Dag 10 (Træna)

Træna er en samling av øyer, holmer og skjær som ligger langt ute i havet utenfor Helgeland. Det er den minste kommunen i Nordland med kun ca. 500 innbyggere. Fjellene som Træna er så kjent for ligger på øya Sanna, men de fleste her er bosatt på øya Husøya (noe vi også er i og med at Træna Rorbuferie ligger på Husøya).

I denne lille kommunen, 33 nautiske mil langt ute i havet, klarer de utrolig nok år etter år å arrangere en av Norges mest kjente musikkfestivaler – Trænafestivalen. Den går av stabelen først om ca 3 uker, så vi får dessverre ikke med oss den mens vi er her.

Det er heldigvis mye annet å finne på, en tur opp til Radarstasjonen på Sanna og et besøk i Petter Dass-kapellet sto bl.a. på planen i dag.

Planen i dag er å gå opp til radarstasjonen på Sanna.
Planen i dag er å gå opp til radarstasjonen på Sanna.

Det er søndag i dag, og den lokale båtruten over til Sanna går vist ikke – det var noe med noen nye eiere og nye avgangstider og ingen viste helt hvor eller når eller om den gikk i det hele tatt på søndager. Det så derfor ut som om planen om å besøke Radarstasjonen på Sanna måtte skrinlegges.

Også i dag var det kaldt selv om himmelen var blå. Det er ikke mange km med veier på Husøya og vi bestemte oss for å ta en liten sykkeltur for å se oss rundt. På veien passerte vi  idylliske eiendommer med egen strandlinje og båtplass. Skal tro hva verdien på eiendommene hadde vært hvis dette hadde vært i Oslo-fjorden.

Idyll på Træna.
Idyll på Træna.

Det var som sagt søndag i dag, men den lokale butikken viste seg å være åpen, og det var mye folk. Det virket nesten som om de fleste av Trænas 500 innbyggere var her.

Det viste seg at begrepet «service» har utvidet betydning her på butikken på Husøya, og etter at vi hadde fortalt om vårt ønske om gå opp til radarstasjonen på Sanna, men at det så ut til å måtte skrinlegges, tok de noen telefoner … og vips … så var båtskyss til Sanna i orden. Peter Dass-kapellet var stengt, men en ny telefon  … og vips … så fikk vi låne nøklene til kapellet. Ekstraservice – det er butikken på Husøya det.

Petter Dass-kapellet ligger i så naturskjønne omgivelser at bildet av det er brukt på forsiden av årets Kystriksveien-bok. Det bildet måtte vi selvfølgelig prøve å «meta-gjenskape» ved å ta bilde av boken samtidig med utsikten som bildet på boken viser. Jeg skulle bare ønske at vi hadde et litt bedre kamera enn det som er på iPhone, for bildet yter ikke utsikten rettferdighet.

Petter Dass-kapellet på Træna ligger i fantastiske omgivelser og et bilde av det er brukt på forsiden av årets Kystriksveien-bok.
Petter Dass-kapellet på Træna ligger i fantastiske omgivelser og et bilde av det er brukt på forsiden av årets Kystriksveien-bok.

 

Petter Dass-kapellet er et vakkert kapell oppført i 1997. Kapellet er dekorert av den kjente kunstneren Karl Erik Harr. Det er reist til minne om den lokale poeten og presten Petter Dass. Her er det perfekte rom for ettertanke og meditasjon.
Petter Dass-kapellet er et vakkert kapell oppført i 1997. Kapellet er dekorert av den kjente kunstneren Karl Erik Harr. Det er reist til minne om den lokale poeten og presten Petter Dass. Her er det perfekte rom for ettertanke og meditasjon.

 

Inne i kapellet.
Inne i kapellet.

Etter besøket i Petter Dass-kapellet fikk vi båtskyss over til Sanna. Det viste seg at hjelpen var nærmere enn vi trodde, for den vi fikk båtskyss av var Anne Elise Eriksen, ei av de to søstrene som driver Træna Rorbuferie der vi bor.

Anne Elise Eriksen skysser oss over til Sanna med ei av båtene man kan leie på Træna Rorbuferie.
Anne Elise Eriksen skysser oss over til Sanna med ei av båtene man kan leie på Træna Rorbuferie.

På veien til Sanna kjørte vi forbi «Rotta i fjellet» … ser du den?

Ser du rotta?

 

Ser du den nå?

Fjellene på Sanna gir et mektig inntrykk. Øverst på toppen til venstre ligger radarstasjonen.

På vei mot Sanna.
På vei mot Sanna.

 

Her på Sanna slår de ikke av lyset selv om det er 4 måneder til det blir mørkt

 

Ikke helt den fargen jeg forventet å finne på husene her ute 🙂

For å komme opp til radarstasjonen på Sanna måtte vi først gå gjennom en 600 meter lang stupmørk tunnel med hele 20% stigning. I tunnelen er det så mørkt at hvis man slår av lommelykten, så har man ikke mulighet til å se sin egen hånd selv om man holder den opp bare noen cm foran ansiktet. Ordet «mørkt» fikk nesten en ny betydning inne i tunnelen. Maggie syns det var litt skummelt og jeg syns også at gåturen opp tunnelen var en opplevelse verdt i seg selv.

Inngangspartiet til tunnelen.
Inngangspartiet til tunnelen.

 

Greit å vite, og husk lommelykt.
Greit å vite, og husk lommelykt.

 

Da er det bare å begynne å gå

 

Etter 600 meter og ca 120 høydemeter ser man åpningen

 

Utsikten fra tunnelåpningen
Utsikten fra tunnelåpningen

Når man kommer ut på toppen av tunnelen er man ca 120 meter til værs. Selv om det er veldig bredt bortover ryggen – det er en asfaltert en-felts bilvei med autovern på begge sider – og man ikke har en sjanse til å falle ned selv om man så skulle svime av og rulle nedover veien, så ble det likevel alt for luftig for meg.

Jeg har en ganske langt framskreden og alt for overdrevet respekt for høyder (for å si det litt pent), så selv om jeg prøvde meg på å gå de siste hundre meterne opp til radarstasjonen hele tre ganger, endte jeg i opp i tunnelåpningen der jeg sto og så på Maggie som spaserte opp til radarstasjonen uten noen problemer what so ever.

Det er utrolig slitsomt å prøve å gjennomføre noe man har kraftig fobi mot, og etter å ha brukt over en time på å gjøre tre ynkelige og mislykkede forsøk forsøk på å gå over ryggen, var jeg i og for seg nesten utslitt – vanligvis så gir jeg meg ikke, men fortsetter å prøve til jeg er kommet opp, men dagen etter skulle vi ut på en lang sykkeltur og vi skulle starte svært tidlig om morgenen, og det var ikke om å gjøre å slite seg helt ut før den turen – så jeg ga opp. Det betyr at jeg skal ut til Træna ved en senere anledning, for jeg jeg skal helt opp til radarstasjonen før eller senere 🙂

Resten av veien opp til Radarstasjonen går over ryggen
Resten av veien opp til Radarstasjonen går over ryggen

 

Dette ble for luftig for meg, og selv om det er "hundrevis" av meter bort til kanten, så var "suget" sterkt og jeg ble så svimmel at jeg hadde problemer med å stå oppreist.
Dette ble for luftig for meg, og selv om det er «hundrevis» av meter bort til kanten, så var «suget» sterkt og jeg ble så svimmel at jeg hadde problemer med å stå oppreist.

 

Det er en fantastisk utsikt fra Radarstasjonen (bildet har Maggie tatt :-)
Det er en fantastisk utsikt fra Radarstasjonen (bildet har Maggie tatt 🙂

 

Her ser man godt veien som går over ryggen fra tunnelåpningen og opp til radarstasjonen der bildet er tatt fra. Det er ikke smalt eller farlig i det hele tatt - likevel ble det for luftig for meg og dette bildet er dermed tatt av min kjære kone :-)
Her ser man godt veien som går over ryggen fra tunnelåpningen og opp til radarstasjonen der bildet er tatt fra. Det er ikke smalt eller farlig i det hele tatt – likevel ble det for luftig for meg og dette bildet er dermed tatt av min kjære kone 🙂

Jeg var godt sliten da vi kom ned, og det begynte å bli sent på ettermiddagen og vi måtte tidlig avgårde dagen etter, vi droppet derfor å besøke Kirkhelleren, naturens katedral (ennå en grunn til at vi skal tilbake til Træna på et tidspunkt).

Tilbake på Træna Rorbuferie. Her sto turistene og renset dagens fangst og måkene fikk avskjæret.
Tilbake på Træna Rorbuferie. Her sto turistene og renset dagens fangst og måkene fikk avskjæret.

 

Fisketuristene var godt fornøyd med dagens fangst.
Fisketuristene var godt fornøyd med dagens fangst.

En kveld og en dag er alt for lite til å få med seg alt det som Træna har å by på. Turen opp til Radarstasjonen på Sanna var en morsom opplevelse, også for meg som ikke kom helt opp. Træna er et spesielt sted og vi skal ut hit på besøk igjen ved en senere anledning – det er helt sikkert.

 


  • Se også Waipoints fra dagen i dag og resten av turen på Track My Tour
  • Klikk [ her ] for å følge meg på Twitter
  • Klikk [ her ] for å følge Kystriksveien på Facebook

 

2 kommentarer til «Dag 10 (Træna)»

  1. Det var kjekt å lese din beskrivelse før jeg tok turen selv, og da må jeg tipse deg om å fortsette forbi Kirkhellaren til Rauhellaren og Trollhellaren, når du får samlet tid og mot til å utfordre skrekken igjen. Det er jo en veldig effektiv øy for fobier, du kan kurere både høydeskrekk, klaustrofobi, mørkeredsel og sjøsyke i en sleng!

    Jeg sover på et perfekt platå ovenfor kapellet på Husøya, og er ikke så heldig som deg med været – men det skal visst godt gjøres. Takk for historien!

  2. Dette var veldig hyggelig både lesning og mange fine bilder,spesielt det Rosa huset,for det er mitt.Fortsatt godt nyttår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *