Min første videoblogg – Review av Ergon GP5 Handlebar Grips

Ja her er mitt første lille forsøk på å videoblogge. Alt er gjort på mobilen så det er en meget enkel produksjon. Jeg gjør dette for å lære det og teste det litt ut før jeg drar på tur. Hvis det viser seg at det er en enkel sak å smekke sammen en liten video som er av en akseptabel kvalitet vil jeg gjerne prøve å videoblogge litt underveis i turen også. Det kommer an på hvilke tilbakemeldinger jeg får 🙂

For å ha noe å snakke om så har jeg i denne første videobloggen laget et lite review av mine nye sykkelhåndtak – Ergon GP5 Handlebar Grips.

Jeg har allerede lært mye av å lage denne lille videosnutten 🙂

Før det første at man blir nervøs og føler seg dum når man står og snakker inn i videokameraet, men det må man jo bare prøve å heve seg over for ellers blir det jo vanskelig å videoblogge.

For det andre så kan det være greit å ha tenkt litt gjennom det man skal si FØR man starter videopptaket. Det kom liksom litt «brått på» at jeg plutselig skulle si en masse ting om disse sykkelhåndtakene da jeg startet opptaket, så det ble mye «babbel» samt at jeg glemte å si en del ting som jeg hadde tenkt å få med så som pris og hvor man kan kjøpe dem.

Men det ble som det ble og jeg tror ikke man skal legge listen for høyt for da blir det ikke så man syns det blir bra nok nesten uansett hva man gjør. Listen over hva som er bra nok må ligge lavt, og jeg har lagt den veldig lavt 🙂

Poenget må vel være å klare å formidle noe av det man opplever eller har lyst til å fortelle om?

Jeg tror at folk skjønner at det er forskjell på en NRK produksjon der de har utallige muligheter til å gjøre mange opptak slik at de får det helt riktig og deretter kanskje tilbringer noen uker i etterproduksjon og min lille «sykkeltur-produksjon» der alt gjøres på mobilen mens jeg er på tur. Det vil si ett kjapt og enkelt opptak, en kjapp liten redigering i en enkel videoredigeringsapp og deretter ut på nett.

For at jeg skal ha lyst til å videoblogge på tur må det kunne gjøres på en måte som er enkel og ikke tar for mye tid – spørsmålet er jo bare om det blir bra nok til at folk gidder å kikke på det?

Man må jo også gå ut fra at øvelse gjør mester og at man blir flinkere til dette etter hvert så jeg håper at kvaliteten herfra og ut er økende 🙂

Her er uansett mitt første forsøk på å videoblogge (teksten fortsetter under videoen)

Her kommer det er par ting jeg syns jeg skulle ha nevnt i videoen. Ergon GP 5 er noen meget gode håndtak som jeg dessverre ikke har funnet til salgs i noen norske nettbutikker. Det betyr at det må bestilles fra utlandet og da kommer det jo tollgebyr og norsk mva på toppen så det blir ganske dyrt til slutt.

Jeg husker ikke hva det ble totalt med de norske gebyrene og avgiftene inkludert, men håndtakene (uten gebyrer og norske avgifter) kostet 57 britiske pund (ca 670,00 norske kroner) og jeg bestilte dem fra SJS Cycles i England (der jeg også i sin tid kjøpte tursykkelen jeg bruker).

Jeg vil gjerne bli flinkere til å videoblogge, så det er fint med tilbakemeldinger på hva jeg kan gjøre bedre. Snakker jeg for fort, for langsomt, for utydelig, er videoen for «vinglete» – i det hele tatt bare kom med ris og ros så jeg kan justere meg og lære.

… dette var første forsøk. Det kommer nok (kanskje) flere videoblogger etter hvert 🙂

P.S Hvis det er av interesse kan jeg skrive et lite blogginnlegg der jeg går gjennom hvilket utstyr og hva slags programvare jeg bruker for å videoblogge?

Når katten er borte danser musene på bordet 

… eller når kona har lagt seg benytter mannen muligheten til å foreta oljeskift på sykkelen – innendørs 🙂

Kvinner har jo så mye rart for seg og de har en tendens til å mene at sånne ting skal man kun foreta seg utendørs og i hvertfall ikke på stua. Men jeg kan jo fint benytte muligheten nå som kona sover og «glemme» å spørre om lov for det er på tide med et oljeskift.

Rohloff anbefaler at man skifter olje for hver 5000 km og minst en gang i året. Det å skifte olje er en smal sak men det er greit å gjøre det innendørs så oljen er så tyntflytende som mulig.

Greit å skifte olje innendørs
Det skal stå sånn en stund for at den gamle oljen skal renne ut

… og der var det gjort. Da er giret klargjort til sommerens sykkeltur og stua er ryddet før kona våkner 🙂

Cateye Velo 9 Sykkelcomputer – Back to basic

Hvis vi ser bort fra den aller første sykkelturen jeg var på, har jeg alltid brukt en Garmin Edge 705 Sykkel-GPS på mine sykkelturer. Hvis jeg hadde hatt ubegrenset med strøm ville jeg helt sikkert ha brukt den også nå på sommerens sykkeltur, men da jeg planlegger å bruke telt/hengekøye til mange overnattinger og det er begrenset med stikkontakter i naturen må den bli igjen hjemme.

I stedet har jeg valgt å gå «back to basic» og bruke en enkel og lite strømkrevende sykkelcomputer for å få oversikt over hvor langt jeg har syklet (veldig ofte greit å vite og spesielt hvis man orienterer seg etter papirkart).

image
Cateye Velo 9 Sykkelcomputer

Jeg valgte å kjøpe en Velo 9 da jeg trodde den var litt bedre en Velo 7, men nå som jeg har fått sjekket den ut var det et dårlig valg.  Det eneste som er forskjell på 7 og 9 er at Velo 9 i tillegg er utstyrt med tullefunksjonene «brukte kalorier»  og «CO2 forbruk» –  begge deler er beregnede verdier som det overhodet ikke er bruk for.

Skal du kjøpe en enkel sykkelcomputer så kjøper du altså Velo 7 og ikke Velo 9.

Fordelen med denne framfor min Garmin Edge 705 er at Cateye Velo 9 er lite strømkrevende. Den bruker et enkelt utskiftbart litiumbatteri av typen CR2032 (et batteri som er på størrelse med en kronestykke) og det batteriet skal holde til en times daglig bruk i tre år –  altså ca. 1095 timer eller ca.  110 dager hvis man sykler 10 timer om dagen. Det bør holde og det er jo lett å ha med seg et par reservebatteri i bagasjen.

Ulempen med Velo 9 er at den ikke registrerer høydemeter og selvfølgelig heller ikke logger turen slik at man kan lagre den og senere se hvor man har syklet (det er ikke en GPS). Begge deler er funksjoner jeg kommer til å savne.

Det Cateye Velo 9 registrerer er:

  • Brukt tid siden siste nullstilling (nullstiller vanligvis hver dag)
  • Antall km siden siste nullstilling
  • Totalt antall km siden siste batteribytte
  • Hastighet
  • Maks. hastighet
  • Gjennomsnittshastighet
  • Kaloriforbruk
  • C02 forbruk

I tillegg så viser den klokken.

Planen er å bruke Cateye Velo 9 til å holde kontroll på hvor langt jeg har syklet og så bruke mobilen (Google map) når jeg har rotet meg bort til å finne ut hvor jeg er. Planlegger også kjøpe og bruke papirkart der det er aktuelt. Jeg syns at papirkart gir en bedre oversikt når man skal planlegge dagens og de neste dagers etapper.

Det eneste som irriterer meg er at jeg har en stilren og flott SVART sykkel og så har jeg altså klart å bestille HVIT utgave av Cateye Velo 9 computeren … det er rett og slett talentløst 🙂

 

Bytte av pedaler

Etter at jeg startet med tursykling har jeg stort sett syklet med klikk-pedaler (pedaler hvor man fester skoen slik at den sitter fast på pedalen). Grunnen til det var vel egentlig bare at jeg hadde lært (hørt) at det var best og mest effektivt, og det stemmer nok hvis det viktigste er å ha et effektivt tråkk.

Etter å ha vært på flere turer så har jeg etter funnet ut at det er flere avveininger å ta en bare det å ha et effektivt tråkk. Det å bruke klikkpedaler krever at man benytter spesielle sykkelsko og selv om man etter hvert får sko som ligner vanlige joggesko, så er sykkelsko lite brukbart til annet enn å sykle. Når man er på tur er det ofte man gjør andre ting enn å sykle. Det kan være at man tar en fjelltur eller bare rusler rundt i bygater, besøker et kjøpesenter eller bare vil gå seg en tur. Til den typen aktivteter er sykkelsko lite egnet. Det betyr gjerne at hvis man vil benytte klikkpedaler så må man ha et ekstra par sko med seg og det krever plass i bagasjen og veier jo også litt.

Da jeg syklet Kystriksveien for to år siden droppet jeg sykkelskoene og valgte i stedet å benytte meg av et par Salomon sko som både fungerer helt OK til å sykle med men som også kan brukes på fjellturer, gå i bygater etc. Jeg må si at jeg syns det fungerte meget bra. Jeg savnet ikke klikkpadalene og syns at tråkket var mer en effektivt nok – det var ikke noe som plaget meg ihvertfall.

Jeg har derfor på årets tur valgt å gå helt bort fra klikkpedaler og har nå byttet ut klikkpedalene med helt vanlige pedaler (teksten fortsetter under bildene)

Jeg har byttet ut klikkpedalene med vanlige pedaler
Jeg har byttet ut klikkpedalene med vanlige pedaler

Jeg vet ikke hva slags pedaler dette er og hvor god kvaliteten er på disse. Det var disse pedalene som opprinnelig sto på min gamle DBS sykkel men som aldri er brukt da de ble byttet ut med klikkpedaler. Jeg antar at kvaliteten er god nok til at det vil fungere på sommerens sykkeltur.

Dette er foresten det første blogginnlegget som er skrevet med mit «nye» bloggverktøy som jeg skal bruke til å blogge på turen. Jeg skal skrive et eget blogginnlegg om det, men jeg må bare si at det er litt mindre avansert og gir litt færre muligheter enn når man sitter foran en PC med to skjermer, så jeg håper dere godtar at blogginnleggene blir litt enklere?