Amok Draumr 3.0

Amok Draumr 3.0 Hengekøye

Jeg er en stor fan av hengekøyer og jeg har lenge hatt en plan om å bruke dette som en del av mitt overnattings- og sovesystem på mine sykkelturer. I 2011 gikk jeg til innkjøp av en Hennesy Deep Jungle Asym Zip Hammock. I bloggposten jeg skrev begrunnet jeg kjøpet av hengekøyen på følgende måte:

På mine sykkelturer langs Norges veier har jeg ofte opplevd at når jeg føler at det passer å stoppe for dagen, så er det ingen plasser å sette opp teltet. Enten er det dyrket mark langs veien eller så er det skog.  I det første tilfelle må man spørre om lov for å sette opp teltet (noe jeg ikke liker) og i det andre tilfellet kan det være vanskelig å finne egnet teltplass. Det betyr at jeg ofte har vært nødt til å sykle mye lenger enn jeg egentlig har lyst til, bare for å finne en egnet plass å overnatte. I de tilfeller har jeg ofte tenkt at jeg skulle hatt en hengekøye som jeg bare kunne knytt opp mellom to trær, trær med litt avstand mellom finnes nesten over alt.

Nå, noen år senere, må jeg dessverre si at – bortsett fra litt testing i bakhagen – så har jeg ikke fått brukt hengekøyen helt slik jeg hadde håpet. Hovedgrunnen til at den ikke har blitt brukt er problemet med kuldegjennomtrenging. I hengekøya presses soveposen sammen og med kun stoffet i hengekøyen til å skjerme mot nattekulden og vinden blir det fort kuldebruer både fra undersiden og mot skuldrene. Da blir det fort litt småkaldt og ukomfortabelt.

Hennesy hengekøyen har dobbelt bunn og ble levert med et «hightech» underlag som skal ligge mellom lagene i bunnen for å reflektere kroppsvarmen og hindre kuldebroproblemet. Dessverre så syns jeg ikke dette fungerer særlig godt. Det må være en god og varm sommernatt for at det ikke skal bli kaldt på de områdene der kroppen presser mot hengekøyen – og slike sommernetter er dessverre ikke så vanlige her i Norden.

Jeg har også prøvd å bøte på problemet med å ta med meg et vanlig liggeunderlag i hengekøyen, men det er heller ikke en fullgod løsning. Ofte så vil det likevel være kuldegjennomtregning ved skuldrene og så ligger man og «knoter» med liggeunderlaget som aldri ligger helt slik man vil at det skal gjøre. Jeg har vurdert å kjøpe en under quilt (et spesielt «teppe» som man henger under hengekøyen) – som virker som den best behagelige løsningen på dette problemet, men en under quilt tar også plass i sykkelveskene og det begynner jo etter hvert å bli mye utstyr som skal være med når jeg også har med telt, sovepose og vanlig liggeunderlag.

Kort fortalt er summen av ovenstående at min dyre Hennesy Deep Joungle Asym Zip hengekøye ikke blir brukt på tur og jeg må fortsatt sykle til jeg finner en god teltplass når jeg vil slå meg til ro for dagen.

Nå har jeg imidlertid kommet over et norsk produkt som – ut fra det jeg har sett på nett, på YouTube og lest av reviews, virker som akkurat det jeg er ute etter (i forhold til å gi meg overnattingsmuligheter der det er dårlig med teltplass).

Jeg presenterer herved Amok Draumr 3.0 hengekøyen 🙂

Amok Draumr 3.0 hengekøye
Amok Draumr 3.0 hengekøye

Amok Equipment er et norsk firma med utspring i NTNUs entreprenørskole der Jonas Haug, sammen med sine medstudenter Steinar Bukve Witsø og Elin Kathrine Saunes, utviklet en flat hengekøye – Amok Draumr.

Amok Draumr er en radikal ny løsning der man ikke henger i «banan» men ligger flatt (nå må det jo sies at man ligger jo ikke helt «banan» i en vanlig turhengekøye heller da de fleste turhengekøyer er designet for at man skal ligge diagonalt – og dermed ligger mindre som en «banan»). Det unike med Amoc Draumr er imidlertid at man ligger helt flatt slik at man ikke bare må ligge på ryggen eller siden men til og med kan ligge på magen.

Som bildet ovenfor viser så er Amok Draumr ikke satt opp på langs med festepunktene, slik som en vanlig hengekøye, men henger på tvers av festepunktene. Det at man henger på tvers ville jeg trodd skulle føre til at det ble lettere å «vippe» ut av køyen hvis man kommer litt for langt opp eller ned i løpet av natten, men ut fra de reviews jeg har lest på nettet så virker dette ikke til å være et problem.

For å få til et oppsett der man ligger på tvers av festepunktene, kreves det at man bruker et stivt oppblåsbart liggeunderlag som for eksempel et Exped DownMat 9 LW eller Exped SynMat 7 LW. Det at det kreves bruk av denne typen liggeunderlag betyr også at man unngår kuldebroproblematikken.

Jeg har begge disse liggeunderlagene. Exped DownMat 9 LW ble – som jeg har nevnt i en annen bloggpost – litt «overkill» i forhold til mitt bruk (sykkelturer vår, sommer og høst). Det er mer en varmt nok og jeg har derfor «nedgradert» til Exped SynMat 7 LW.

Så her er jo altså situasjonen at jeg allerede har med det nødvendige liggeunderlaget som en fast del av mitt turutstyr og det betyr at jeg med Amok Draumr 3.0 hengekøyen ikke vil være nødt til å drasse på ennå mer «ekstrautstyr» (som under quilts eller lignende) utover selve hengekøyen og det utstyret jeg uansett allerede har med på tur.

For meg er det et meget stort pluss og noe som taler meget varmt for denne løsningen.

Amok Draumr 3.0 leveres med tarp, myggnetting og oppheng til en pris av 3499,00 kroner (fri frakt) og det syns jeg ikke er dyrt for dette produktet (liggeunderlag kommer dog i tillegg). Det virker som et meget gjennomtenkt produkt av god kvalitet og med flere lure og smarte løsninger.

Jeg innbiller meg at Amok Draumr 3.0 er så pass enkelt å sette opp at det også vil være et meget anvendelig produkt når man – i øsene pøsene regnvær – må ta pause fra sykkelturen for å få laget seg litt mat. I stedet for å stå i regnet og spise – noe jeg ofte har måttet gjøre og ikke syns er spesielt trivelig – er det hurtig gjort å få satt opp Amoc Draumr og strekt ut tarpen og så har man et lunt og tørt sted å innta maten før man – når man er ferdig å spise – hurtig kan pakke den sammen og sykle videre. Hvis mine antakelser her stemmer er også dette et meget stort pluss i boken.

Når man har fått nok av dagens sykling skal det godt gjøres at det ikke er et sted i forholdsvis umiddelbar nærhet hvor man enten kan slå opp teltet eller – hvis det er uegnet for telt – kan sette opp Amok Draumr hengekøyen – og dermed skulle en god natt søvn være sikret uansett om det er kupert, tett skog, høyfjell eller hva det måtte være.

Den eneste ulempen jeg kan se med å ta med meg denne hengekøyen på tur er at det er ekstra vekt – 2053 gram inkludert tarp og plugger. Pluggene kan jeg jo droppe da jeg uansett også vil ha med telt og kan bruke teltpluggene, så det blir jo antakeligvis litt under to kg ekstra vekt. I tillegg så tar det jo litt plass men ut fra hva jeg kan se av designet på pakksekken på hjemmesiden til Amok så er formen på den slik at den kan fint kan festes bak på bagasjebrettet på sykkelen – og da er det ikke så farlig om det tar litt plass. En gramjeger har jeg aldri vært (da ville jeg tjent mer på å slanke meg noen kg 🙂 ) – det er viktigere med en god natts søvn.

Jeg innbiller meg også at min Sierra Designs Backcountry Quilt 800 – som jeg nettopp har bestilt – er et helt riktig produkt i en Amok Draumr 3.0 hengekøye.

Jeg må ta alle forbehold om at jeg har ikke prøvd denne hengekøyen selv, jeg har kun lest reviews og sett videoer om den på YouTube, men hvis produktet holder halvparten av hva det lover og er så lett i bruk og behagelig å sove i som det framkommer i videoene og i reviewene, så er Amok Draumr 3.0 antakeligvis akkurat den hengekøyen jeg har gått og lett etter til bruk på mine sykkelturer.

Det er kanskje ikke absolutt nødvendig utstyr, men helt klart kjekt å ha, og noe jeg helt klart har lyst til å prøve å ha med på tur.

Hvis noen har prøvd Amok Draumr 3.0 hengekøyen eller har mer informasjon om produktet, så legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Aktuelle linker

Oppdatering 24. april 2016

Fikk i dag følgende kommentar, med litt ekstra info om hengekøyen, fra de hyggelige folkene i Amok Equipment:

Hei Trygve,

Hyggeleg å høyra at du er interessert i Amok Draumr 3.0!

Det er tydeleg at du har god kjennskap til overnatting i hengekøye. Som du nemner er viktige element både liggekomfort og isolasjon. Vekta er ikkje den lettaste, men ja, pakkvolumet er relativt lite samanlikna med dei fleste telt og soveposar. Til vanlege fotturar, og spesielt aktivitetar som sykling og padling blir vekta sjeldan trekt fram som ei utfordring.

Det som kan vera verdt å merka seg samanlikna med vanlege gathered-end-hengekøyer er lengdebegrensingen på Draumr per dags dato. Den er satt til 190 cm, men det krev eit stort breitt liggeunderlag.

For oss som er glade i hengekøyeovernatting er det også eit viktig element med utsikt og følelsen av å vera fri samanlikna med å ligga inne i eit telt. Samtidig som det kan vera behageleg å slå opp køya ved lengre pausar på turen – f.eks. sette køya i stolfunksjon og nyte lunsjen der.

Me tilbyr forresten 30 dagar åpen retur (http://www.amokequipment.com/returns) så du kan teste hengekøya lett (på veranda eller liknande) for å finne ut om den passar dine behov.

Håpar du får testa ei Draumr-hengekøye innan kort tid!

Beste helsing, Steinar i team Amok

 

2 kommentarer til «Amok Draumr 3.0 Hengekøye»

 1. Hei Trygve,

  Jeg har hatt Draumr 3.0 i noen uker nå og må innrømme jeg er svært begeistret. Stusser litt på at du skriver en anmeldelse før du selv har testet den, men kan bare bekrefte at det meste stemmer bra.

  Som navnet tilsier er den en drøm å bruke. Jeg har mange innspill men må ta det senere eventuelt – eneste jeg avslutter med er, om du ikke skal sykle over tregrensen ser jeg overhodet ingen poeng i å ta med deg telt.. take care,

  Carl Anders

  1. Hei Carl Anders,

   Takk for innspill.

   Bloggposten er ikke en anmeldelse av Draumr 3.0 men et innlegg i kategorien «Kjekt å ha«. I «Kjekt å ha» kategorien skriver jeg om utstyr som jeg ikke har prøvd selv, men som jeg syns virker fornuftig, praktisk og «kjekt å ha». Det er på en måte min ønskeliste over utstyr jeg kunne ha tenkt meg – hvis jeg hadde hatt ubegrenset med penger :-).

   Jeg skriver om produktene i «Kjekt å ha» kategorien for 1) å ha den som en huskeliste over bra/relevant/aktuelt utstyr for min egen del og 2) gjøre folk som leser bloggen min oppmerksom på at utstyret finnes.

   Men det er som sagt ikke utstyr jeg har prøvd, kun utstyr jeg ønsker meg og som kan være «kjekt å ha». Det skal jo også sies at utstyr jeg har omtalt i «Kjekt å ha» kategorien helt plutselig blir til utstyr jeg har kjøpt 🙂 og da blir bloggposten redigert og flyttet ut av «Kjekt å ha» kategorien.

   Men jeg burde kanskje merke bloggpostene av i denne kategorien litt bedre med at det er «Kjekt å ha» produkter, altså produkter jeg ønsker meg men som jeg ikke har prøvd selv sånn at det kommer tydeligere fram at det ikke er en anmeldelse av produktet.

   Draumr 3.0 står fortsatt på ønskelisten og hadde jeg hatt råd hadde jeg nok kjøpt den og brukt den på sommerens tur, men nå blir det i stedet så jeg tar med meg min Hennesy Deep Jungle Hammock.

   Jeg hører gjerne mer fra deg om dine erfaringer med Draumr 3.0.

   Med vennlig hilsen
   Trygve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *