ruter.dk

En komplett oversikt over de nasjonale sykkelruter i Danmark inkludert alle EuroVelo-rutene.

I dag ble ruter.dk lansert. Det er den offisielle hjemmesiden for de danske nasjonale sykkelturer og EuroVelo-rutene i Danmark. Nettsiden er finansiert av Vejdirektoratet og forankret i Dansk Cykelturisme.

Her finner du all mulig informasjon om hver enkelt rute og kan laste ned rutene som gpx filer til bruk for navigering og veivisning.

The man who wanted to see it all

I 1962 satte 22 år gamle Heinz Stücke seg på sykkelen i Tyskland og syklet ut i verden og det ble en sykkeltur som varte i 50 år.

I 2019 ble det laget en spansk dokumentarfilm om verdens lengste sykkeltur. Den ligger nå på Netflix og er verdt å se.

https://www.netflix.com/title/81506592

Dokumentaren om det som nok er verdens lengste sykkeltur kan du se på Netflix
Dokumentaren om verdens lengste sykkeltur kan du se på Netflix

Turmat

Mat er viktig, ikke minst når man er på sykkeltur. På mine sykkelturer spiser jeg på restauranter/kafeer langs veien når det passer seg sånn men helst så lager jeg turmat på turkjøkkenet.

Nå har Norsk Friluftsliv lansert nettstedet turmat.no der hensikten er å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser.

turmat.no finner man ikke bare en masse gode oppskrifter på mat fra hele verden som kan lages på et turkjøkken eller et bål, men også masse annen nyttig tur-informasjon som for eksempel det å høste av av naturen, hvordan man lager bål, kokegrop m.m.

Et nyttig nettsted for alle som er glad i god mat på tur – og det er vel alle 🙂

35 sykkelturer i verdens beste skiterreng – Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen

Øyer Turskiløyper og sykkelentusiast Øyvind Wold, slapp i november 2019 en oppfølger til skibok-suksessen fra 2018, denne gangen om sykkelturer i det samme området. Tittelen er «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng – Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen».

Boken presenterer en rekke sykkelmuligheter i fjellet, fra Ringebu-grensa i nord til Ringsaker og Brøttum i sør. Turene har stor variasjon, her finner man både lette og krevende, flate og kuperte og både på grusveier, kjerreveier og stier.

-Fjellene øst og nord for Lillehammer er mest kjent for skiløypene sine. Tanken bak denne boken er å vise at sykkelmulighetene også er blant de beste i landet. Vi tror syklister på alle nivåer skal finne turforslag i denne boken å glede seg til, sier Øyvind Wold.

– Stiene i området er ganske overkommelige, så vi har valgt å inkludere en del stistrekk, særlig i det nordlige «uoppdagede» Øyerfjellet.

Hver tur har egen faktaboks, eget kart, og en QR-kode der man enkelt kan scanne turen og kart rett inn på smarttelefonen. Man finner også tips om besøksmål, serveringssteder, toppturer, utstyr og favoritt-turen til en rekke sykkel-profiler.

Med denne boka får man et bra verktøy for å utforske verdens beste skiterreng – men på sykkel!

Boken kom ut i november 2019, rett før vinteren. Nå er vi kommet til april 2020 og snøen holder på å tine, våren er ikke langt unna og snart er fjellet egnet for sykkelturer igjen.

Boken kan kjøpes her:

Ny bok om langtursykling

Sykkelentusiastene og skribentene Lars Erik Sira og Øyvind Wold har gått sammen om lage den første norske boka som omhandler planlegging og gjennomføring av langturer på sykkel. Den tar opp en rekke temaer som er aktuelle for de som skal pakke telt og mat og sykle over flere dager eller uker.

Her er det praktiske tips om hvordan finne fine og trygge ruter, om gode kart, overnatting ute, hvordan pakke kompakt og lett men likevel tilstrekkelig, sykkelvesker kontra sykkelhenger, bekledning i dårlig vær, tur-rutiner, transport av sykkelen på tog og fly, hvordan ha med barn på lengre turer, pakkelister, konkrete turtips, 5-på-topp-lister – og mye annet.

Boka er ikke myntet på «proffene», men helt vanlige syklister som ønsker kunnskap og inspirasjon for den litt lengre sykkelturen.

For mere info: www.sirasverden.no/bok

Presentasjon av forfatterne Lars Erik Sira og Øyvind Wold