

(10:10) Så går turen videre.
(10:10) Så går turen videre.
(11:01)
(11:01)

(12:10) Nå er det litt synd at jeg ikke har et ordentlig kamera med skikkelig zoom for på en stolpe og et lite tårn rett ved siden av veien holdt fire storker på å tøffe seg for hverandre. Jeg var vel ikke mer enn 15-20 meter fra dem. Jeg tror ikke jeg har sett stork før så dette syns jeg var artig. Bildene ble dog ikke så mye å skryte av – var også motlys så de ble litt mørke.

(12:10) Her sitter det to styrker på taket av et lite tårn som sto ved siden av veien.
(12:10) Her sitter det to storker på taket av et lite tårn som sto like ved siden av veien.
(12:10) En av dem fløy rett over hodet på meg. Jeg ble dessverre litt for sen til å ta bilde.
(12:10) En av dem fløy rett over hodet på meg. Jeg ble dessverre litt for sen til å ta bilde.

(13:00) Så langt i dag har jeg ikke sett en eneste dagligvarebutikk. Det har heller ikke vært noen cafeer eller overnattingssteder. Jeg har ikke med meg mat og begynner å bli sulten. Da dukket det en liten Museums Cafe og der stoppet jeg for å spise lunsj.

Her ligger en liten Cafe i tilknytning til et museum.
Her ligger en liten Cafe i tilknytning til et museum.
Endelig lunsj. Det er en enkel Cafe og de har ikke all verden. Ikke skjønte jeg menyen eller damene som prøvde å forklare meg hva jeg kunne bestille. Jeg sa bare "jah" med litt tysk swung til alt de foreslo og endte opp med to store pølse og potetsalat. En helt grei lunsj.
Endelig lunsj. Det er en enkel Cafe og de har ikke all verden. Ikke skjønte jeg menyen eller damene som prøvde å forklare meg hva jeg kunne bestille. Jeg sa bare «jah» med litt tysk swung til alt de foreslo og endte opp med to store pølser og potetsalat. En helt grei lunsj.

(13:00) Jeg spurte også ei av damene hvor nærmeste dagligvarebutikk ligger (jeg brukte Google translate) og hun pekte ut et sted på kartet som ligger ca en mil videre langs ruten. Så håper jeg bare det stemmer.

(13:11)
(13:11)
(13:27)
(13:27)

(17:30) I dag har det vært en litt merkelig dag som utviklet seg litt annerledes enn jeg hadde tenkt. Jeg har i dag stort sett syklet hele dagen i det jeg vil klasifisere som perfekt hengekøyeskog. Det ville være helt uproblematisk å finne et uforstyrret sted der jeg kunne henge opp hammocken og overnatte. Jeg hadde derfor bestemt meg for at det var det jeg skulle gjøre.

Været var også perfekt for hengekøyen.

I forhold til syklingen er det også perfekt for jeg kunne bare sykle til jeg var sliten eller det begynte å bli mørkt. Trengte ikke nå et bestemt sted.

Det var bare ett problem.

Skulle jeg ligge ute måtte jeg ha med meg litt mat til kveldsmat, nattmat og morgenmat. Trenger ikke så mye mat. Litt rugbrød, en sterk ost og litt frukt ville klart seg lenge.

Utfordringen ble å finne et sted der de selger dagligvarer som brød, ost m.m. Det har vist seg å være et større problem enn jeg på forhånd hadde regnet med.

Matbutikken jeg ble forklart lokasjonen til av damen på museumscafeen, viste seg å være en fiskerestaurant.

Jeg kom etter hvert til et veikryss der jeg måtte ta en beslutning. Ta til venstre og sykle 15-20 km til nærmeste ledige hotell (i følge booking appene) eller ta til høyre for å overnatte i hammocken og satse på at det dukket opp en dagligvareforretning før jeg måtte ta kveld?

Vel, jeg gidder ikke ligge sulten inne i en skog i Tyskland så derfor tok jeg ikke sjansen på at det helt magisk ville dukke opp en matbutikk når jeg ikke har sett en på dagevis, så jeg dreide til venstre og valgte hotellet.

Av alle tenkelige og utenkelige problemer jeg hadde sett for meg før jeg kom hit ned kan jeg ikke si at jeg hadde sett for meg at det å finne matbutikker skulle være et problem. Men det er det altså. Jeg har knapt sett en dagligvarebutikk etter jeg kom til Tyskland. Det virker som om det knapt finnes dagligvarebutikker utenfor de store byene. Sykkelrutene klarer i hverfall å unngå dem fullstendig.

Så da ble det ikke villcamping i hammocken i skogen i natt som jeg hadde lyst til men hotell i stedet.

Jeg har leid meg rom på «The Royal Park Hotel Fasanerie» i Neustrelitz. Rommet kostet kun 600.20160730_16071920160730_160843

http://www.neustrelitz.the-royal-inn.de

Det ble derfor kun 53,20 km på sykkelen i dag og nå er jeg kommet hit (se kartet nedenfor).