Warbonnet Blackbird XLC med tilbehør – et komplett «sovesystem»

I dette blogginnlegget deler jeg noen tanker om et «sovesystem» jeg vurderer å kjøpe inn og bruke på min neste lange sykkeltur.

Det å bruke hengekøye på tur er noe jeg får mer og mer sansen for. Jeg sover bedre i en turhengekøye enn jeg gjør i teltet og jeg opplever ofte at det er lettere å finne gode «hengekøyeplasser» enn teltplasser langs veien når jeg er på sykkeltur (bortsett fra på høyfjellet og nord i Norge). Da jeg syklet fra Levanger til Berlin sommeren 2016 hadde jeg i begynnelsen med både telt og turhengekøye, men teltet ble etter hvert sendt hjem.

Jeg begynner å få en del erfaring med det å ligge i hengekøye på tur og selv om jeg er godt fornøyd med det systemet jeg har brukt så langt, er det likevel noen detaljer som kan forbedres for at det skal bli et mer behagelig og komplett «sovesystem».

Med «sovesystem» mener jeg alt det man trenger for å sove behagelig. I et telt vil «sovesystemet» eksempelvis bestå av teltet, liggeunderlaget og soveposen. Når man ligger i en hengekøye, eller feltreir som det kalles på norsk, så består «sovesystemet» av:

  • hengekøyen med myggnetting (ofte integrert i hengekøyen)
  • Tarp (for å beskytte mot regn/vind)
  • En topp quilt (et «teppe») som man bruker som dyne.
  • Et eller annet som hindrer kuldetap og kuldebroer under deg, det kan være et liggeunderlag du ligger på i hengekøyen eller en «under quilt» (i mangel av et godt norsk ord) som man henger under hengekøyen.

Det holder ikke med en sovepose for å hindre kuldegjennomtrenging nedenfra da dunene/isolasjonen i soveposen blir klemt flate når man ligger på den og derfor isolerer svært dårlig. Derfor må man ha et liggeunderlag eller en «under quilt» for å slippe å bli kald i løpet av natten.

Sommeren 2016 brukte jeg min Hennesy Deep Jungle hammock med et vanlig liggeunderlag og Backcountry Quilt 800 som top quilt (dyne). Det fungerte stort sett greit men av og til var ikke top quilten varm nok (jeg våknet et par ganger av at jeg frøs) og liggeunderlaget var det en del arbeid med for å få plassert det sånn at det lå riktig i hengekøyen. I tillegg så er det et par detaljer jeg skulle ønsket selve hengekøyen var utstyrt med, bl.a. et sted for legge ting inne hengekøyen slik at de var lett tilgjengelige.

Jeg har i vinter brukt ganske mye tid på å lese reviews og se på utstyrsvideoer på YouTube og jeg tror jeg nå kanskje har funnet mitt perfekte hengekøye «sovesystem». I tillegg til det jeg har nevnt ovenfor så vil jeg at «sovesystemet» skal være:

  • Varmt og gjerne mer enn varmt nok. Når jeg ligger og sover syns jeg det er lettere å kjøle seg ned hvis det er for varmt enn å bli varmere når jeg er kald/fryser. Jeg vil derfor gå «all inn» og velge et system som jeg kan ligge med i minusgrader (vinter specs). Velger da å tro at det kan komprimeres ganske mye slik at det ikke tar alt for mye plass i pakkeposten men hva pakkestørrelsen på dette er vet jeg pr. dags dato ikke helt. Får nok ikke vite det før jeg eventuelt bestiller det.
  • Det skal selvfølgelig være like lett å sette opp som mitt nåværende system
  • Det skal tåle skikkelig dårlig vær, altså at det regner «vannrett». Det er spesielt tarpen som skal sørge for dette.
  • Det skal være en «lagringsplass» i hengekøyen som er lett tilgjengelig.

Det system som jeg etter timevis YouTube-videoer og lesing av reviews syns ser best ut i forhold til mine behov til et komplett sovesystem er:

  • Warbonnet Blackbird XLC hengekøye
  • Warbonnet Wooki Winter XL underquilt
  • Warbonnet Mamba Winter XL topquilt
  • Warbonnet Superfly tarp

I og med at jeg skal bruke underquilt så trenger jeg ikke at det er dobbelt bunn i hengekøyen og kan derfor gå for Warbonnet Blackbird XLC Single layer 1,7 med «webbing/buckles» for å henge den opp (single layer er litt lettere en dobbelt layer). Utsalgspris er USD 195,00 og vekten (inkludert oppheng) er 0,81 kg (1 lb. 12.5oz.)

Warbonnet Wooki Winter XL underquilt er rated ned til 0 Fahrenheit (-17,8 Celcius). Den koster USD 280,00 og veier 0,71 kg (25oz).

Warbonnet Mamba Winter XL topquilt er også rated ned til -17,8 Celcius. Den koster USD 330,00 og veier 0,85 kg (1 lb. 14 oz.).

Warbonnet Superfly tarp koster USD 180,00 og veier 0,51 kg (18oz).

Samlet vekt på dette sovesystemet er 2,88 kg og utsalgspris fra USA er USD 985,00 (ca. 8300 norske kroner). I tillegg kommer frakt og toll så det blir et meget dyrt system, men det erstatter telt, sovepose og liggeunderlag og vil for eksempel være lett å sette opp delvis i pauser slik at man kan sitte i hengekøyen når man lager mat eller tar pauser. Her har jeg jo gått «all inn» og valgt utstyr som tåler mange minusgrader og det vil derfor ta noe mer plass en sommerutstyr. Hvor stor pakkeplass det tar er en av de tingene jeg er spent på. Det er jo dun så jeg regner med at det kan komprimeres ganske mye.

Skal man ha et skikkelig lettvektstelt og et godt liggeunderlag og en god sovepose av meget god kvalitet (utstyret fra Warbonnet regnes å være helt i toppen kvalitetsmessig) så koster det fort en god del tusen kroner. MSR Hubba Hubba NX2 teltet som jeg har brukt koster for eksempel rundt 5000 kroner og så må jeg ha et godt liggeunderlag og en sovepose så prisen på telt med utstyr nærmer seg hurtig.

Vekten på knappe 3 kg syns jeg imidlertid er helt ok. Det er ca samme vekt som jeg har på mitt MSR Hubba Hubba NX telt (1,72 kg) + Exped SynMat 7 lw liggeunderlag (1,1 kg). Da er vi allerede oppe i 2,8 kg og så kommer jo soveposen i tillegg.

Jeg har ikke bestilt dette utstyret ennå, men jeg har veldig lyst. Jeg tror dette er midt i blinken for mine behov. Jeg sover godt i hengekøye (husk at man skal ligge på skrått i denne typen hengekøyer for å ligge mest mulig vannrett og minst mulig «banan») og dette ser ut til å være et meget godt system – kanskje det beste systemet på markedet. Hva tror dere?

Her er noen videoer av Warbonnet Blackbird XLS fra YouTube.

 

Hennessy Deep Jungle Asym Zip (feltreir) – Total vekt

Jeg har etter hvert fått en del spørsmål om hva mitt feltreir veier. Et feltreir er en hengekøye hvor det er inkludert en tarp (for beskyttelse mot regn og vind) og som oftest også en myggnetting. Feltreir blir stadig mer populært å bruke. Det er spesielt populært i USA, men også her i Norge (og Europa) er det flere og flere som velger feltreir i stedet for telt når de skal på tur.

Mitt feltreir er en Hennssy Deep Jungle Asym Zip som jeg kjøpte i 2011 direkte fra produsenten i USA. Jeg skrev en bloggpost om det da jeg kjøpte det som du kan lese [ her ]. Deep Jungle er et av de største feltreirene til Hennessy og derfor nok også det tyngste. Da jeg kjøpte feltreiret var det ingen forhandlere i Norge, men nå har bl.a. Fjellsport, Skitt fiske og Outnorth begynt å selge forskjellige modeller av Hennessy Hammocks. Det finnes for øvrig også mange andre produsenter av feltreir enn Hennessy.

Jeg brukte feltreiret en del til overnatting da jeg syklet Levanger – Berlin i 2016 bl.a. på Dag 4Dag 22 og Dag 34 (klikk på linkene for å se bilder av feltreiret i bruk).

Det har som sagt kommet inn en del spørsmål om hva mitt feltreir veier. Det må jeg faktisk innrømme at det vet jeg ikke så i dag tok jeg frem kjøkkenvekten og veiet det.

Det finnes mange måter å sette opp et feltreir på. Jeg har valgt en løsning der jeg bruker straps (ENO atlas XL) og karabinkroker og forskjellige små gadgets slik at jeg slipper å bruke knuter. Det gjør det lettere å sette opp (syns jeg), men det er klart at strapsene veier litt de også.

Den totale vekten på mitt feltreir som inkluderer …

  • Pakkepose
  • To sett med snakeskins (ett sett til hengekøyen og ett til tarpen)
  • En tarp
  • 2 karabinkroker
  • Et sett med Enok Atlas XL Hammock Straps
  • En ridgeline til tarpen med noen gadgets fra Dutchware for å unngå å bruke knuter for å sette opp tarpen (se denne bloggposten)

… er på 2,18 kg.

Jeg veide feltreiret på kjøkkenvekten, inkludert alt (pakkepose, straps etc) ...
Jeg veide feltreiret på kjøkkenvekten, inkludert alt (pakkepose, straps etc) …
... og den totale vekten ble på 2,18 kg. Da kommer liggeunderlag (eller underquilt) og sovepose i tillegg.
… og den totale vekten ble på 2,18 kg.

Deep Jungle feltreiret som jeg har er som sagt det største feltreiret til Hennessy så det finnes lettere feltreir (det finnes også andre produsenter av feltreir enn Hennessy). Det er også mulig å klare seg uten Enok strapsene m.m så det er mulig å få ned vekten litt om man er en gramjeger.

I tillegg til vekten av feltreiret kommer vekten av liggeunderlaget eller underquilten man er nødt til å bruke for å skjerme for kulde fra undersiden av hengekøyen.

Det finnes mange forskjellige løsninger for å hindre kuldegjennomtrenging fra undersiden av hengekøyen. På denne turen brukte jeg et liggeunderlag av denne typen fra Helsport som jeg hadde under meg når jeg lå i feltreiret – det fungerte OK på sommeren da det ikke var så kaldt men jeg vurderer å kjøpe meg en underquilt og la liggeunderlaget bli igjen hjemme.

For å oppsummere: Den totale vekten på mitt feltreir, en Hennessy Deep Jungle Asym Zip hammock med Enok straps og Dutchware er på 2,18 kg.

Videoblogg – Test av SolarGorilla

Det med å få ordnet seg med strøm til sine gadgets når man er på tur er et problem – vi snakker da om turer hvor man er noen dager borte fra det ordinære strømnettet og ikke får mulighet til å lade sin mobil, digitalkamera m.m. på vanlig vis. Løsningen på det er da enten å ha med seg strømmen man trenger (i form av en eller flere batteripakker) eller å produsere strømmen selv – for eksempel ved å bruke et solpanel.

Jeg har laget en videoblogg med en oppsummering av en liten test jeg har gjort av SolarGorilla – et solcellepanel fra Powertraveller. Fungerer det? Er det bra og effektivt nok til å sørge for den strømmen jeg trenger på sommerens sykkeltur?

SolarGorilla fungerer best i kombinasjon med PowerGorilla. PowerGorilla er en batteripakke med en oppgitt kapasitet på 21000 mAh. Testen ble utført ved at jeg lot PowerGorillaen gå helt tør for strøm og brukte deretter SolarGorilla til å se hvor mye «juice» jeg fikk fylt på i løpet av en dag.

Testen ble utført under optimale forhold med strålende sol og blå himmel og solcellepanelet ble hele tiden flyttet slik at det var optimalt plassert i forhold til solen. Det sto på lading i 12 timer, fra kl 1000 på formiddagen til kl 2200 på kvelden.

Litt lenger ned her på siden finner du en videoblogg med en review at SolarGorilla, en oppsummering av testen og min konklusjon.

Det må sies at videobloggen er produsert etter Pløhns fem regler for produksjon av videoblogger på tur – som jeg nettopp har kommet opp med 🙂 Dette er  regler som skal gjøre det lettere å lage og publisere små videosnutter/videoblogger som er «gode nok» når man er på tur. Reglene handler egentlig om at det ikke er lov til å være så veldig selvkritisk og er som følger:

  1. Det er maksimalt lov å gjøre tre forsøk på et opptak. Når man har gjort tre forsøk så må man velge et av opptakene uansett hvor dårlig det er (det er altså ikke lov til å være spesielt selvkritisk og prøve på nytt og på nytt til det blir perfekt )
  2. Når man er på tur er det maksimalt lov til å bruke 5 minutter på å gjøre et opptak (en scene). Hvis man ikke har klart å gjøre et opptak i løpet av 5 minutter så må man droppe det. Det er en regel som er til for å hindre at man bruker for mye tid på å filme ting og tang når man er på tur. Man er tross alt på tur for å oppleve ting og ikke for å bedrive dokumentar. Det kan hurtig bli for mye fokus på det å lage videoblogg/videsnutter og for lite fokus på det å bare være til stede på turen
  3. Alt skal filmes med mobiltelefonen
  4. All redigering skal skje på mobiltelefonen
  5. Det er ikke lov å være kritisk til sluttresultatet. Listen over hva som er bra nok til å bli publisert skal legges meget lavt. Faktisk så lavt at det i praksis ikke er noen list man skal over 🙂

Det er vel bedre at man klarer å lage noen små videosnutter som viser litt av det man opplever på tur og at de blir lagt ut og publisert mens man er på tur, enn at man er overdrevent kritisk, har for store ambisjoner til hvordan sluttresultatet skal bli (produksjonen og etterarbeidet blir for omfattende) og dermed så blir det så «stort» at man ikke får laget noen ting? Man får filmet en masse ting som man har med seg hjem og som det aldri blir noe av, og som ingen noensinne får sett.

Jeg har tidligere vært med på å gjennomføre et opplegg der det ble produsert daglige videsnutter fra en 17 dagers lang sykkeltur (det prosjektet kan dere se her), men den turen ble fulgt av tre stykker fra et produksjonsselskap (Kindergarten Media) og de jobbet mer eller mindre døgnet rundt for å lage den daglige «Web-TV sendingen» fra turen. De hadde bil, batteripakker, skjøteledninger og bodde på en plass med innlagt strøm hver kveld og de brukte vanvittig mange timer på etterarbeid i produksjonen. En sånn produksjon er helt urealistisk å gjøre når man er alene på tur.

Det er derfor jeg har laget meg disse 5 enkle reglene for å gjøre det lettere å si noe om hva som er «bra nok» til å bli publisert slik at folk får sett det. Man har alltid en ide om hvordan man vil det skal bli og man er gjerne veldig selvkritisk til egen innsats (det blir aldri bra nok, jeg skulle ikke sagt det sånn, uff der stammet jeg eller stotret jeg litt, hvorfor blunker jeg så mye, uff der glemte jeg å se inn i kameraet osv.).

Ved å følge mine 5 små regler for videoblogging på tur vil man klare å lage videsnutter/videoblogger underveis i turen som er «gode nok» samtidig som man har tid til å være på tur.

Anyways … her er mine tanker om solcellepanelet SolarGorilla.

12 timer i optimalt sollys produserte nok strøm til å lade min Samsung Galaxy S7 Edge ca 1,5 ganger. Batteriet på S7 Edge er oppgitt til å ha en kapasitet på 3600 mAh.

Er det noe jeg kan gjøre bedre? Har du noen spørsmål eller innspill? Da er det fint om du legger igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Min første videoblogg – Review av Ergon GP5 Handlebar Grips

Ja her er mitt første lille forsøk på å videoblogge. Alt er gjort på mobilen så det er en meget enkel produksjon. Jeg gjør dette for å lære det og teste det litt ut før jeg drar på tur. Hvis det viser seg at det er en enkel sak å smekke sammen en liten video som er av en akseptabel kvalitet vil jeg gjerne prøve å videoblogge litt underveis i turen også. Det kommer an på hvilke tilbakemeldinger jeg får 🙂

For å ha noe å snakke om så har jeg i denne første videobloggen laget et lite review av mine nye sykkelhåndtak – Ergon GP5 Handlebar Grips.

Jeg har allerede lært mye av å lage denne lille videosnutten 🙂

Før det første at man blir nervøs og føler seg dum når man står og snakker inn i videokameraet, men det må man jo bare prøve å heve seg over for ellers blir det jo vanskelig å videoblogge.

For det andre så kan det være greit å ha tenkt litt gjennom det man skal si FØR man starter videopptaket. Det kom liksom litt «brått på» at jeg plutselig skulle si en masse ting om disse sykkelhåndtakene da jeg startet opptaket, så det ble mye «babbel» samt at jeg glemte å si en del ting som jeg hadde tenkt å få med så som pris og hvor man kan kjøpe dem.

Men det ble som det ble og jeg tror ikke man skal legge listen for høyt for da blir det ikke så man syns det blir bra nok nesten uansett hva man gjør. Listen over hva som er bra nok må ligge lavt, og jeg har lagt den veldig lavt 🙂

Poenget må vel være å klare å formidle noe av det man opplever eller har lyst til å fortelle om?

Jeg tror at folk skjønner at det er forskjell på en NRK produksjon der de har utallige muligheter til å gjøre mange opptak slik at de får det helt riktig og deretter kanskje tilbringer noen uker i etterproduksjon og min lille «sykkeltur-produksjon» der alt gjøres på mobilen mens jeg er på tur. Det vil si ett kjapt og enkelt opptak, en kjapp liten redigering i en enkel videoredigeringsapp og deretter ut på nett.

For at jeg skal ha lyst til å videoblogge på tur må det kunne gjøres på en måte som er enkel og ikke tar for mye tid – spørsmålet er jo bare om det blir bra nok til at folk gidder å kikke på det?

Man må jo også gå ut fra at øvelse gjør mester og at man blir flinkere til dette etter hvert så jeg håper at kvaliteten herfra og ut er økende 🙂

Her er uansett mitt første forsøk på å videoblogge (teksten fortsetter under videoen)

Her kommer det er par ting jeg syns jeg skulle ha nevnt i videoen. Ergon GP 5 er noen meget gode håndtak som jeg dessverre ikke har funnet til salgs i noen norske nettbutikker. Det betyr at det må bestilles fra utlandet og da kommer det jo tollgebyr og norsk mva på toppen så det blir ganske dyrt til slutt.

Jeg husker ikke hva det ble totalt med de norske gebyrene og avgiftene inkludert, men håndtakene (uten gebyrer og norske avgifter) kostet 57 britiske pund (ca 670,00 norske kroner) og jeg bestilte dem fra SJS Cycles i England (der jeg også i sin tid kjøpte tursykkelen jeg bruker).

Jeg vil gjerne bli flinkere til å videoblogge, så det er fint med tilbakemeldinger på hva jeg kan gjøre bedre. Snakker jeg for fort, for langsomt, for utydelig, er videoen for «vinglete» – i det hele tatt bare kom med ris og ros så jeg kan justere meg og lære.

… dette var første forsøk. Det kommer nok (kanskje) flere videoblogger etter hvert 🙂

P.S Hvis det er av interesse kan jeg skrive et lite blogginnlegg der jeg går gjennom hvilket utstyr og hva slags programvare jeg bruker for å videoblogge?

Feltreiret – Testing, justeringer og utprøving av nytt utstyr

Det har blitt skremmende lite sykling så langt. Planen jeg hadde om å begynne å sykle en tur hver dag har ikke holdt. Det er så mye annet som krever tid. I dag har jeg brukt tid på å teste feltreiret med det utstyret jeg fikk i posten for et par dager siden.

Utstyret jeg har kjøpt fra Dutchware skal jeg bruke sammen med min Hennesy Deep Jungle Hammock. Det ble litt prøving og feiling og det fungerte dårlig å gjøre det sånn som jeg først hadde planlagt. Heldigvis kan planer justeres hvis de ikke fungerer og etter litt litt fram og tilbake syns jeg nå det begynner å komme seg. Jeg hengte opp feltreiret i en skråning med ett tre oppe i skråningen og ett tre som står lavere – slik det ofte kan være der man vil slå leir – for å se hvordan det fungerer.

En tommelfingerregel for at hengekøyen skal være god å ligge i er at strapsene/tauet henger i ca. 30 grader fra treet ned mot hengekøyen. Det syns jeg  var rimelig lett å få justert ved å henge hengekøyen litt nærmere det nederste treet og justere litt fram og tilbake på hvor man fester hengekøyen på ENO Atlas strapsen. ENO Atlas strapsen syns jeg i det hele tatt fungerer meget bra og det at jeg investerte i det er en helt klar oppgradering av mitt hammock-system. Det er lett å henge opp og lett å justere hengekøyen slik at den henger riktig.

Det fungerer fint å sette opp feltreiret i en skråning.
Det fungerer fint å sette opp feltreiret i en skråning.
Det er lett å feste stranden rundt treet...
Med ENO Atlas hammock straps er det lett å feste strapsen rundt treet…
... og feste og justere hengekøyen så den henger riktig.
… og henge opp og flytte på hengekøyen så den henger riktig.
Snoren til tarpen er festet med en Dutch Hook på den ene siden...
Snoren til tarpen er festet med en Dutch Hook på den ene siden…
... og en Dutch Wasp på den andre siden som også brukes til å stramme linen. Det fungerer fint.
… og en Dutch Wasp på den andre siden som også brukes til å stramme linen. Det fungerer fint.
Dette brukes til å feste tarpen på lina. Det gjør det enkelt å justere tarpen så den henger rett over hengekøye.
Det grå tauet (det kalles «Soft Shackles») brukes til å feste tarpen på lina. Det gjør det enkelt å justere tarpen så den henger rett over hengekøyen
Tarpen er justert så den henger rett over hengekøyen...
Tarpen er justert så den henger rett over hengekøyen…
... og er staket ut. Da er feltreiret ferdig satt opp.
… og er staket ut. Da er feltreiret ferdig satt opp.
Det er ikke noen vits i å dra så langt avgårde når man skal teste utstyret og øve seg litt. Døren rett der borte er home sweet home, så det er kort vei hjem :-)
Det er ikke noen vits i å dra så langt av gårde når man skal teste utstyret og øve seg litt. Døren rett der borte er home sweet home, så det er kort vei hjem 🙂
Snakeskins på tarpen gjør det lett å kjapt "slå sammen" tarpen over hengekøyen når det er godt vær (og kjapt ta den ut igjen hvis det begynner å regne).
Snakeskins på tarpen gjør det lett å kjapt «slå sammen» tarpen over hengekøyen når det er godt vær (og kjapt ta den ut igjen hvis det begynner å regne). Det er ikke så lett å se på bildet men tarpen henger her «sammenrullet» over hengekøyen.
Litt er lettere å se tarpen som er pakket sammen i "snakeskins" og henger klar over hengekøyen slik at tarpen hurtig kan stakes ut hvis det skal bli dårlig vær.
På dette bildet er det kanskje litt lettere å se tarpen som er pakket sammen i «snakeskins» og henger klar over hengekøyen slik at den hurtig kan settes opp hvis det skal bli dårlig vær.
Ingen tvil om at dette er meget behagelig. Her ligger jeg og leser på Kindlen og slapper av.
Her ligger jeg og leser på Kindlen og slapper av.
Det ble litt for behagelig ... zzzZZZ :-)
Det ble litt for behagelig … zzzZZZ 🙂

Som «dyne» i hengekøyen bruker jeg Backcountry Quilt 800 som jeg kjøpte litt tidligere i år. Det fungerer meget bra i hengekøyen. Den har en fotpose nederst og fungerer som dyne på de øverste 2/3 delene.