Sykkelvesker og henger

Når man skal på sykkeltur er det ofte nødvendig å ha med bagasje, og da må man ha noen løsninger for å få bagasjen med på sykkelen.

Spektra sykkelvesker

Min første løsning var et oppsett med to 24 liters Spektra sidevesker (høyre og venstre, det er nemlig forskjell på det), til 249,- pr stykk. En 8,5 liters Spektra Styrevekse med gjennomsiktig kartlomme til 199,00 og en salveske for verktøy og reserveslange til 99,00.

Spektra 24 liter sideveske
Spektra 8,5 liters styreveske
Spektra salveske
Spektra salveske

Dette er i og for seg helt greie vesker – særlig med tanke på prisen. Problemet er at de er litt små så hvis man har ambisjoner om å dra på tur med kokeutstyr, telt, liggeunderlag m.m. så blir konfigurasjonen på sykkelen ikke helt bra.

Mitt første forsøk på sykkeltur med bagasje. Ikke helt optimalt konfigurasjon.

Sykkelen ble helt «vinglete» av denne konfigurasjonen og meget ubehagelig å sykle på. Videre så er det litt småirriterende at styrevesken ikke kan monteres slik at den står ordentlig. Samme hvor mye jeg strammet festene seg den ned og ble stående på skrått.

Et siste problem er at disse veskene ikke er vanntette, og man må derfor pakke alt innhold i vanntette poser (det å pakke ting i poser er også en fordel da det gir mer oversikt). Veskene leveres med et knallgult vanntett overtrekk – men det er heller ikke en optimal løsning. Det kommer vann inn på baksiden av trekket. I tillegg så opplevde jeg at regntrekket rett og slett blåste bort og forsvant da jeg syklet fra Olderfjord til Honningsvåg på min tur fra Lindesnes til Nordkapp sommeren 2009.

Burley Nomad sykkelhenger med Cargo Rack

Etter min vurdering var disse veskene ikke den optimale løsningen. Sykkelen ble vinglete, jeg fikk ikke med meg det jeg skulle. Jeg begynte derfor å se på en løsning hvor jeg benyttet sykkelhenger til bagasjen.

Etter mye research og lesing av tester her og der, sto jeg etter hvert igjen med to forskjellige sykkelhengere:

Burley Nomad

 • Pris: ca 4000,00 kroner
 • Egenvekt: 6,7 kg
 • Lastekapasitet: 50 kg
 • Antall hjul: 2
 • Demping: Nei

BOB Ibex sykkelhenger
(Yak og Ibex er mer eller mindre samme type henger bortsett fra at Ibex har støtdemping på hjulet)

 • Pris: ca 3200,00
 • Egenvekt: 7,7 kg
 • Lastekapasitet: 32 kg
 • Antall hjul: 1
 • Demping: Ja
Burley Nomad med Cargo Rack
Bob Ibex med demper

Til slutt valgte jeg Burley hengeren. Jeg vurderte stabiliteten til Burley-hengeren for å være viktigere enn framkommeligheten til Bob-hengeren. Hvis jeg skulle syklet på smale sykkelstier eller delvis i terrenget ville jeg helt klart ha valgt Bob Ibix men jeg sykler stort sett kun etter vei/landevei og trenger ikke den typen framkommelighet. Det var viktigere for meg å ha en stabil og romslig henger.

Med tanke på hvor jeg sykler var det også lite aktuelt å benytte demping på hengeren (jeg har også skiftet fra dempegaffel til fast gaffel på sykkelen).

Jeg vurderer det også som lettere å organisere bagasjen på Burley hengeren da man har to store adskilte romslige rom, lommer i sideveggene, samt et Carco Rack på toppen – framfor løsningen med en pakksekken på Bob-hengeren.

Jeg har nå brukt Burley Nomad hengeren på to langturer. Langs Kystriksveien i 2008 og fra Lindesnes til Nordkapp i 2009 og jeg har meget gode erfaringer med denne hengeren. Den er meget stabil, ruller godt og merkes ikke på sykkelen – selvfølgelig bortsett fra at sykkelen oppleves som tyngre å sykle.

Det er lett å organisere bagasjen. Jeg har valgt en løsning hvor jeg har kjøkken, mat, vann samt alt jeg kan få bruk for i løpet av dagen i det framre rommet. I det bakerste rommet har jeg pakket alt jeg kun trenger når jeg slår leir eller stopper for kvelden så som sovepose og liggeunderlag. På Cargo Racket på toppen har jeg en vanntett pakkepose med klær samt teltet. I tillegg har jeg en sykkelveske bak på sykkelen med regnjakke, regnbukse, skovertrekk o.l. for å ha det lett tilgjengelig ved behov (det regner jo rett som det er).

Burley Nomad hengeren og undertegnede på toppen av Kvænangsfjellet under sykkelturen fra Lindesnes til Nordkapp 2009

Ulempen med Burley Nomad hengeren er at den ikke er 100% vanntett og det har vært noe vanninntrenging på meget regnvåte dager. Særlig i det bakerste rommet har det vært et problem. Det er flatt og har ikke drennering, mens det framre rommet skråner nedover og har drennering nederst slik at vann som eventuelt kommer inn renner ut igjen. Problemet med vanninntrenging løses lett ved å pakke de tingene som ligger nederst i hengeren eller bakerst mot åpningen, i vantette plastposer. Det som ligger høyere opp (inne i hengeren) er bedre beskyttet og jeg har aldri opplevd at det er blitt vått. Jeg har kun opplevd vanninntrenging på dager hvor det har regnet forholdsvis kraftig hele dagen. En regnskur nå og da har aldri vært noe problem.

Ortlieb sykkelvesker

Selv om jeg er godt fornøyd med løsningen med Burley Nomad sykkelhengeren har jeg også lyst til å få en konfigurasjon hvor jeg kan ha all bagasjen på sykkelen. Da var det nødvendig å kjøpe noen bedre vesker enn de Spektra sykkelveskene jeg kjøpte tidligere. Nå som jeg har satt meg litt mer inn i tingene, fått lest mer, ser hva andre bruker m.m. og dermed har mer kunnskaper om dette enn jeg hadde for noen år siden har jeg funnet ut at det eneste som duger i lengden er Ortlib sykkelvesker.

Alle jeg har møtt langs veien av utenlandske syklister, samt nesten alle de jeg har lest om på nett som sykler lange turer rundt i verden, benytter Ortlieb sykkelvesker.

Skal man sykle alene og ha med seg alt man trenger (ved overnatting utendørs) så er det etter min mening nødvendig med en konfigurasjon med fem sykkelvekser – to bak, to foran samt en styreveske. Thorn Raven Tour sykkelen jeg kjøpte i 2010 tåler mye bagasje. Den blir levert med ordinært bagasjebrett bak samt low-rider for vesker foran, og er dermed meget godt egnet for en konfigurasjon med fem vesker.

Jeg bestilte derfor følgende vesker fra nettbutikken til Syklistenes Landsforening:

 • Ortlieb Back Roller Classic (kr 1149,00 pr par)
 • Ortlieb Front Roller Classic (kr 949,00 pr par)
 • Ortlieb Styreveske Ultimate 5M Classic (kr 889,00)
Ortlieb Back Roller Classic
Ortlieb Front Roller Classic
Ortlieb Ultimate 5M Classic

Jeg valgte gul farge for å være synlig i trafikken. Ikke fordi jeg syns det er spesielt pent.

Disse veskene er 100% vanntette og meget slitesterke. De har smarte løsninger for å justere festene slik at veskene passer godt på sykkelen. I daglig bruk er de meget lette å sette på og ta av sykkelen.

DBS Street 744 sykkelen med fem Ortlieb sykkelvesker (fra turen langs Kystriksveien 2010)

Jeg har nå (pr. juli 2010) brukt disse veskene på to turer. En tur langs Kystriksveien tidligere i sommer der jeg brukte alle de fem veskene, og en liten to-dagers tur fra Røros til Stjørdal der jeg kun brukte tre vesker (de to bak samt styrevesken). Dette er jo et noe lite grunnlag å vurdere veskene på, men så langt er jeg meget godt fornøyd.

9 kommentarer til «Sykkelvesker og henger»

 1. Heissann

  Hvor kjøpte du festene til sykkelveskene dine.
  Driver og leter endel selv etter sykkelvesker og fester til disse.
  Skal ut på en 14 dagers tur hvor vi skal campe i friluft og ikke hotel. Blir litt bagasje å ta med og trenger derfor 5 vesker som oppsettet ditt.
  Men finner ingen gode forretninger som har noen særlig erfaring.

  Med vennlig hilsen

  Jan Tore

 2. Hei, jeg lurte på en del ting ang touring sykler. Først, hvilken sykkel bruker du nå, og hvor mange kg laster du. Jeg var i Danmark i år, og hadde all bagasje på en Topeak-henger.

  Festeanordningen med en to ekstra lengder på hjulpinnen som går 90 grader bakover med et feste på hver side. Selve festeanordninger er smart og solid, men belastningen på de to lengdene som har samme størrelse som pinnen tålte ikke belastningen (hvilket jeg lurte på når jeg kjøpte den)og det hele løsnet i en rundkjøring en mil nord for Ålborg, og da selvsagt hjulet også.

  Som tur var, var det en glimrende sykkel-reperatør 200 meter nede i gaten.

  Aldri mer henger på langtur. Kan du anbefale en sykkel som selges her i Norge bygget for 5 sekker og tåler mye juling? Jeg ser du har DBS. Er det en sykkel som er beregnet for dette? Jeg har sett på Surly, Long Haul Rocket, som er vel en av de mest benyttede og populære langtursykler for de som skal være på veien i flere år, og den er ganske lekker også.

  Problemet er at den selges ikke i Norge, men det er en forhandler i Karlstad Sverige. Finner jeg en like bra sykkel i Norge (DBS?) hadde det vært det enkleste med tanke på service.
  Det ble mye på en gang, men takk på forhånd for svar.

  Mvh
  Atle.

  1. Hei Atle.

   DBS sykkelen du ser på siden ovenfor viste seg å være for svak til å bli brukt som tursykkel, og den er derfor byttet ut. Når det gjelder dedikerte touring-sykler, tror jeg du må lete lenge hvis du skal finne noen som selges i Norge. Du må nok regne med å bestille tursykkel fra det store utland hvis du skal kjøpe deg en skikkelig tursykkel. Selv så har jeg nå en Thorn Raven Tour som jeg har bestilt fra Thorn Cycles Ltd. i England. Kontakter du Robin Thorn så hjelper han deg med å finne den sykkelen som passer deg og dine fysiske mål. De er dyktige og gir meget god service.

   Filosofien bak de fleste tursykler er at den skal være sterk og holdbar (naturligvis) og ikke minst lett å reparere hvis den først skulle gå i stykker. Derfor er de fleste tursykler utstyrt med 26″ hjul – både fordi små hjul er sterkere enn store hjul, men også fordi dette er verdens mest utbredte hjulstørrelse og det derfor vil være lettere å finne deler verden rundt. Av samme grunn så bruker de fleste V-bremser i stedet for skivebremser og vaier i stedet for hydraulikk. V-bremser med vaier er godt nok og lettere å reparere og finne deler til rundt i vår store verden. Det er også grunnen til at de fleste tursykkelprodusenter bruker stål (kvalitetstål) i rammen i stedet for f.eks. aluminium.

   Du kan lese mer om hvilken sykkel jeg har, og hvorfor jeg valgte den her på bloggen min. Under overskriften «Diverse» i høyre marg av bloggen klikker du på «Utstyr» og deretter på valget «Sykkel» (eller klikk her – http://www.plohn.com/sykkelturer/?p=545 )

   Når det gjelder henger så har jeg brukt en Burley Nomad og den har jeg vært godt fornøyd med. Ingen problemer overhodet. Om jeg bruker vesker eller henger avhenger litt av hva slags tur jeg skal ut på.

   Med vennlig hilsen
   Trygve

   1. Hei, og takk for raskt svar. Jeg har en veldig bra hybridsykkel Univega terreno 700, som er både dyr (veil. 13900) og lett å sykle på, men selv om det er en kvalitetsykkel føler jeg meg ikke trygg nok til å laste den opp å dra på langtur( som er planen til neste år)

    Den er uansett ikke beregnet på det, og det er ikke tilrettelagt for store solide bagasjebrett og rekk, som er et must.
    Du fant den perfekte sykkel for oppgaven, og sykkelen jeg nevnte Surly Long haul triucker har samme oppsett og kriterier. Som produsentene sier » uansett hvor du havner i verden, finnes det alltid deler du kan bruke i nøden, eller noen som kan fikse det.
    Jeg tviler på at de har skivebremser til min sykkel på en fjellovergang i Ukraina for å ta et eksempel.

    Jeg så også på kultsykkelen Surly «big Dummy». Den kan du ta med deg passajerer med bagasje på, men det blir litt tungt da.

    Faktisk så var det en Amerikaner som fikk laget rammevesker til denne sykkelen, og la ut på langtur med all bagasje i rammen. Forøvrig finnes det små entusiaster i USA som lager tilpassede håndsydde styrebagger og rammevesker til alle typer sykler, men det er selvsagt lang ventetid. www porcelainrocket.com

    En annen har alt av vesker og pakker til alle type sykler www revelatedesigns.com

    Jeg tror jeg går for Surly long haul trucker, siden jeg har studert og lest bare godord om den også, og turen til Karlstad er ikke så lang. Da tar jeg målene i butikken, og får prøve den samtidig. Ekstrautstyr blir selvsagt en Brooks sadel, og muligens brun på svart sykkel (skikkelig jålete med brunt skinn på enden av styret) .

    Den koster ca 12000, men da er den skrapet for alt ekstrautstyr. så 4-5000 til, må jeg nok ut med, men noen prioriterer flatskjerm til 25000, så hver sin lyst.

    Jeg ser frem til å få den klar neste tidlig sommer. God sykkeltur.
    Mvh
    atle

 3. Hei!

  Jeg kunne tenke meg å spørre deg om et råd:
  Hvis man trenger å ha med seg fotoutstyr på sykkel (ca. 10-15 kilo)
  Vil dette være tyngre å frakte i en sykkelhenger enn i vesker
  festet direkte på sykkelen?

  Henrik

  1. Hei Henrik,

   Det er ikke noe problem å ha med seg 10-15kg fotoutstyr (eller annen bagasje) på sykkelen. Hvis du ikke skal ha med mer enn det vil jeg anbefale deg å frakte fotoutstyret på sykkelen. Ortlieb har innlegg til styrevesken for fotoutstyr. Skal du ha med mye bagasje så kan henger være et alternativ hvis f.eks. du har en sykkel som ikke tåler mye bagasje eller ikke liker at sykkelen blir «topptung» eller du rett og slett ønsker mer plass. Hva slags tur skal du ut på og hva skal du ha med?

   mvh
   Trygve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *