Dag 12 (Forøy – Reipå)

Furøy Camping er en god høykvalitets campingplass. Her finner man hytter og leiligheter for alle behov og i alle prisklasser. Det er også mange teltplasser tilgjengelig. Det er tidlig i sesongen og det eneste teltet på plassen var det orange teltet til Ursula og Geri Stegmann, to sykkelturister fra Sveits som i år er ute på sin fjerde sykkeltur i Norge. I år sykler de kysten fra Trondheim til Bodø.

Servicebygget på Furøy Camping.
Servicebygget på Furøy Camping.

 

Ursula og Geri Stegmann, to sykkelturister fra Sveits.
Ursula og Geri Stegmann, to sykkelturister fra Sveits.

For syklister er et besøk på Svartisen dessverre en omvei da Svartistunnelen er stengt for syklister. Et besøk på Svartisen utgjør derfor fort en omvei på omtrent 4 mil da man må sykle samme vei tilbake igjen. Det betyr nok dessverre at mange syklister velger å la være å besøke Svartisen.

Vi hadde sikkert også valgt bort Svartisen hvis det ikke hadde vært for at vi var så heldige at eieren av Furøy Camping, Trygve Martin Taraldsen, tilbød oss skyss fram og tilbake fra Campingen slik at vi skulle få sett isbreen før vi syklet videre. Et slikt tilbud kunne vi selvfølgelig kun takke ja til.

Selv om vi ikke hadde tid til å dra inn til foten av breen gjorde turen inn for å se Svartisen et mektig inntrykk. Vannet i fjorden har en helt spesiell farge (på grunn av mye utslipp av ferskvann) og området er også uvanlig frodig. Størst inntrykk gjorde det nok likevel å oppdage hvor mye mindre breen er blitt de siste årene. Breen har trekt seg tilbake så fort at området som tidligere var dekket av breen ennå ikke har nådd å gro igjen.

Maggie med Svartisen i bakgrunnen. Tidligere så gikk isen helt ned til vannet.
Maggie med Svartisen i bakgrunnen. Tidligere så gikk isen helt ned til vannet. Den delen av Svartisen vi ser her heter Engabreen.

 

Man kan tydelig se hvor isen lå tidligere.
Man kan tydelig se hvor isen lå tidligere.

 

Fjorden hvor Svartisen kommer ned er uvanlig frodig.
Fjorden hvor Svartisen kommer ned er uvanlig frodig.

 

Syklister får ikke lov til å sykle gjennom Svartistunnelen, men må ta fergen fra Vassdalsvik til Ørnes. En ferge som går alt for sjeldent så man har ikke mange avganger å velge i.
Syklister får ikke lov til å sykle gjennom Svartistunnelen, men må ta fergen fra Vassdalsvik til Ørnes. En ferge som går alt for sjeldent så man har ikke mange avganger å velge i.

Etter turen  for å se på Svartisen takket vi for oss og startet sykkelturen mot Vassdalsvik for å ta fergen til Ørnes. Det er en tur på omtrent 3 mil. Fram til man kommer til skulpturen «Varde» (en del av Skulpturlandskap Nordland) er det forholdsvis kupert og selve skulpturen står på toppen av en lang bakke, men derfra og til fergeleiet går turen for det meste langs fjorden.

Strekningen fra skulpturen «Varde» og til fergeleiet i Vassdalsvik skulle i utgangspunktet være ganske lettsyklet, noe den likevel ikke var da veien var gått i fullstendig oppløsning og stort sett besto av hull på hull, grus og grov pukk, noe som gjorde det tungt å sykle. Vi hadde beregnet oss god tid på dette stykket noe som viste seg å være lurt da det gikk mye saktere enn planlagt.

De holdt på å legge nytt dekke da vi syklet der, så senere i sommer er veien sikkert i orden igjen.

Verket "Varde" av Per Kirekby.
Verket «Varde» av Per Kirekby. Verket beskrives blant annet som følger:
«Skulpturen på Meløy står blant bratte og steile fjellsider som forsvinner i fjorden i dalen nedenfor. Dimensjonene er grandiose, knapt fattbare».

Etter en fin men litt for tung sykkeltur til Vassdalsvik tok vi kl 1600 fergen over til Ørnes. På Ørnes spiste vi på Ørnes Hotell.

En av turens høydepunkter for min del kom på Ørnes da Maggie glad og fornøyd og ganske så høylytt erklærte at hun likte å være på sykkeltur og at hun hadde lyst til å være med på flere sykkelturer i framtiden – f.eks. fra Levanger til København i 2013 :-).

Maggie er glad for å være framme i Ørnes og har nettopp erklært at hun liker å være på sykkeltur :-)
Maggie er glad for å være framme i Ørnes og har nettopp erklært at hun liker å være på sykkeltur 🙂

Etter at vi hadde spist syklet vi videre til Reipå Camping som ligger noen få kilometer nord for Ørnes på flate lettsyklede veier. Da vi kom dit ble vi møtt av en flott regnbue (mye flottere enn det som vises på bildet).

For enden av regnbuen finner man ... Reipå Camping :-)
For enden av regnbuen finner man … Reipå Camping 🙂

 

Noen av hyttene og servicebygget på campingen.
Noen av hyttene og servicebygget på campingen.

 

Ursula og Geri Stegmann - som vi møtte i morges - har også valgt å overnatte på Reipå Camping.
Ursula og Geri Stegmann – som vi møtte i morges – har også valgt å overnatte på Reipå Camping.

Det var også andre sykkelturister som hadde valgt å overnatte på Reipå Camping i kveld. Jan Vereecke og Tania Verhoeve fra Belgia er ute på en 2 måneder lang sykkeltur fra Belgia til Nordkapp. De startet i midten av mai og planlegger å være ferdig i midten av juli.

De er erfarne sykkelturister som har syklet hele 40 000 km rundt omkring i verden siden 2003.  De vet ikke hva de vil trekke fram som de beste opplevelsene i Norge da det er så mye på listen, men kombinasjonen av fjord og fjell samt de fantastiske sterke fargene kommer høyt på listen.

Når de er på sykkeltur velger de bevisst å være totalt «offline» og sjekker hverken Internett eller mail. De har med en enkel telefon, men den skal kun brukes i nødsfall. En slik måte å reise på gjør at man blir mye mer oppmerksom på de daglige opplevelsene og får litt «fri» fra hverdagslivet … det høres veldig fornuftig ut spør du meg (og det sier han som har med alt av duppeditter m.m. når han er på sykkeltur 🙂 )

Jan Vereecke og Tania Verhoeve fra Belgia. Erfarne sykkelturister med mer enn 40 000 km under beltet.
Jan Vereecke og Tania Verhoeve fra Belgia. Erfarne sykkelturister med mer enn 40 000 km under beltet.

Ursula og Geri og Jan og Tania bodde i telt, mens vi bodde i den nyeste hytta på Campingen – en luksushytte utstyrt med alt man trenger og litt til. Det er forskjell på sykkelturister 🙂

Her skal vi bo i natt. Livet som luksussyklist er ikke så verst.

 


  • Se også Waipoints fra dagen i dag og resten av turen på Track My Tour
  • GPS-data og høydekurver m.m. for turen ligger på Garmin Connect
  • Klikk [ her ] for å følge meg på Twitter
  • Klikk [ her ] for å følge Kystriksveien på Facebook

Én kommentar til «Dag 12 (Forøy – Reipå)»

  1. Fine opplevelser! Det må være fantastisk å sykle gjennom Nordland. Storslagen natur rundt deg, hele tiden…
    Hvis man skulle ha noe tid til overs, eller har lyst å prioritere det, så arrangerer Rocks´n Rivers (www.rocksnrivers.no) forskjellige aktiviteter i området.
    Om du så har lyst til å oppleve naturen på en annen måte, er dette sjansen du ikke må gå glipp av! Kveldspadling i kajakk, i midnattsolen eller en bretur på Svartisen er noe du gjør for en dag og aldri slutter å snakke om!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *