Sår rumpe? Padding eller ikke padding på lange sykkelturer

Det er nok like mange tanker rundt hva man gjøre for å unngå sår rumpe på sykkeltur som det er sykkelrumper der ute, men jeg vil i dette blogginnlegget fortelle litt om hva jeg gjør for å unngå «sår rumpe» på sykkeltur.

Mine tanker og erfaringer gjelder lange sykkelturer (dager og uker) på en tursykkel, og ikke dagsturer eller landeveissykling. Som alltid når det gjelder tursykling så må man foreta sine valg ut fra noen avveininger om hva som fungerer best på tur.

Det er vel kanskje 4 hovedstrategier som brukes:

 • Paddet sykkelbukse / sykkelshorts (kan vanskelig brukes under vanlige klær)
 • Paddet sykkeltruse (kan brukes under vanlige klær)
 • Paddet sykkelsete
 • Ingen padding

Jeg har prøvd alt dette og jeg har etter flere turer og de erfaringer jeg har gjort meg, etter hvert landet på at jeg ikke bruker noen form for padding. I stedet sykler jeg i en tynn Devold ulltruse  og vanlige klær. Rumpen setter jeg på et Brooks B17 sykkelsete. Hvis dere undersøker litt på nett så vil dere finne at en stor del av de som er på lange sykkelturer har et Brooks B17 sykkelsete på sin tursykkel. Det er det en grunn til.

Grunnen til at jeg ikke bruker paddet sykkelbukse eller paddet sykkeltruse er rett og slett at det er vanskelig å holde dem rene på en lang tur. Det krever vel ikke så stor fantasi til for å forstå hva dette blir utsatt for av svette, kroppsvæsker, bakterier og andre uhumskheter på en lang sykkeltur, så det å få dem vasket ofte er viktig. Det er rett og slett vanskelig å få til når man er på tur. For det første er det vanskelig å få vasket det når man er på tur, og hvis man først får vasket det, så tar det – på grunn av paddingen – svært lang tid på å tørke.

Ved å bruke en tynn ulltruse har man flere fordeler. Jeg bruker en ulltruse av denne typen (teksten fortsetter under bildet).

Devold ulltruse i 100% merinoull
Devold ulltruse i 100% merinoull (den er ikke paddet og er ikke en sykkelbukse selv om det ligner litt på dette bildet)

Dette er en tynn ulltruse som går litt nedpå lårene og ikke har noen ubehagelige sømmer på «feil» plasser. Det trenger ikke være Devold. Det er flere andre produsenter som lager lignende ulltruser. Fordelene med å bruke ulltruse kontra en paddet sykkelbukse er mange:

 • Ull er antiseptisk og tåler mer av bakterier m.m. over lengre perioder – trenger derfor ikke vaskes så ofte. Faktisk kan det være nok å henge dem til lufting natten over når man slår leir for kvelden for at de skal holde seg noenlunde «rene» (man har da et par dedikerte truser til sykling og et annet par til ikke-sykkel relaterte aktiviteter så som å slappe av i leiren).
 • Det er tynt, lett å vaske og tørker fort (kan fint vaskes for hånd hvis man ligger i ro et sted en dag eller to).
 • Det tar lite plass så det krever ikke så mye å ha med noen flere ekstra ulltruser i bagasjen å bytte med (paddet sykkeltøy tar mye mere plass i bagasjen)
 • Man kan også bruke dem til andre ting enn å sykle, så som gå på fjellet, fungere som en vanlig truse under vanlige klær m.m.

Hvis man skal gå for løsningen med å bruke tynne ulltruser på sykkeltur, bør man kombinere det med å ha et godt kvalitetssete på sykkelen. Da er det vanskelig å komme utenom Brooks B17 (teksten fortsetter under bildet).

Brooks B17 - det mest behagelige sykkelsetet (når innkjøringsperioden er gjennomført)
Brooks B17 – det mest behagelige sykkelsetet (når innkjøringsperioden er gjennomført)

Jeg vil faktisk gå så langt som å påstå at tynne ulltruser av typen ovenfor, kombinert med et Brooks B17 sykkelsete er det absolutt beste valget når man skal på en lang sykkeltur. Fordelene oppveier ulempene mange ganger. Den eneste ulempen er egentlig at man må sykle en del for å bli vant med setet og få setet til å «justere» seg etter dine bakre deler, så det kan føles mer ubehagelig til å begynne med. Når innkjøringsperioden først er gjennomført finnes det etter min mening ingen bedre løsning en ulltruse+B17 når man skal ta alle faktorer som er viktig på en lang sykkeltur med i beregningen så som renhold, flerbruk (fordel om utstyr/klær kan brukes til mer enn en ting), bagasjeplass og komfort. Ull er faktisk best på tur – også på lange sykkelturer. Det gjelder for øvrig også overkroppen. Der en teknisk sykkel T-skjorte lukter død og j**** etter bare 1 dags sykling, så lukter man nesten blomster og sommereng i forhold i en ull T-skjorte (også etter flere dagers sykling). Ved å benytte eget tøy til sykling (ulltruse, ull T-skjorte m.m.) som man bytter ut og henger til lufting når dagens sykling er ferdig og dermed gir det mulighet til å drive litt «selvrensing» er det imponerende hvor lenge man kan bruke det samme tøyet før det blir for «udelikat».

I tillegg så er det jo en del praktiske ting som man kan gjøre for å øke komforten.

 • Man bør ha syklet nok før man drar på tur til at Brooks B17 sykkelsetet er «innkjørt».
 • Underveis på dagens sykling hjelper det faktisk mye bare det å ta noen «mikropauser» der man løfter rumpen opp fra setet 10-20 sekunder. Det kan man gjøre så ofte.
 • Sørg for at setet er justert riktig
 • Hvis du har noen områder som blir såre / ømme så smør litt vaselin eller en fet krem på de områdene der du blir sår / øm (det har jeg – bank i bordet – ennå ikke trengt å gjøre).
 • Luft den dedikerte sykkel ull trusen hver dag etter dagens sykling så den er klar til bruk neste dag (gjelder på tur – hjemme så bytter man truse hver dag 🙂 )
 • Ta det med ro (du er på tur, du deltar ikke i et sykkelløp)

For spesielt interesserte 🙂 Her er et bilde av mitt sykkelsete og (en av) de ulltrusene jeg bruker på tur. Setet er noen år gammelt og det passer mine bakre deler perfekt. Det er veldig komfortabelt å sykle på og jeg bruker kun ulltruser på tur – INGEN PADDING.

Mitt behagelige Brooks B17 sykkelsete og et par Devold ulltruser
Mitt behagelige Brooks B17 sykkelsete og et par Devold ulltruser

God tur 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *