Warbonnet Blackbird XLC med tilbehør – et komplett «sovesystem»

I dette blogginnlegget deler jeg noen tanker om et «sovesystem» jeg vurderer å kjøpe inn og bruke på min neste lange sykkeltur.

Det å bruke hengekøye på tur er noe jeg får mer og mer sansen for. Jeg sover bedre i en turhengekøye enn jeg gjør i teltet og jeg opplever ofte at det er lettere å finne gode «hengekøyeplasser» enn teltplasser langs veien når jeg er på sykkeltur (bortsett fra på høyfjellet og nord i Norge). Da jeg syklet fra Levanger til Berlin sommeren 2016 hadde jeg i begynnelsen med både telt og turhengekøye, men teltet ble etter hvert sendt hjem.

Jeg begynner å få en del erfaring med det å ligge i hengekøye på tur og selv om jeg er godt fornøyd med det systemet jeg har brukt så langt, er det likevel noen detaljer som kan forbedres for at det skal bli et mer behagelig og komplett «sovesystem».

Med «sovesystem» mener jeg alt det man trenger for å sove behagelig. I et telt vil «sovesystemet» eksempelvis bestå av teltet, liggeunderlaget og soveposen. Når man ligger i en hengekøye, eller feltreir som det kalles på norsk, så består «sovesystemet» av:

 • hengekøyen med myggnetting (ofte integrert i hengekøyen)
 • Tarp (for å beskytte mot regn/vind)
 • En topp quilt (et «teppe») som man bruker som dyne.
 • Et eller annet som hindrer kuldetap og kuldebroer under deg, det kan være et liggeunderlag du ligger på i hengekøyen eller en «under quilt» (i mangel av et godt norsk ord) som man henger under hengekøyen.

Det holder ikke med en sovepose for å hindre kuldegjennomtrenging nedenfra da dunene/isolasjonen i soveposen blir klemt flate når man ligger på den og derfor isolerer svært dårlig. Derfor må man ha et liggeunderlag eller en «under quilt» for å slippe å bli kald i løpet av natten.

Sommeren 2016 brukte jeg min Hennesy Deep Jungle hammock med et vanlig liggeunderlag og Backcountry Quilt 800 som top quilt (dyne). Det fungerte stort sett greit men av og til var ikke top quilten varm nok (jeg våknet et par ganger av at jeg frøs) og liggeunderlaget var det en del arbeid med for å få plassert det sånn at det lå riktig i hengekøyen. I tillegg så er det et par detaljer jeg skulle ønsket selve hengekøyen var utstyrt med, bl.a. et sted for legge ting inne hengekøyen slik at de var lett tilgjengelige.

Jeg har i vinter brukt ganske mye tid på å lese reviews og se på utstyrsvideoer på YouTube og jeg tror jeg nå kanskje har funnet mitt perfekte hengekøye «sovesystem». I tillegg til det jeg har nevnt ovenfor så vil jeg at «sovesystemet» skal være:

 • Varmt og gjerne mer enn varmt nok. Når jeg ligger og sover syns jeg det er lettere å kjøle seg ned hvis det er for varmt enn å bli varmere når jeg er kald/fryser. Jeg vil derfor gå «all inn» og velge et system som jeg kan ligge med i minusgrader (vinter specs). Velger da å tro at det kan komprimeres ganske mye slik at det ikke tar alt for mye plass i pakkeposten men hva pakkestørrelsen på dette er vet jeg pr. dags dato ikke helt. Får nok ikke vite det før jeg eventuelt bestiller det.
 • Det skal selvfølgelig være like lett å sette opp som mitt nåværende system
 • Det skal tåle skikkelig dårlig vær, altså at det regner «vannrett». Det er spesielt tarpen som skal sørge for dette.
 • Det skal være en «lagringsplass» i hengekøyen som er lett tilgjengelig.

Det system som jeg etter timevis YouTube-videoer og lesing av reviews syns ser best ut i forhold til mine behov til et komplett sovesystem er:

 • Warbonnet Blackbird XLC hengekøye
 • Warbonnet Wooki Winter XL underquilt
 • Warbonnet Mamba Winter XL topquilt
 • Warbonnet Superfly tarp

I og med at jeg skal bruke underquilt så trenger jeg ikke at det er dobbelt bunn i hengekøyen og kan derfor gå for Warbonnet Blackbird XLC Single layer 1,7 med «webbing/buckles» for å henge den opp (single layer er litt lettere en dobbelt layer). Utsalgspris er USD 195,00 og vekten (inkludert oppheng) er 0,81 kg (1 lb. 12.5oz.)

Warbonnet Wooki Winter XL underquilt er rated ned til 0 Fahrenheit (-17,8 Celcius). Den koster USD 280,00 og veier 0,71 kg (25oz).

Warbonnet Mamba Winter XL topquilt er også rated ned til -17,8 Celcius. Den koster USD 330,00 og veier 0,85 kg (1 lb. 14 oz.).

Warbonnet Superfly tarp koster USD 180,00 og veier 0,51 kg (18oz).

Samlet vekt på dette sovesystemet er 2,88 kg og utsalgspris fra USA er USD 985,00 (ca. 8300 norske kroner). I tillegg kommer frakt og toll så det blir et meget dyrt system, men det erstatter telt, sovepose og liggeunderlag og vil for eksempel være lett å sette opp delvis i pauser slik at man kan sitte i hengekøyen når man lager mat eller tar pauser. Her har jeg jo gått «all inn» og valgt utstyr som tåler mange minusgrader og det vil derfor ta noe mer plass en sommerutstyr. Hvor stor pakkeplass det tar er en av de tingene jeg er spent på. Det er jo dun så jeg regner med at det kan komprimeres ganske mye.

Skal man ha et skikkelig lettvektstelt og et godt liggeunderlag og en god sovepose av meget god kvalitet (utstyret fra Warbonnet regnes å være helt i toppen kvalitetsmessig) så koster det fort en god del tusen kroner. MSR Hubba Hubba NX2 teltet som jeg har brukt koster for eksempel rundt 5000 kroner og så må jeg ha et godt liggeunderlag og en sovepose så prisen på telt med utstyr nærmer seg hurtig.

Vekten på knappe 3 kg syns jeg imidlertid er helt ok. Det er ca samme vekt som jeg har på mitt MSR Hubba Hubba NX telt (1,72 kg) + Exped SynMat 7 lw liggeunderlag (1,1 kg). Da er vi allerede oppe i 2,8 kg og så kommer jo soveposen i tillegg.

Jeg har ikke bestilt dette utstyret ennå, men jeg har veldig lyst. Jeg tror dette er midt i blinken for mine behov. Jeg sover godt i hengekøye (husk at man skal ligge på skrått i denne typen hengekøyer for å ligge mest mulig vannrett og minst mulig «banan») og dette ser ut til å være et meget godt system – kanskje det beste systemet på markedet. Hva tror dere?

Her er noen videoer av Warbonnet Blackbird XLS fra YouTube.

 

The Plugg III (strøm på tur)

Det er etter hvert mange ting som er med på sykkeltur som trenger en dose strøm av og til for å fungere – så som Garmin Edge GPS, mobilen, kamera, Kindle lesebrett osv. Det meste av dette er jo selvfølgelig ikke ting man absolutt må ha med på sykkelturen, men det er jo greit å ha og nyttig når det først er med. Så det å få skaffet seg strøm mens man er på tur er noe som den «moderne sykkelturist» opplever som viktig.

Man kan jo selvfølgelig basere seg på å overnatte steder der det er strøm (hotell, herberger, hytter, campinger etc. ) sånn at man har mulighet til å få ladet opp alt hver kveld, men for turer som er litt «off the grid» der det kan gå dager og kanskje uker mellom hver gang man er i nærkontakt med et strømnett, må man basere seg på andre metoder for å skaffe seg den strømmen man trenger.

Det er hovedsakelig to strategier som blir brukt.

 1. Man har med seg en reisebatteri/batteripakke/nødlader (kjært barn har mange navn, men for resten av blogginnlegget kun omtalt som batteripakker) med ekstra strøm som man deretter benytter til å lade opp GPSen, mobilen etc. ved behov. Noen eksempler på slike batteripakker er PowerGorilla og RAVPower. DinSide hadde i 2015 en artikkel der de testet syv populære modeller. Problemet med batteripakker er jo at de også går tom for strøm etter hvert og hva gjør man da?
 2. Man produserer den strømmen man trenger selv. Her er det igjen stort sett to metoder som blir brukt blant de fleste langtursyklister. Enten bruker man solenergi eller så har man en dynamohub som produserer strøm.

Solenergi fungerer dessverre dårlig i Nord-Europa. Panelene som er av en størrelse som går an å få med seg i sykkelvesken er rett og slett for små og leverer for lite strøm. Typisk vil det ta 2-3 dager med solskinn å få fylt opp en 10000 mAh batteripakke – og da må man gjerne passe på at plasseringen av panelene er optimal i forhold til der hvor solen står på himmelen. Er det sol i 2-3 dager så er det sjelden jeg ligger i ro på samme sted for å si det sånn. Da sitter jeg på sykkelen. Ligger jeg i ro så er det på grunn av dårlig vær og da fungerer strengt tatt solenergi ikke i det hele tatt.

Ut fra det jeg kan vurdere så må en av de beste metodene for å skaffe seg den strømmen man trenger være å ta vare på strømmen som blir produsert av dynamohuben (forutsetter selvfølgelig at man har en dynamohub på sin sykkel – men det blir mer og mer vanlig).

Min Thorn Raven Tour tursykkel er utstyrt med en SON 28 Klassik.  SON dynamoene går for å være noe av det beste (om ikke det aller beste) av hubdynamoer (de leveres med 5 års garanti). SON 28 Klassik ble avløst i 2012 av SON 28 The Standard (den gamle modellen fikk da påslengt navnet «Klassik» og den nye fikk navnet «The Standard» for å skille mellom dem). Begge disse dynamoene er meget bra, men skal du kjøpe en dynamo i dag så kjøper du selvfølgelig «The Standard» da den er litt mer effektiv en «Klassik» og veier 110 gram mindre.

Jeg har altså en dynamohub på min sykkel som produserer strøm. Den er jo egentlig beregnet til å levere strøm til forlys/baklys, men når man sykler på dagtid er det ikke behov for lys og da kan man jo i stedet «høste» strømmen og bruke den til å lade opp mobilen, GPSen osv.

Og da er vi omsider kommet fram til produktet som denne bloggposten egentlig handler om, nemlig det som – etter min mening – virker som det beste og mest integrerte systemet for å «høste» strøm fra dynamohubben – jeg snakker selvfølgelig om …

The Plugg III

(teksten fortsetter under bildene)

The Plugg III - et integrert system for å "høste" strøm fra dynamohubben.
The Plugg III – et integrert system for å «høste» strøm fra dynamohuben

 

Dette er et eksempel på et oppsett der The Plugg III lader en Garmin GPS via et cachebatteri.
The Plugg III lader en Garmin GPS via et cache-batteri

The Plugg III er produsert av Cinq5/Supernova. Bildene ovenfor viser hvordan The Plugg III er en integrert del av sykkelen ved at den erstatter ekspanderbolten/lokket på toppen av styrestammen. Den er utstyrt med masse snedig elektronikk og en «power amplifier» (PAT) som bl.a. gjør at den leverer 5V/500mA allerede rundt 12 km/t – en hastighet som er oppnåelig selv med en tungt lastet tursykkel. Elektronikken er skjult inne i styrestammen og derfra går en kabel videre ned til dynamoen. Denne kabelen kan enkelt kobles fra hvis det er behov for å demontere styret (eksempelvis hvis man skal pakke sammen sykkelen for å ha den med på fly).

Som navnet sier er dette den tredje utgaven av The Plugg og som ytelsesdiagrammet nedenfor viser så er hver utgave forbedret slik at den kan levere mer strøm ved lavere hastigheter (The Plugg II Classic krevde en hastighet på nesten 19 km/t for å levere samme ladespenning som The Plugg III gjør ved 12 km/t).

Ytelsesdiagram - The Plugg
Ytelsesdiagram – The Plugg

De review jeg har lest om The Plugg III på nettet er stort sett positive. The Plugg II hadde en del barnesykdommer som skal være rettet opp og fikset i The Plugg III. I og med at man – på en sykkeltur med tungt lastet tursykkel – har varierende hastighet og gjerne stopper ofte slik at lading av for eksempel mobilen vil starte og stoppe forholdsvis ofte, så vil The Plugg III nok fungere best ved at man bruker The Plugg III til å lade en batteripakke og batteripakken til å lade mobilen, GPSen m.m. slik at man får jevn ladestrøm til sine gadgets uten en masse avbrytelser. Man må da benytte en batteripakke som både kan ta lading og avgi lading samtidig slik som for eksempel GoalZero Venture 30 recharger eller batteripakken fra Cinq5/Supernova som vist på bildet litt lenger opp i denne bloggposten (personlig syns jeg kapasiteten på den batteripakken er for liten).

Produktet selges så vidt jeg vet ikke i Norge så det må bestilles fra en utenlandsk nettbutikk med de ekstrakostnader det medfører. SJS Cycles i England selger den for £149,99 (ca. 1830,00 norske kroner) eller 1349,00 danske kroner (ca. 1700,00 norske kroner) fra nettbutikken til det danske sykkelforbundet. Hvis du vet om en norsk forhandler så legg gjerne igjen en beskjed i kommentarfeltet.

Selv har jeg ikke prøvd The Plugg III men det står helt klart på min «kjekt å ha» liste. Det å være selvforsynt med den strømmen jeg har bruk for når jeg er på tur, er noe som står høyt på min ønskeliste.

Her er noen relevante linker med mer informasjon om The Plugg III

 

 

 

Katadyn Pocket Filter

I Norge er det stort sett lett å finne rent vann når man er på tur, men av og til kunne det vært veldig greit å få renset vannet man tar fra en bekk eller innsjø så man slipper ubehagelige overraskelser. Ved en tilfeldighet kom jeg over en nettside som beskrev Katadyn Pocket vannrensingsystemet og etter å ha lest tester m.m. syns jeg det virker som et veldig fornuftig tillegg til turustyret.

Settet er oppgitt til å kunne rense ca 50 000 liter vann. Det veier ca 0,55 kg og er ikke større enn at det er mulig å få plass til det i en av sykkelveskene. Men det koster skjorten og litt til. I Norge har jeg (så langt) kun funnet produktet hos Nomaden og der koster det 3999,00 kroner.

Jeg har ikke prøvd dette produktet selv men det står på min «kjekt å ha» liste.

Amok Draumr 3.0 Hengekøye

Jeg er en stor fan av hengekøyer og jeg har lenge hatt en plan om å bruke dette som en del av mitt overnattings- og sovesystem på mine sykkelturer. I 2011 gikk jeg til innkjøp av en Hennesy Deep Jungle Asym Zip Hammock. I bloggposten jeg skrev begrunnet jeg kjøpet av hengekøyen på følgende måte:

På mine sykkelturer langs Norges veier har jeg ofte opplevd at når jeg føler at det passer å stoppe for dagen, så er det ingen plasser å sette opp teltet. Enten er det dyrket mark langs veien eller så er det skog.  I det første tilfelle må man spørre om lov for å sette opp teltet (noe jeg ikke liker) og i det andre tilfellet kan det være vanskelig å finne egnet teltplass. Det betyr at jeg ofte har vært nødt til å sykle mye lenger enn jeg egentlig har lyst til, bare for å finne en egnet plass å overnatte. I de tilfeller har jeg ofte tenkt at jeg skulle hatt en hengekøye som jeg bare kunne knytt opp mellom to trær, trær med litt avstand mellom finnes nesten over alt.

Nå, noen år senere, må jeg dessverre si at – bortsett fra litt testing i bakhagen – så har jeg ikke fått brukt hengekøyen helt slik jeg hadde håpet. Hovedgrunnen til at den ikke har blitt brukt er problemet med kuldegjennomtrenging. I hengekøya presses soveposen sammen og med kun stoffet i hengekøyen til å skjerme mot nattekulden og vinden blir det fort kuldebruer både fra undersiden og mot skuldrene. Da blir det fort litt småkaldt og ukomfortabelt.

Hennesy hengekøyen har dobbelt bunn og ble levert med et «hightech» underlag som skal ligge mellom lagene i bunnen for å reflektere kroppsvarmen og hindre kuldebroproblemet. Dessverre så syns jeg ikke dette fungerer særlig godt. Det må være en god og varm sommernatt for at det ikke skal bli kaldt på de områdene der kroppen presser mot hengekøyen – og slike sommernetter er dessverre ikke så vanlige her i Norden.

Jeg har også prøvd å bøte på problemet med å ta med meg et vanlig liggeunderlag i hengekøyen, men det er heller ikke en fullgod løsning. Ofte så vil det likevel være kuldegjennomtregning ved skuldrene og så ligger man og «knoter» med liggeunderlaget som aldri ligger helt slik man vil at det skal gjøre. Jeg har vurdert å kjøpe en under quilt (et spesielt «teppe» som man henger under hengekøyen) – som virker som den best behagelige løsningen på dette problemet, men en under quilt tar også plass i sykkelveskene og det begynner jo etter hvert å bli mye utstyr som skal være med når jeg også har med telt, sovepose og vanlig liggeunderlag.

Kort fortalt er summen av ovenstående at min dyre Hennesy Deep Joungle Asym Zip hengekøye ikke blir brukt på tur og jeg må fortsatt sykle til jeg finner en god teltplass når jeg vil slå meg til ro for dagen.

Nå har jeg imidlertid kommet over et norsk produkt som – ut fra det jeg har sett på nett, på YouTube og lest av reviews, virker som akkurat det jeg er ute etter (i forhold til å gi meg overnattingsmuligheter der det er dårlig med teltplass).

Jeg presenterer herved Amok Draumr 3.0 hengekøyen 🙂

Amok Draumr 3.0 hengekøye
Amok Draumr 3.0 hengekøye

Amok Equipment er et norsk firma med utspring i NTNUs entreprenørskole der Jonas Haug, sammen med sine medstudenter Steinar Bukve Witsø og Elin Kathrine Saunes, utviklet en flat hengekøye – Amok Draumr.

Amok Draumr er en radikal ny løsning der man ikke henger i «banan» men ligger flatt (nå må det jo sies at man ligger jo ikke helt «banan» i en vanlig turhengekøye heller da de fleste turhengekøyer er designet for at man skal ligge diagonalt – og dermed ligger mindre som en «banan»). Det unike med Amoc Draumr er imidlertid at man ligger helt flatt slik at man ikke bare må ligge på ryggen eller siden men til og med kan ligge på magen.

Som bildet ovenfor viser så er Amok Draumr ikke satt opp på langs med festepunktene, slik som en vanlig hengekøye, men henger på tvers av festepunktene. Det at man henger på tvers ville jeg trodd skulle føre til at det ble lettere å «vippe» ut av køyen hvis man kommer litt for langt opp eller ned i løpet av natten, men ut fra de reviews jeg har lest på nettet så virker dette ikke til å være et problem.

For å få til et oppsett der man ligger på tvers av festepunktene, kreves det at man bruker et stivt oppblåsbart liggeunderlag som for eksempel et Exped DownMat 9 LW eller Exped SynMat 7 LW. Det at det kreves bruk av denne typen liggeunderlag betyr også at man unngår kuldebroproblematikken.

Jeg har begge disse liggeunderlagene. Exped DownMat 9 LW ble – som jeg har nevnt i en annen bloggpost – litt «overkill» i forhold til mitt bruk (sykkelturer vår, sommer og høst). Det er mer en varmt nok og jeg har derfor «nedgradert» til Exped SynMat 7 LW.

Så her er jo altså situasjonen at jeg allerede har med det nødvendige liggeunderlaget som en fast del av mitt turutstyr og det betyr at jeg med Amok Draumr 3.0 hengekøyen ikke vil være nødt til å drasse på ennå mer «ekstrautstyr» (som under quilts eller lignende) utover selve hengekøyen og det utstyret jeg uansett allerede har med på tur.

For meg er det et meget stort pluss og noe som taler meget varmt for denne løsningen.

Amok Draumr 3.0 leveres med tarp, myggnetting og oppheng til en pris av 3499,00 kroner (fri frakt) og det syns jeg ikke er dyrt for dette produktet (liggeunderlag kommer dog i tillegg). Det virker som et meget gjennomtenkt produkt av god kvalitet og med flere lure og smarte løsninger.

Jeg innbiller meg at Amok Draumr 3.0 er så pass enkelt å sette opp at det også vil være et meget anvendelig produkt når man – i øsene pøsene regnvær – må ta pause fra sykkelturen for å få laget seg litt mat. I stedet for å stå i regnet og spise – noe jeg ofte har måttet gjøre og ikke syns er spesielt trivelig – er det hurtig gjort å få satt opp Amoc Draumr og strekt ut tarpen og så har man et lunt og tørt sted å innta maten før man – når man er ferdig å spise – hurtig kan pakke den sammen og sykle videre. Hvis mine antakelser her stemmer er også dette et meget stort pluss i boken.

Når man har fått nok av dagens sykling skal det godt gjøres at det ikke er et sted i forholdsvis umiddelbar nærhet hvor man enten kan slå opp teltet eller – hvis det er uegnet for telt – kan sette opp Amok Draumr hengekøyen – og dermed skulle en god natt søvn være sikret uansett om det er kupert, tett skog, høyfjell eller hva det måtte være.

Den eneste ulempen jeg kan se med å ta med meg denne hengekøyen på tur er at det er ekstra vekt – 2053 gram inkludert tarp og plugger. Pluggene kan jeg jo droppe da jeg uansett også vil ha med telt og kan bruke teltpluggene, så det blir jo antakeligvis litt under to kg ekstra vekt. I tillegg så tar det jo litt plass men ut fra hva jeg kan se av designet på pakksekken på hjemmesiden til Amok så er formen på den slik at den kan fint kan festes bak på bagasjebrettet på sykkelen – og da er det ikke så farlig om det tar litt plass. En gramjeger har jeg aldri vært (da ville jeg tjent mer på å slanke meg noen kg 🙂 ) – det er viktigere med en god natts søvn.

Jeg innbiller meg også at min Sierra Designs Backcountry Quilt 800 – som jeg nettopp har bestilt – er et helt riktig produkt i en Amok Draumr 3.0 hengekøye.

Jeg må ta alle forbehold om at jeg har ikke prøvd denne hengekøyen selv, jeg har kun lest reviews og sett videoer om den på YouTube, men hvis produktet holder halvparten av hva det lover og er så lett i bruk og behagelig å sove i som det framkommer i videoene og i reviewene, så er Amok Draumr 3.0 antakeligvis akkurat den hengekøyen jeg har gått og lett etter til bruk på mine sykkelturer.

Det er kanskje ikke absolutt nødvendig utstyr, men helt klart kjekt å ha, og noe jeg helt klart har lyst til å prøve å ha med på tur.

Hvis noen har prøvd Amok Draumr 3.0 hengekøyen eller har mer informasjon om produktet, så legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Aktuelle linker

Oppdatering 24. april 2016

Fikk i dag følgende kommentar, med litt ekstra info om hengekøyen, fra de hyggelige folkene i Amok Equipment:

Hei Trygve,

Hyggeleg å høyra at du er interessert i Amok Draumr 3.0!

Det er tydeleg at du har god kjennskap til overnatting i hengekøye. Som du nemner er viktige element både liggekomfort og isolasjon. Vekta er ikkje den lettaste, men ja, pakkvolumet er relativt lite samanlikna med dei fleste telt og soveposar. Til vanlege fotturar, og spesielt aktivitetar som sykling og padling blir vekta sjeldan trekt fram som ei utfordring.

Det som kan vera verdt å merka seg samanlikna med vanlege gathered-end-hengekøyer er lengdebegrensingen på Draumr per dags dato. Den er satt til 190 cm, men det krev eit stort breitt liggeunderlag.

For oss som er glade i hengekøyeovernatting er det også eit viktig element med utsikt og følelsen av å vera fri samanlikna med å ligga inne i eit telt. Samtidig som det kan vera behageleg å slå opp køya ved lengre pausar på turen – f.eks. sette køya i stolfunksjon og nyte lunsjen der.

Me tilbyr forresten 30 dagar åpen retur (http://www.amokequipment.com/returns) så du kan teste hengekøya lett (på veranda eller liknande) for å finne ut om den passar dine behov.

Håpar du får testa ei Draumr-hengekøye innan kort tid!

Beste helsing, Steinar i team Amok