Sykkel

I mai 2007 kjøpte jeg en DBS Street 744 (kr 4999,00). Den har blitt brukt på tur langs Kystriksveien (to ganger) og en gang fra Lindesnes til Nordkapp. På alle turene har jeg brukt sykkelhenger (Burley Nomad) og har hatt lite bagasje på sykkelen.

DBS Street 744

Selv om jeg stort sett har syklet uten bagasje på sykkelen har denne sykkelen vist seg å være av for dårlig kvalitet. Det er særlig hjulene som ikke har vært sterke nok og jeg har hatt mye problem med eiker som har røket. På sykkelturen fra Lindesnes til Nordkapp måtte jeg flere ganger få fikset bakhjulet før jeg til slutt fikk bygget et nytt bakhjul i Bodø. Videre så er gir-systemet og bremsene heller ikke noe å skryte av.

Men bortsett fra det så syns jeg sykkelen er god å sykle på. Jeg har en sittestilling på denne sykkelen som passer meg godt.

Likevel er det «slitsomt» å være på tur med en sykkel man ikke stoler på. På grunn av svakhetene er den også lite egnet for turer hvor man har all bagasjen på sykkelen. Det vokste seg derfor fram et ønske om en skikkelig tursykkel.

Etter en god del resarch, lesing av tester m.m. ble jeg etter hvert oppmerksom på syklene til Thorn Cycles Ltd i England. Deres modell – Thorn Raven Tour – har fått meget gode kritikker i fagpressen. Den er bl.a. kåret til Bike of the Year i 2004 og Turing bike of the year i 2006 av Cycling Plus Magazine.

Thorn Raven Tour

Adventure Travel Magazine sier følgende om Thorn …

«Thorn are known for producing bomb-proof touring bikes
that`ll take you to the ends of the earth,
and will probably outlive you to.»

… og det må man vel kalle god kritikk.

Jeg hadde også blitt oppmerksom på flere langdistansesyklister som benyttet Thorn Raven Tour, bl.a. noen som brukte denne sykkelen for å sykle fra Nordkapp til Sør-Afrika. Dermed skulle sykkelen være mer enn god nok for mine behov.

Jeg tok kontakt med Robin Thorn hos Thorn Cycles Ltd og etter litt e-postveksling fram og tilbake bestilte jeg i mai 2010 en Thorn Raven Tour med Expedition Specs, tilpasset mine mål.

Thorn Raven Tour sykkelen jeg bestilte er satt opp som følger:

Sykkelen skulle egentlig benyttes i prosjektet Kystriksveien sykler Kystriksveien sommeren 2010, men den ble dessverre stående fast i transportstreiken (det var transportstreik i Norge våren 2010) og dermed nådde den ikke fram i tide.

Første sykkeltur med Thorn Raven Tour sykkelen ble derfor sykkelturen fra Røros til Stjørdal (en helg i juni 2010). Dette var jo kun en kort to dagers tur over 175 km med minimalt med bagasje, men det var nok til at jeg fikk prøvd sykkelen litt, og den har gitt meg et veldig positivt inntrykk. Thorn Raven Tour er jo en sykkel som er i en helt annen prisklasse en DBS sykkelen jeg brukte før (over fire ganger så dyr), så det bør jo også være en betydelig bedre kvalitet på denne sykkelen, noe jeg også opplever at det er.

Ute på min første tur med den nye Thorn Raven Tour sykkelen

Jeg er meget godt fornøyd med Rohloff 14 gear speed hub girsystemet. Selv om det «kun» er 14 gir så har man i praksis like mange gir som på en normal 24 girs sykkel (der går de samme utvekslingene igjen på flere steder så man har ikke 24 forskjellige gir). Rohloff systemet er lett å gire med og jeg opplever det som veldig presist. Man kan gire både når man trør, når man triller eller t.o.m. når sykkelen står helt i ro (f.eks. i et veikryss). Det er kun en girskifter. I tillegg gjør denne løsningen at bakhjulet blir sterkere i og med at man kan bruke like lange eiker på begge sider av hjulet.

Det er jo også betryggende at Rohloff hevder/garanterer at dette systemet aldri har feilet på en slik måte at man ikke kan sykle videre. En person har syklet 145 000 km med det samme Rohloff giret og sykler fortsatt.

Oppdatering 18. juni 2012:

Thorn Raven Tour sykkelen ble kjøpt i 2010, men ankom for sent til å bli med på tur det året (grunnet transportstreik) utover en liten tur fra Røros til Stjørdal. I 2011 ble det ikke noen sykkelturer på meg grunnet vond rygg og diverse annet som kom i veien.  Den første sykkelturen jeg fikk brukt sykkelen på var derfor først nå i sommer (juni 2012) da jeg syklet Kystriksveien fra Namsos til Bodø sammen med min kone.

Jeg syns sykkelen fungerte meget godt på denne turen. Sykkelen er sterk og stødig og behagelig å sykle på. Jeg har foreløpig ingenting å klage på og er fortsatt godt fornøyd med kjøpet jeg gjorde i 2010. Dette er en sykkel jeg stoler på og som jeg gjerne anbefaler andre å kjøpe også selv om den må bestilles fra England.

Robin Thorn hos Thorn Cycles Ltd er meget hjelpsom og serviceinnstilt og det er uproblematisk å ta kontakt med ham på mail og diskutere og spørre i det vide og brede om ting man lurer på i forbindelse med at man vurderer å kjøpe sykkel der.

9 kommentarer til «Sykkel»

 1. Er på utkikk etter en ordentlig sykkel. Ettersom min forrige viste seg å ikke være opp til jobben.

  Regner med at du har fått kjørt denne inn nå og har fått en formening om kvaliteten?
  Hvordan syns du det er å kjøre med stiv gaffel kontra en dempegaffel med låsemuligheter? Ser for meg at jeg vil ha en dempegaffel som kan låses.

 2. Hei Tor Ivan.

  Jeg vil ikke anbefale deg å bruke dempegaffel på en tursykkel. Du har rett og slett ikke bruk for det, det tar kraft fra tråkket, det gjør sykkelen tyngre og det er ennå en ting som kan gå i stykker. På en tursykkel vil jeg på det sterkeste anbefale stiv gaffel … men det er jo kun min mening 🙂

  Thorn Raven Tour sykkelen er en ekstrem god tur-sykkel og egentlig litt «overkill» i forhold til hva som er nødvendig for å sykle rundt i Norge, men når det er sagt så er det godt å ha en sykkel som tåler mye vekt og som man kan stole på. Thorn Raven Tour er en litt tung sykkel og mer som en «traktor» enn en «sportsbil». Det er ikke sykkelen å sykle hurtig på da den er lavt giret, men de lave girene gjør at du sykler opp de bratte bakkene også med full bagasje. Det er en sykkel for å komme fram, ikke fort, men helt sikkert ditt du har tenkt deg 🙂

  mvh
  Trygve

 3. Nå har jeg fått syklet litt mer på landevei og har blitt ganske enig i at dempegaffel (selv om man kan låse den) er unødvendig. skal store hull i veien til at dempegaffel gjør nytta si. og på slike veier så holder man som regel en lav fart uansett.:) og færre deler som kan bli ødelagt.

  Rohloff virker jo også som et fint system. fortsatt fornøyd med det?
  Må si at det er fint å ha god tid på å finne ut hva man trenger 🙂

  Bruker du støtte? ser at det fins en del forskjellige. Slik dobbelstøtte, slik motorsykler har, virker kurant. siden det er en god del vekt på siden som vil bikke sykkelen over ved bruk at tradisjonell støtte.

  1. Jepp, etter min ydmyke mening er dempegaffel bortkastet på en tursykkel.

   Rohloff er et utrolig bra system. Jeg er meget godt fornøyd med min Thorn Raven Tour. Han som skriver tur-bloggen du twitret om her om dagen bruker også Thorn Raven Tour (Raven betyr at den er utstyrt med Roholoff). Han hadde også mange andre gode refleksjoner rundt utstyr http://www.thebigafricacycle.com/general-posts/talking-gear

   Ja, jeg bruker støtte. Jeg har gått for en kraftig enkeltstøtte fra SJS Cycles: http://www.sjscycles.co.uk/hebie-rear-stand-adjustable-chain-seat-stay-fitting-heavy-duty-26-28-inch-0611-hrs2-prod18786/

 4. Hei! Jeg er spent på din erfaring med Rohloff, og Raven. Jeg har sjekket omtrent alt som er av omtaler og diskusjoner på nett, og ingen har annet enn godt å si om Thorn.

  Jeg har sett hvordan en skifter girkabel på en Rohloff, og kan garantere at jeg vill ikke klare det uten trening. Det er alt for omfattende til at jeg ville gå i gang med det. Flere og flere langtursyklister bruker Rohloff, selv om mange kjente erfarne fremdeles sverger til Derailleur, da de kan fikse det meste selv, og alle sykkelmekanikere over alt kan gjøre resten. Det samme kan en nok ikke si om Rohloff.

  Jeg kan jo nevne at «Fast Bikes» på Carl Berner skal ha 1400 kr timen for å reperere en Rohloff sykkel som ikke er kjøpt der. Det sier litt om tilgang på kompetanse

  Har du skiftet Olje enda,eller har den ikke gått så langt? Det er vel en kurant jobb. Bortsett i fra det er det ikke mye vedlikehold , utenom kjedet som skal smøres av og til?

  Jeg er veldig i stuss om jeg skal velge en Sherpa (derailleur) eller en Raven som er eksagt den samme rammen som Sherpa bortsett i fra Rohloff-tilpasningen på Raven. Et annet alternativ er Nomad, som er den ultimate ekspedisjonsykkel, også med Rohloff. En skikkelig «Toyota Landcruser»

  Jeg syklet til Tyskland i sommer, med enhjuls- henger, og bagasjebrett på setepinnen, og det gikk fint, men er langt i fra ideelt, da sykkelen som er en kvalitetsykkel (Univega terreno 700) ikke er beregnet for det. Så lenge jeg hadde begge hendene på styret gikk det fint, men den «skalv» selv når jeg leiet den:) Traileren var festet til rammen, så det var ikke noe problem med den i motsetning til i fjor, da den løsnet på hurtigfestet sammen med hjulet i Danmark.

  Jeg måtte imidlertid passe festene på slutten, da de hadde tendens til å løsne. Mye last og mye vibrasjoner. Ikke mer som skal til.

  Til neste år skal jeg på en lenger tur, men denne gangen med en «Touringbike», og Thorn har mange alternativ. Hvordan bestilte du sykkelen? Tok du alt over telefon, eller fylte du ut skjemaet deres? De har en omfattende nettside, alt er på stell, og begge er langtursyklister, hvilket er ekstra betryggende. Å kjøpe touringsykkel i Norge, er vel en rissikosport, med det de skjønner av forskjellen på langtur og landevei, dessuten finnes det ikke Touringsykler hos noen importør i Norge, så en kan like godt importere den selv.

  Ble det mye toll på sykkelen, og hva kostet den til slutt med med ekspedisjon-«spec»?

  Mvh
  Atle Norheim

  1. Hei Atle,

   Jeg kan slutte meg til gruppen som kun har positive ting å si om Thorn. Jeg er meget godt fornøyd, både med sykkelen jeg har kjøpt, og med servicen. De svarer hurtig på spørsmål/henvendelser hvis det er noe man lurer på.

   Sykkelen jeg har kjøpt er jeg ekstremt godt fornøyd med. Det er mer en «traktor» enn en «sportsbil» i den betydning at det er ikke en sykkel som man sykler fort på (den er tung og stiv), men når det gjelder å kunne lesse på bagasje og sykle med masse kg opp og ned tunge og lange bakker – så er det en fantastisk sykkel. Og det er jo tursykling den er designet for og ment å brukes til, så det er jo som det skal være 🙂

   Rohloff er jeg også meget godt fornøyd med. Et fantastisk system. Lite vedlikehold, driftssikkert og det man må gjøre selv av vedlikehold (skifte av kabler, olje) er ikke så komplisert egentlig, men det kan være greit å øve seg på det et par ganger før man drar på langtur.

   SJSCycles (de som selger Thorn) har lagt ut en video på YouTube som ganske greit viser hvordan du skifter girkabler:
   http://www.youtube.com/watch?v=GKwpd2VSDP4

   Jeg har også et lite innlegg her på bloggen om oljeskift. Det ligger [ her ].

   Du får en god sykkel samme hva du kjøper hos Thorn. Jeg kjenner ikke til Sherpa modellen (annet en av omtale) men er sikker på at det er en god sykkel. Jeg tror Thorn bruker betegnelsen «Raven» på de modellene som er utstyrt med Rohloff gir, f.eks. så heter min sykkel «Thorn Raven Tour».

   Når det gjelder bestillingen så tok jeg først kontakt med dem pr. epost for å høre litt om hva slags sykkel jeg burde kjøpe (til mitt bruk anbefalte de Thorn Raven Tour), og hvilket utstyr jeg burde velge og så fylte jeg ut bestillingskjemaet – der jeg også oppga mine vitale mål (høyde, benlengde etc) og sendte dem på mail.

   Resten av detaljene rundt dette husker jeg ikke så godt – og det betyr nok at ting gikk lett og akkurat som planlagt for ellers hadde jeg nok husket det. Akkurat hva det kostet til slutt husker jeg heller ikke. Det begynner å bli noen år siden. Men prisen inklusiv toll og avgifter er forholdsvis lett å finne ut av ved å ta kontakt med tollvesenet og spørre dem. Prisen på sykkelen blir jo også fratrekt engelsk mva og deretter lagt til norsk mva ved innførsel til Norge.

   Jeg har i ettertid bedre forstått hvor gode komponenter sykkelen er levert med. F.eks. så er dynahubben en SON dynahubb, som er regnet som noe av det beste som er på markedet.

   Det koster en del, men hvis det er tursykling du skal bruke sykkelen til, så kommer du til å bli meget godt fornøyd med en sykkel fra Thorn. Som du skriver – så driver de selv med tursykling – og de erfaringene de har gjort seg på sine turer er grunnen til at Thorn-syklene er slik de er med utstyr, rammestørrelse, materialer etc. F.eks. så har de valgt 26″ hjul fordi det er den mest utbredte hjulstørrelsen i verden og derfor er lettest å få tak i deler til rundt omkring i verden (slange, dekk, felger, eiker etc). Det er også lettere å få fikset en «klemmebrems» enn en «skivebremse» og selv om skivebremser på de fleste områder er bedre enn felgbremser, så er felgbremser «gode nok» og mye lettere å vedlikeholde og få fikset «midt i Afrika». touringsyklene til Thorn er jo laget for å sykle jorden rundt (mange ganger).

   1. Hei

    Takk for respons. Jeg kan nok ikke «gå feil» uansett hvilken modell jeg velger. Det er imidlertid betryggende å ha sjekket med en som har erfaring med dem, og da spesielt Rohloff.

    Jeg betiller time, og tar en tur til ST John Street Bridgewater når våren kommer. Da får jeg prøve ut de forskjellige modeller og størrelse samt styre (drop or flat).

    Det er også betryggende å vite at en kan ta direkte kontakt med dem om en skulle få problemer «In the middle of no where» dersom en havnet der noen gang.

    Jeg holder meg i Europa, og har lagt opp flere alternative ruter til sommeren. BLa annet en tur til Stockholm- Båt Helsinki- St Petersburg- Estonia- Latvija- lietuhania- Polen, og «hjem» til Kiel.

    Da jeg sjekket på nett om erfaringer med Russland, kom jeg over noen studenter som hadde tatt denne ruten i fra Tallin til St Petersburg, og deretter til Finnland.
    http://www.ippnw-students.org/baltic/route.html

    Det finnes mange muligheter, og alt for lite tid. Tur blir det uansett.

    Mvh
    Atle Norheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *