Strøm på tur

Hvis man skal på en flerdagers tur hvor man baserer seg på å ligge i telt, og i tillegg skal ha med seg noen elektroniske duppedingser som sykkel-GPS, MP3 spiller, digitalt fotoapperat og mobiltelefon, må man finne en løsning for å ha strøm med på turen.

Jeg har valgt en løsning hvor jeg har med meg strømmen jeg trenger i et PowerGorilla batteri som så igjen kan benyttes til å lade opp de enheter som trenger strøm.

PowerGorilla – for å ta strøm med på tur

PowerGorilla batteriet jeg har (*) leverer en ladespenning på 5V (via USB utgangen) eller 16V, 19V, eller 24V via standard ladeutgang (nødvendig f.eks. til å gi ekstra strøm til en bærbar PC). Jeg benytter kun 5V via USB når jeg er på tur. Ved den spenningen har PowerGorillaen kapasitet på 21000 mAh når det er fulladet.

(*) PowerTraveller har kommet med en nyere model enn den utgaven jeg har. På den nye utgaven av PoserGorilla er det flere ladespenninger å velge mellom.

Jeg har med meg følgende gadgets som trenger strøm når jeg er på tur:

  • Garmin Edge 705 HR sykkel GPS
  • iPhone 3GS
  • Casio Exilim digitalt fotoapperat

Før jeg drar på tur sørger jeg selvfølgelig for at alle gadgets og PowerGorilla-batteriet er fulladet.

PowerGorilla batteriet bruker jeg hovedsaklig til å ladde sykkel GPSen om natta slik at den er klar til neste dag. GPSen har et internt batteri som gir en levetid på ca 15 timer når det er fulladet, så den må lades hver kveld hvis jeg skal ha noen nytte av den dagen etter.

Når det gjelder påfyll av strøm underveis, så skal det jo godt gjøres at man ikke sykler forbi en kafè eller noe slikt en gang i mellom. Da benytter jeg ofte sjansen til å ta en kaffe, en vaffel, lese en avis og få ladet litt på PowerGorilla-batteriet samt iPhonen (digitalkameraet og GPSen lader jeg kun fra PowerGorillaen).

Dette er alt jeg trenger for å ladde alle mine gadgets på tur

På bildet ser dere PowerGorillaen (21cm x 13 cm x 1,5 cm), USB kabelen som passer til de tre forskjellige overgangene (monkeynuts). Den øverste monkeynut (med gult på tuppen) er for å koble PowerGorilla til ladestasjonen til digitalkameraet, den midterste monkeynut er en mini USB og passer til sykkel GPSen, mens den nederste monkeynut passer til iPhonen. Ovenfor ligger ladestasjonen til digitalkamerat og laderen til PowerGorilla batteriet.

Dette er alt jeg trenger for å ha med meg strømmen jeg trenger når jeg er på tur og få ladet de gadgets som jeg har med. Selv om jeg ikke gir PowerGorilla batteriet påfyll underveis så har det likevel så stor kapasitet at det gir mange ladinger før det er tomt.

Digitalkameraet trenger jeg normalt å lade 1-2 ganger i uken ved normalt bruk (normalt bruk på tur betyr at man tar forholdsvis mye bilder).

Sykkel-GPSen må lades hver kveld/natt.

Det som krever mest strøm er iPhonen, spesielt hvis jeg benytter den til å se film, høre musikk/lydbok eller surfe på nettet. Når jeg skal være gjerrig på strømmen har jeg iPhonen avslått når jeg sykler og slår den kun på om kvelden for å ringe eller ta imot samtaler, SMS eller eposter for deretter å slå den av igjen. Ved slikt bruk kan det gjerne gå over en uke før den skal lades, men som oftest så trenger den en dose lading hver andre dag.

De gangene jeg har hatt med bærbar PC på tur, f.eks. på forskningsprosjektet Lindesnes-Nordkapp 2009 eller Kystriksveien sykler Kystriksveien i 2010, hvor et av hovedpoengene har vært hyppige oppdateringer av turblogg noe som igjen har krevd langvarig og mye bruk av PCen, så er det ingen vei utenom det å komme seg innendørs å få plugget PCen i stikkontakten. Til den typen bruk holder ikke min mobile strømløsning.

Men til små gadgets som krever forholdsvis lite strøm så holder denne løsningen i massevis. Jeg kan være dagesvis borte fra sivilisasjonen uten å gå tom for strøm, og når jeg er innom siviliserte strøk er det bare å gi PowerGorillaen påfyll.

Jeg har også SolarGorilla (et solpanel som er laget for å lade PowerGorillaen) men min erfaring er at det er for lite sol i Norge til at det gir særlig effektiv lading. Jeg har testet det ved å prøve å lade PowerGorilla-batteriet en solrik og varm sommerdag her i Trøndelag. Jeg hadde SolarGorilla-solpanelet påkoblet hele dagen, hele ettermiddag og til langt ut på kvelden og det var sol og blå himmel hele dagen. PowerGorillaen var langt fra fulladet når kvelden kom. Jeg vurderer derfor SolarGorilla som unødvendig vekt å drasse på når man er på tur i Norge. Det er bedre å ha med laderen til PowerGorillaen og stikke innom her og der og gi den litt påfyll når det passer.

Kapasitet

En praktisk test jeg gjennomførte viste at hvis PowerGorillaen er fulladet, så kan jeg lade opp Garmin Edge 705 GPSen syv ganger (fra helt utladet til full lading) før PowerGorillaen må lades på nytt. I praktisk bruk er det sjeldent at sykkel-GPSen er helt tom for strøm etter en dags sykling. Som oftest er det ca 1/3 igjen på batteriet når jeg slår av GPSen for kvelden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *