Regnvannsamler

Det å finne drikkevann langs veien i Norge kan faktisk være et større problem enn folk flest tenker over. Det er mye dyrket mark og kulturlandskap langs veien, og de bekker og vannkilder man passerer er ofte forurenset av avsig m.m. fra åkrene som ligger i nærheten. Dette vannet har man lite lyst til å bruke som drikkevann eller til matlaging.

Jeg bruker mye drikkevann når jeg er på tur. Det er ikke langt unna at det går en liter pr. mil. Problemet med å finne rent vann langs veien løser jeg ved å ha med meg forholdsvis  mange og store vannflasker på sykkelen. Jeg sørger da for å få påfyll hver gang jeg passerer en bensinstasjon eller en ren vannkilde. Dette er nok til å holde meg med vann i løpet av dagen.

Jeg prøver også å få fylt opp flaskene så nært som mulig tidspunktet for når det begynner å bli tid for å ta kveld og finne en leirplass for overnatting. Da vil jeg ofte ha et sted mellom 3 og 5 liter vann å klare meg med til drikkevann og matlaging m.m. fram til neste gang jeg får mulighet til å fylle flaskene dagen etter. Dette har flere ganger vist seg å være for lite. Hva gjør man da hvis det ikke er noen vannkilde i nærheten av der man villcamper?

Jeg har ingen 100% løsning på dette, men noe som kan hjelpe et stykke på vei er muligheten til å samle regnvann hvis/når det regner. Ofte regner det litt om kvelden/natten, og hvis det har blitt væromslag i løpet av natten og det regner så mye at man har har lyst til å ligge i ro og vente på bedre vær før man fortsetter turen, er det jo også greit hvis man kan gjøre seg nytte av regnet.

Regnvann er noe av det beste og reneste drikkevannet man kan få tak på.

Jeg har derfor vært på utkikk etter en fornuftig «regnvannsamler» som jeg kan henge på kanten av teltet eller tarpen (hvis jeg bruker hengekøye/feltreir) slik at jeg kan bruke teltet/tarpen til å samle regnvann.

Siden jeg har begrenset med plass i sykkelveskene, er det viktig at «regnvannsamleren» har et lavt pakkevolum. Vekten er mindre viktig selv om det selvfølgelig er greit at den er så lett som mulig, men det viktigste kriteriet (bortsett fra at den skal fungere til å samle regnvann selvfølgelig) er at den tar lite plass i sykkelveskene. Det er jo også en grense for hvor tung en slik «regnvannsamler» kan bli så vekt er ikke noe jeg vurderer overhodet – det må eventuelt bli hvis jeg finner to helt like «regnvannsamlere» med samme funksjonalitet og den ene er lettere enn den andre.

Til min store overraskelse har jeg ikke klart å finne en «regnvannsamler» av den typen jeg er ute etter. Jeg har søkt og lett etter denne typen produkt både på både norske og utenlandske nettsider og i norske og utenlandske nettbutikker uten å finne det jeg er ute etter. Jeg er ganske sikker på at denne typen produkter finnes, jeg er da ikke den eneste som har vært på tur og som har oppdaget dette behovet, men jeg er ikke i stand til å finne noen som selger det.

Jeg bestemte meg derfor å konstruere og lage min egen sammenleggbare «regnvannsamler».

Først så ble en tidlig prototype konstruert av papir som ble klippet og limt sammen. Da jeg etter hvert mente jeg var inne på noe, startet jakten etter de «råmaterialer» jeg mente jeg måtte ha for å få laget «regnvannsamleren» jeg hadde sett for meg.

Det som viste seg vanskeligst å finne var plastikk som var stort nok og stivt nok, men likevel var bøyelig (altså ikke for stivt). Plastikken jeg fant med rett «stivhet» var i for små stykker til å kunne brukes. Jeg var innom hobby-butikker og alle mulige vanlige butikker for å spørre om de hadde noe plastikk liggende som jeg kunne bruke, men med negativt resultat. Det eneste jeg fant var et skriveunderlag i plastikk, men det var i overkant dyrt til at jeg syns jeg kunne kjøpe det og klippe det opp. Jeg endte til slutt opp med å kjøpe en rull med tynn skabelon-plastikk i en hobby-forretning da det var det eneste jeg fant.

Trakten består av fire slike plast-moduler. Det sorte er en «hann»-borrelås og en «hunn»-borrelås på hver sin side. Den blanke knappen er en trykknapp for å feste trakten til flasketuten.

Plastikken skal brukes til å lage en sammenleggbar vid trakt som jeg kan kombinere med toppen av en 1,5 liters brusflaske til å lage en «regnvannsamler». Jeg kunne kanskje klart meg kun med brusflasken, men jeg syns diameteren ble for liten og at det derfor var mye regn som kom til å «bomme» på oppsamleren. Trakten er laget i flere biter og for å sette dem sammen har jeg benyttet selvklebende borrelås.

Trakten består av fire plastmoduler som settes sammen med borrelås
Trakten er nesten ferdig satt sammen. Den er ikke helt rund. Det er tatt ut et lite «kakestykke» slik at trakten får kjegleform når den er satt helt sammen
Trakten er ferdig montert (ligger opp-ned på bildet)

Deretter måtte jeg lage et opplegg for å feste trakten til flasketoppen. Der endte jeg opp med å bruke strikk og trykknapper.

Flasketuten med strikk og trykknapper for å feste trakten på toppen
Trakten festes til flasketuten med trykknapper

 

Det er montert en bøyd rustfri ståltråd i flasketuten slik at «regnsamleren» kan henges opp med festet midt på
Opphenget med trakten montert

To topp ble limt sammen «rygg mot rygg» og boret hull i. Deretter ble et filter – hentet fra vannsprederen i kjøkkenkranen –  lagt inn for å samle opp rusk og rask.

To brustopp er limt sammen «rygg mot rygg» …
… og deretter boret hull gjennom og montert filter i.

Plastikken viste seg å være alt for tynn og trakten klappet sammen når den ble festet på flasketoppen. Jeg brukte derfor noen tynne stenger av rustfritt stål til å å stive den opp.

Det er pålimt tynne stenger av rustfritt stål på den ene siden av hver «plastmodul» for å stive opp konstruksjonen

Etter 4-5 forskjellige prototyper som var bare å kaste har jeg nå en fungerende sammenleggbar regnsamler. Det er fortsatt bare en prototype da det er store rom for forbedringer, men den fungerer og den skal være med på sommerens sykkelturer.

Min sammenleggbare regnsamler ferdig montert (for motivets del er den hengt opp på sykkelen – det er meningen at den skal henges i kanten på tarpen/teltet)
Jeg tror faktisk «regnsamleren» kommer til å fungere 🙂
Sammenlagt tar «regnsamleren» ikke mye plass

Tips og forslag til forbedringer mottas selvfølgelig med takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *