Dag 1 (Kirkenes og sørover)

Etter en noenlunde OK natt til å være første natten i telt og sovepose, våknet jeg opp mutters alene i Grense Jakobselv. Det var forholdsvis mye vind fra nord og ganske kaldt i teltet. Ute lå temperaturen på rundt 0 grader og det var ingenting som skjermet for den kalde vinden fra nord.

Leirplassen i Grense Jakobselv
Lenger nord er det ikke mulig å komme langs grensen mot Russland. Utsikt utover Barentshavet. Leiren min er nede i venstre hjørne av bildet.

Selv om jeg lå påkledd i soveposen var det likevel småkaldt, så det først som sto på dagsordenen var å få fyrt opp Jetboil-turkjøkkenet for å få kokt litt vann til morgenkaffen. Dette er en forholdvis høy konstruksjon, men med støttefoten på gassbeholderen er det så stødig at jeg ikke hadde noen motforestillinger mot å benytte det i teltet (selvfølgelig under kontinuerlig oppsyn slik man alltid skal ha med denne typen utstyr).

Jetboil turkjøkken
Koker vann til morgenkaffen på Jetboil-systemet

Jetboil er et effektivt system og jeg er imponert over hvor kort tid det går fra mann fyrer det opp til vannet koker.

Jeg liker vanligvis ikke frysetørret kaffe, men når jeg er på sykkeltur smaker det av en eller annen grunn helt himmelsk. Etter et par kopper kaffe og en frokost bestående av tre knekkebrød med smøreost, begynte jeg å bli så våken og klar for dagen at lysten til å komme igang med dagens sykling ble ganske påtrengende. 

Slapper av i leiren, snart klar for tur
Begynner å bli klar for å starte på den første dagen med sykling på denne turen.

Det tok en god time å få pakket leiren og gjort alt klart, men omsider var jeg i gang med årets første sykkeltur. Som nevnt var det surt og kaldt, så jeg var godt kledd, og på føttene hadde jeg de nye Lake mxz 302 sykkelskoene. Jeg var spesielt spent på om disse ville klare å holde meg varm på føttene gjennom dagen.

Det skal ikke stikkes under en stol at formen er elendig (som vanlig når jeg starter på årets første sykkeltur), men dette bekymrer meg lite da jeg har god tid og ingen ambisjoner om lange dagsetapper. Dagens mål er Kirkenes, en tur på ca 6 mil, men området jeg skal sykle gjennom er forholdsvis kupert så det er meget mulig at jeg ikke kommer så langt i dag.

Jeg startet dagens sykkeltur kl 1030 og etter noen få hundre meters sykling kom jeg fram til Kong Oscar II kapell. Dette ble bygget fordi det etter grensestrekningen i 1826 stadig var stridigheter mellom norske og russiske fiskere. Det ble etter hvert bestemt at det skulle bygges en kirke som skulle ligge godt synlig og fungere som et kulturelt grensevern mot øst. Kapellet ble vigslet i 1869 og fikk sitt navn i 1873 da kong Oscar II besøkte kapellet.

Kong Oscar II kapell

Kong Oscar II kapell

Den første delen som skal sykles er ca 10 km grusvei som går langs elven. Grensen mellom Norge og Russland går midt i elven. Grensen er merket med en gul grensestolpe på norsk side og en rød grensestolpe med grønne striper på russisk side. Det er forbud å krysse grensen til lands, til vanns eller i luften. Videre så er det også forbudt å ha kontakt med eller opptre fornærmende med personer på den andre siden av grenselinjen. Det er heller ikke tillatt å kaste gjenstander over grensen. På russisk side av grensen står fortsatt noen av de gamle vakttårnene fra den kalde krigens tid.

Grensen mellom Norge og Russland

Vakttårn på russisk side

Russland

Som bildene viser så er ikke våren kommet særlig langt her oppe. Jeg var jo klar over at de lå noe etter oss på Innherred, men at de lå så langt bak var jeg ikke klar over. Det var ikke et grønt skudd på trærne ennå.

Grusveien tok fort slutt og deretter begynte turen over fjellet. Det hadde vært vinterstengt til kun et par dager før jeg kom og det lå masse snø der oppe. Det var også mange bratte bakker og tungt å sykle … i min dårlige form 🙂 Så det ble en tøff og kald tur.

Det er fortsatt mye snø i fjellet her oppe

Det var en kald dag og etter 3-4 timers sykling begynte jeg faktisk å bli kald på føttene. Det var noe overraskende med tanke på at skoene jeg bruker er regnet som de beste vinterskoene og skal være brukbare ned til ganske langt under 0 grader. Mulig de som har vurdert skoene går ut fra at man kun sykler en time eller to på vinteren og skoene er vurdert ut fra dette. Nå skal det også sies at jeg fryser veldig lett på føttene, så det er jo selvfølgelig en medvirkende årsak. Jeg syklet også uten skotrekk, og hvis jeg hadde brukt disse er jeg forholdvis sikker på at jeg ville holdt meg varm hele dagen med de temperaturene det har vært i dag.

Den manglende treningen (tynne kraftløse ben) begynte også å gjøre seg gjeldende. Ved den minste lille oppoverbakke, ja det var ikke en gang nødvendig at det faktisk var en oppoverbakke, bare at det så slik ut, måtte jeg ned i oldemorgiret og selv da var det utrolig tungt etter hvert. Da må det i den sammenheng nevnes at min sykkel er utstyr med et Rohloff Speedhup girsystem, og det laveste giret der er lavt.  Veldig lavt. Når det giret oppleves som «tungt» er det ikke mye trøkk i benene for å si det forsiktig 🙂 Men det er jo som forventet og ikke noe jeg lar meg stresse av. Det kommer seg etter hvert.

Veiskilt mot Murmansk

Etter knappe 45 km sykling kom jeg i 16-tiden fram til Sollia Gjestegård og hytteutleie som ligger like ved der man krysser grensen til Russland. Planen var jo egentlig å komme helt til Kirkenes og det er fortsatt 15 km igjen før jeg er der. For å være ærlig følte jeg mer mer eller mindre totalt utslitt og med sure lår var det ganske lett å bestemme seg for å overnatte der. Når jeg i tillegg fikk en hytte med varm dusj og TV for kun 500 kroner for en natt var det heller ikke interessant å ligge i telt.

Grensen mot Russland

Etter en god og varm dusj og noen timer på ryggen gikk jeg i 20-tiden ned til Gapahuken Restaurant (samme drivere som driver Sollia Gjestegård og Hytteutleie) for en bedre middag. Der fikk jeg servert et vanvittig godt måltid – det var så godt at jeg rett og slett ble i skikkelig godt humør av å spise det.

Reinsdyrstek med saltbakte amadinepoteter og rødvinsaus
Reinsdyrstek med saltbakte amadinepoteter og rødvinsaus

Etter et utrolig godt måltid (som kostet mer enn overnattingen) gikk jeg til hytta og tok kveld. I morgen skal jeg sykle videre inn til Kirkenes og ta turen over til snøballkrigbyen Vardø og deretter sykle inn fjorden mot Vadsø. 

GPS-data m.m. for dagen i dag finner du [ her ] på Garmin Connect, men det er blitt noe tull så dag1, dag2 og dag3 av turen er blitt registrert som 1 dag med «4 laps». Hvis du krysser av for «Runder» i kartet på Garmin så er:

 • Dag 1: distansen fra start til pkt 1
 • Dag 2: distansen fra punkt 1 til punkt 3
 • Dag 3: distansen fra punkt 3 til slutten

Jeg aner ikke hva som er skjedd det og syns det er litt irriterende at dette ikke er blitt registrert som tre forskjellige turer.

Dagens etappe med høydekurver
Dagens etappe med høydekurver

Twittermeldinger fra plohnsykler i dag:

 • Det lages kaffe. Småkaldt ute. Har sovet ok. Målet i dag er Kirkenes. http://t.co/V5jKYkQ #
 • Totalt utslitt etter bare 4,5 mil i dag. Formen kan kun bli bedre, men det ligger helt klart ann til korte dagsetapper et par uker. #
 • Kortreist mat – reinsdyrstek 🙂 http://t.co/tLlabU6 #
 • Fikk vite av de som driver campingen at jeg er den første sykkelturisten i år – det forklarer en del #

2 kommentarer til «Dag 1 (Kirkenes og sørover)»

 1. Hei 🙂 Dette så jo kjempe morro ut. Jeg har tenkt å gjøre noe av det samme nå i sommer og lurte på om du vet om det er noe farlig å ligge i telt i Kirkenesområdet med tanke på bjørn og sånn?

  1. Hei,

   Det ble jo ikke rare sykkelturen på meg da jeg måtte avbryte grunnet en vond rygg. Jeg tror ikke det er noe problem å ligge i telt i Kirkenesområdet i forhold til bjørn, men for å være helt sikker kan du jo ta kontakt med Kirkenes turistinformasjon om spørre dem om dette – http://www.kirkenesinfo.no/

   mvh
   Trygve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *