The Plugg III (strøm på tur)

Det er etter hvert mange ting som er med på sykkeltur som trenger en dose strøm av og til for å fungere – så som Garmin Edge GPS, mobilen, kamera, Kindle lesebrett osv. Det meste av dette er jo selvfølgelig ikke ting man absolutt må ha med på sykkelturen, men det er jo greit å ha og nyttig når det først er med. Så det å få skaffet seg strøm mens man er på tur er noe som den «moderne sykkelturist» opplever som viktig.

Man kan jo selvfølgelig basere seg på å overnatte steder der det er strøm (hotell, herberger, hytter, campinger etc. ) sånn at man har mulighet til å få ladet opp alt hver kveld, men for turer som er litt «off the grid» der det kan gå dager og kanskje uker mellom hver gang man er i nærkontakt med et strømnett, må man basere seg på andre metoder for å skaffe seg den strømmen man trenger.

Det er hovedsakelig to strategier som blir brukt.

  1. Man har med seg en reisebatteri/batteripakke/nødlader (kjært barn har mange navn, men for resten av blogginnlegget kun omtalt som batteripakker) med ekstra strøm som man deretter benytter til å lade opp GPSen, mobilen etc. ved behov. Noen eksempler på slike batteripakker er PowerGorilla og RAVPower. DinSide hadde i 2015 en artikkel der de testet syv populære modeller. Problemet med batteripakker er jo at de også går tom for strøm etter hvert og hva gjør man da?
  2. Man produserer den strømmen man trenger selv. Her er det igjen stort sett to metoder som blir brukt blant de fleste langtursyklister. Enten bruker man solenergi eller så har man en dynamohub som produserer strøm.

Solenergi fungerer dessverre dårlig i Nord-Europa. Panelene som er av en størrelse som går an å få med seg i sykkelvesken er rett og slett for små og leverer for lite strøm. Typisk vil det ta 2-3 dager med solskinn å få fylt opp en 10000 mAh batteripakke – og da må man gjerne passe på at plasseringen av panelene er optimal i forhold til der hvor solen står på himmelen. Er det sol i 2-3 dager så er det sjelden jeg ligger i ro på samme sted for å si det sånn. Da sitter jeg på sykkelen. Ligger jeg i ro så er det på grunn av dårlig vær og da fungerer strengt tatt solenergi ikke i det hele tatt.

Ut fra det jeg kan vurdere så må en av de beste metodene for å skaffe seg den strømmen man trenger være å ta vare på strømmen som blir produsert av dynamohuben (forutsetter selvfølgelig at man har en dynamohub på sin sykkel – men det blir mer og mer vanlig).

Min Thorn Raven Tour tursykkel er utstyrt med en SON 28 Klassik.  SON dynamoene går for å være noe av det beste (om ikke det aller beste) av hubdynamoer (de leveres med 5 års garanti). SON 28 Klassik ble avløst i 2012 av SON 28 The Standard (den gamle modellen fikk da påslengt navnet «Klassik» og den nye fikk navnet «The Standard» for å skille mellom dem). Begge disse dynamoene er meget bra, men skal du kjøpe en dynamo i dag så kjøper du selvfølgelig «The Standard» da den er litt mer effektiv en «Klassik» og veier 110 gram mindre.

Jeg har altså en dynamohub på min sykkel som produserer strøm. Den er jo egentlig beregnet til å levere strøm til forlys/baklys, men når man sykler på dagtid er det ikke behov for lys og da kan man jo i stedet «høste» strømmen og bruke den til å lade opp mobilen, GPSen osv.

Og da er vi omsider kommet fram til produktet som denne bloggposten egentlig handler om, nemlig det som – etter min mening – virker som det beste og mest integrerte systemet for å «høste» strøm fra dynamohubben – jeg snakker selvfølgelig om …

The Plugg III

(teksten fortsetter under bildene)

The Plugg III - et integrert system for å "høste" strøm fra dynamohubben.
The Plugg III – et integrert system for å «høste» strøm fra dynamohuben

 

Dette er et eksempel på et oppsett der The Plugg III lader en Garmin GPS via et cachebatteri.
The Plugg III lader en Garmin GPS via et cache-batteri

The Plugg III er produsert av Cinq5/Supernova. Bildene ovenfor viser hvordan The Plugg III er en integrert del av sykkelen ved at den erstatter ekspanderbolten/lokket på toppen av styrestammen. Den er utstyrt med masse snedig elektronikk og en «power amplifier» (PAT) som bl.a. gjør at den leverer 5V/500mA allerede rundt 12 km/t – en hastighet som er oppnåelig selv med en tungt lastet tursykkel. Elektronikken er skjult inne i styrestammen og derfra går en kabel videre ned til dynamoen. Denne kabelen kan enkelt kobles fra hvis det er behov for å demontere styret (eksempelvis hvis man skal pakke sammen sykkelen for å ha den med på fly).

Som navnet sier er dette den tredje utgaven av The Plugg og som ytelsesdiagrammet nedenfor viser så er hver utgave forbedret slik at den kan levere mer strøm ved lavere hastigheter (The Plugg II Classic krevde en hastighet på nesten 19 km/t for å levere samme ladespenning som The Plugg III gjør ved 12 km/t).

Ytelsesdiagram - The Plugg
Ytelsesdiagram – The Plugg

De review jeg har lest om The Plugg III på nettet er stort sett positive. The Plugg II hadde en del barnesykdommer som skal være rettet opp og fikset i The Plugg III. I og med at man – på en sykkeltur med tungt lastet tursykkel – har varierende hastighet og gjerne stopper ofte slik at lading av for eksempel mobilen vil starte og stoppe forholdsvis ofte, så vil The Plugg III nok fungere best ved at man bruker The Plugg III til å lade en batteripakke og batteripakken til å lade mobilen, GPSen m.m. slik at man får jevn ladestrøm til sine gadgets uten en masse avbrytelser. Man må da benytte en batteripakke som både kan ta lading og avgi lading samtidig slik som for eksempel GoalZero Venture 30 recharger eller batteripakken fra Cinq5/Supernova som vist på bildet litt lenger opp i denne bloggposten (personlig syns jeg kapasiteten på den batteripakken er for liten).

Produktet selges så vidt jeg vet ikke i Norge så det må bestilles fra en utenlandsk nettbutikk med de ekstrakostnader det medfører. SJS Cycles i England selger den for £149,99 (ca. 1830,00 norske kroner) eller 1349,00 danske kroner (ca. 1700,00 norske kroner) fra nettbutikken til det danske sykkelforbundet. Hvis du vet om en norsk forhandler så legg gjerne igjen en beskjed i kommentarfeltet.

Selv har jeg ikke prøvd The Plugg III men det står helt klart på min «kjekt å ha» liste. Det å være selvforsynt med den strømmen jeg har bruk for når jeg er på tur, er noe som står høyt på min ønskeliste.

Her er noen relevante linker med mer informasjon om The Plugg III

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *