Dag 11 (Træna – Forøy)

Når man skal dra fra Træna må man tidlig opp. Hurtigbåten gikk klokken 0630, og det er litt i tidligste laget syns jeg. Jeg liker ikke å se 5-tallet på klokken om morgenen når jeg har ferie, men opp måtte vi da vi hadde en lang dag foran oss.

Hurtigbåten fra Træna går klokken 0630 på morgenen.
Hurtigbåten fra Træna går klokken 0630 på morgenen.

For å få sove litt lenger tok vi frokosten på båten på vei inn mot Stokkvågen, der vi skal gå i land.

Frokosten ble spist på hurtigbåten fra Træna til Stokkvågen
Frokosten ble spist på hurtigbåten fra Træna til Stokkvågen

Det var heldigvis ingen vind i dag, og båtturen til Stokkvågen var mye mer behagelig enn turen vi hadde ut til Træna for to dager siden. Det var bra da det å sykle en hel dag ikke er noe særlig hvis man starter dagen med å bli sjøsyk. Etter en fin og behagelig sjøreise var vi våkne og mette framme på Stokkvågen litt over ni, klar for dagens sykkeltur.

Noen få km nord for Stokkvågen kom vi til Grønsvik Kystfort. Kystfortet dekker et område på ca 87 000 m2 og består av en rekke kanonstillinger, bunkere, fjellanlegg, nærforssvarsstillinger og brakker. Området er tilrettelagt for publikum med gangstier, og her åpner et nytt museum i år.

Framme ved Grønsvik Kystfort.
Framme ved Grønsvik Kystfort.

Da vi besøkte Kystfortet var vi ekstra heldige fordi vi tilfeldigvis var der da Helgeland Museum og Nordland Teater arrangerte en «tidsreise» tilbake til 2. verdenskrig for ungdomskoleelver fra skolene i kommunen. Det gjorde at vi fikk oppleve Kystfortet fullt av tyske soldater i uniform og russiske krigsfanger, samt at vi fikk se utstillingene som egentlig ikke var åpnet for sesongen ennå.

Å være russisk krigsfange i Norge var ikke noe luksusliv.
Å være russisk krigsfange i Norge var ikke noe luksusliv.

 

Et bilde fra den gang fortet var i aktiv tjeneste (2. verdenskrig)
Et bilde fra den gang fortet var i aktiv tjeneste (2. verdenskrig)

 

Maggie har fått seg ny sykkelhjelm
Maggie har fått seg ny sykkelhjelm.

 

En av de russiske krigsfangene blir "mishandlet" av en tysk soldat.
En av de russiske krigsfangene blir «mishandlet» av en tysk soldat.

 

Det var et historisk sus over Kystfortet i dag med skuespillere i tyske uniformer og utkledd som russiske krigsfanger.
Det var et historisk sus over Kystfortet i dag med skuespillere i tyske uniformer og utkledd som russiske krigsfanger.

Etter besøket på Grønsvik Kystfort gikk turen videre gjennom naturskjønne Aldersund, som ikke var så naturskjønt som det pleier i dag på grunn av været,  og deretter videre mot Kilboghamn der vi skal ta fergen til Jektvik.

Etter at vi hadde passert Aldersund ble veien en god del mer kupert med noen litt tunge og bratte bakker, men turen til Kilboghamn gikk likevel fint.

Dessverre hadde vi kikket feil på fergeruten (sommerute/vinterrute problematikk da vinterruten er gyldig til langt ut på det man tror er sommer og derfor kikker på feil rute). Fergen vi hadde planlagt å ta gikk ikke, og vi måtte derfor vente nesten to timer på fergen til Jektvik. Ved fergeleiet er det en liten kafè og et varmt oppholdsrom å sitte i, men det oppdaget ikke vi den første timen vi stod og ventet da dette er plassert et stykke fra fergeleiet.

Aldersund er av de mest fotograferte motiver på Kystriksveien, men i dag var det dessverre ikke så naturskjønt og flott som det kan være.
Aldersund er av de mest fotograferte motiver på Kystriksveien, men i dag var det dessverre ikke så naturskjønt og flott som det kan være.

 

Etter Aldersund ble veien mot Kilboghamn mer kupert.
Etter Aldersund ble veien mot Kilboghamn mer kupert.

På fergeleiet møtte vi to NPL-syklister. Brynjar Bredesen og Marius Morstøl startet på Lindesnes for 15 dager siden og var på full fart mot Nordkapp. Jeg fulgte turen deres på Facbook, og de kom fram til Nordkapp 23. juni – bare 12 dager senere. De brukte dermed kun 27 dager på hele turen fra Lindesnes til Nordkapp. Maggie og jeg bruker 15 dager på en knapp fjerdedel av den strekningen :-).

Brynjar Bredesen og Marius Morstøl på full fart mot Nordkapp.
Brynjar Bredesen og Marius Morstøl på full fart mot Nordkapp.

 

Jetboil er etter min mening et helt genialt system og her bruker jeg det til å koke oss litt varm kakao mens vi venter på fergen
Jetboil er etter min mening et helt genialt system og her bruker jeg det til å koke oss litt varm kakao mens vi venter på fergen

På fergen fra Kilboghamn til Jektvik spiste vi middag og tok det typiske turistbildet som man jo må ta når Polarsirkelen passeres. Det består i å ta bilde av en skulptur/jordklode som står i strandkanten og markerer hvor polarsirkelen går.

Her passerer vi Polarsirkelen
Her passerer vi Polarsirkelen

Jektvik var det bare å sette seg på sykkelen og sykle forbi det designtegnede servicebygget på fergeleiet og videre til Ågskaret der vi skal ta ferge over til Forøy. Turen fra Jektvik til Ågskaret er en tur på ca 3 mil hvorav en del av turen er ganske kupert.

På veien måtte vi også gjennom den 3200 meter lange Strømdalstunnelen. Det å sykle tunneler er ubehagelig, men med refleksvest og blinkende lys foran og bak så er det vel så trygt som det kan være. Som videoen nedenfor viser, så var Maggie veldig godt synlig da hun syklet gjennom tunnelen.

Det er stress å sykle i tunneler, og det er alltid godt å komme ut igjen.

Jeg har syklet Kystriksveien tre ganger før, og hver gang har jeg tatt bilde akkurat her vi står nå. Det har aldri vært så mye snø på fjellet bak oss som det er i år. Alle vi møter forteller oss at de kan ikke huske å ha hatt en kaldere sommer enn det som har vært så langt i år.
Jeg har syklet Kystriksveien tre ganger før, og hver gang har jeg tatt bilde akkurat her vi står nå. Det har aldri vært så mye snø på fjellet bak oss som det er i år. Alle vi møter forteller oss at de kan ikke huske å ha hatt en kaldere sommer enn det som har vært så langt i år.

 

Strekningen vi sykler på nå regnes som en ekstra fin og flott turistvei (Nasjonal Turistveg) av Statens Vegvesen og rasteplassene her er derfor betydelig finere enn de vi finner andre steder
Strekningen vi sykler på nå regnes som en ekstra fin og flott turistvei (Nasjonal Turistveg) av Statens Vegvesen og rasteplassene her er derfor betydelig finere enn de vi finner andre steder.

Turen til Ågskaret gikk fint og vi kom fram i god tid før fergen over til Forøy gikk. På fergeleiet møtte vi Brynjar og Marius igjen , de skal også overnatte på Furøy Camping i kveld.

Etter en kort fergetur var det bare å sykle en lite stykke til Furøy Camping der vi var så heldige å få bo i den nybygde Ruthstua der vi hadde alt vi trengte og mere til så som varm dusj, Internett og kabel-TV :-).

Den nybygde hytten Ruthstua på Furøy Camping.
Den nybygde hytten Ruthstua på Furøy Camping.

Resten av kvelden ble brukt til å slappe av, se litt EM-fotball og nyte den flotte utsikten over fjorden.

 


  • Se også Waipoints fra dagen i dag og resten av turen på Track My Tour
  • GPS-data og høydekurver m.m. for turen ligger på Garmin Connect
  • Klikk [ her ] for å følge meg på Twitter
  • Klikk [ her ] for å følge Kystriksveien på Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *