Warbonnet Blackbird XLC med tilbehør – et komplett «sovesystem»

I dette blogginnlegget deler jeg noen tanker om et «sovesystem» jeg vurderer å kjøpe inn og bruke på min neste lange sykkeltur.

Det å bruke hengekøye på tur er noe jeg får mer og mer sansen for. Jeg sover bedre i en turhengekøye enn jeg gjør i teltet og jeg opplever ofte at det er lettere å finne gode «hengekøyeplasser» enn teltplasser langs veien når jeg er på sykkeltur (bortsett fra på høyfjellet og nord i Norge). Da jeg syklet fra Levanger til Berlin sommeren 2016 hadde jeg i begynnelsen med både telt og turhengekøye, men teltet ble etter hvert sendt hjem.

Jeg begynner å få en del erfaring med det å ligge i hengekøye på tur og selv om jeg er godt fornøyd med det systemet jeg har brukt så langt, er det likevel noen detaljer som kan forbedres for at det skal bli et mer behagelig og komplett «sovesystem».

Med «sovesystem» mener jeg alt det man trenger for å sove behagelig. I et telt vil «sovesystemet» eksempelvis bestå av teltet, liggeunderlaget og soveposen. Når man ligger i en hengekøye, eller feltreir som det kalles på norsk, så består «sovesystemet» av:

 • hengekøyen med myggnetting (ofte integrert i hengekøyen)
 • Tarp (for å beskytte mot regn/vind)
 • En topp quilt (et «teppe») som man bruker som dyne.
 • Et eller annet som hindrer kuldetap og kuldebroer under deg, det kan være et liggeunderlag du ligger på i hengekøyen eller en «under quilt» (i mangel av et godt norsk ord) som man henger under hengekøyen.

Det holder ikke med en sovepose for å hindre kuldegjennomtrenging nedenfra da dunene/isolasjonen i soveposen blir klemt flate når man ligger på den og derfor isolerer svært dårlig. Derfor må man ha et liggeunderlag eller en «under quilt» for å slippe å bli kald i løpet av natten.

Sommeren 2016 brukte jeg min Hennesy Deep Jungle hammock med et vanlig liggeunderlag og Backcountry Quilt 800 som top quilt (dyne). Det fungerte stort sett greit men av og til var ikke top quilten varm nok (jeg våknet et par ganger av at jeg frøs) og liggeunderlaget var det en del arbeid med for å få plassert det sånn at det lå riktig i hengekøyen. I tillegg så er det et par detaljer jeg skulle ønsket selve hengekøyen var utstyrt med, bl.a. et sted for legge ting inne hengekøyen slik at de var lett tilgjengelige.

Jeg har i vinter brukt ganske mye tid på å lese reviews og se på utstyrsvideoer på YouTube og jeg tror jeg nå kanskje har funnet mitt perfekte hengekøye «sovesystem». I tillegg til det jeg har nevnt ovenfor så vil jeg at «sovesystemet» skal være:

 • Varmt og gjerne mer enn varmt nok. Når jeg ligger og sover syns jeg det er lettere å kjøle seg ned hvis det er for varmt enn å bli varmere når jeg er kald/fryser. Jeg vil derfor gå «all inn» og velge et system som jeg kan ligge med i minusgrader (vinter specs). Velger da å tro at det kan komprimeres ganske mye slik at det ikke tar alt for mye plass i pakkeposten men hva pakkestørrelsen på dette er vet jeg pr. dags dato ikke helt. Får nok ikke vite det før jeg eventuelt bestiller det.
 • Det skal selvfølgelig være like lett å sette opp som mitt nåværende system
 • Det skal tåle skikkelig dårlig vær, altså at det regner «vannrett». Det er spesielt tarpen som skal sørge for dette.
 • Det skal være en «lagringsplass» i hengekøyen som er lett tilgjengelig.

Det system som jeg etter timevis YouTube-videoer og lesing av reviews syns ser best ut i forhold til mine behov til et komplett sovesystem er:

 • Warbonnet Blackbird XLC hengekøye
 • Warbonnet Wooki Winter XL underquilt
 • Warbonnet Mamba Winter XL topquilt
 • Warbonnet Superfly tarp

I og med at jeg skal bruke underquilt så trenger jeg ikke at det er dobbelt bunn i hengekøyen og kan derfor gå for Warbonnet Blackbird XLC Single layer 1,7 med «webbing/buckles» for å henge den opp (single layer er litt lettere en dobbelt layer). Utsalgspris er USD 195,00 og vekten (inkludert oppheng) er 0,81 kg (1 lb. 12.5oz.)

Warbonnet Wooki Winter XL underquilt er rated ned til 0 Fahrenheit (-17,8 Celcius). Den koster USD 280,00 og veier 0,71 kg (25oz).

Warbonnet Mamba Winter XL topquilt er også rated ned til -17,8 Celcius. Den koster USD 330,00 og veier 0,85 kg (1 lb. 14 oz.).

Warbonnet Superfly tarp koster USD 180,00 og veier 0,51 kg (18oz).

Samlet vekt på dette sovesystemet er 2,88 kg og utsalgspris fra USA er USD 985,00 (ca. 8300 norske kroner). I tillegg kommer frakt og toll så det blir et meget dyrt system, men det erstatter telt, sovepose og liggeunderlag og vil for eksempel være lett å sette opp delvis i pauser slik at man kan sitte i hengekøyen når man lager mat eller tar pauser. Her har jeg jo gått «all inn» og valgt utstyr som tåler mange minusgrader og det vil derfor ta noe mer plass en sommerutstyr. Hvor stor pakkeplass det tar er en av de tingene jeg er spent på. Det er jo dun så jeg regner med at det kan komprimeres ganske mye.

Skal man ha et skikkelig lettvektstelt og et godt liggeunderlag og en god sovepose av meget god kvalitet (utstyret fra Warbonnet regnes å være helt i toppen kvalitetsmessig) så koster det fort en god del tusen kroner. MSR Hubba Hubba NX2 teltet som jeg har brukt koster for eksempel rundt 5000 kroner og så må jeg ha et godt liggeunderlag og en sovepose så prisen på telt med utstyr nærmer seg hurtig.

Vekten på knappe 3 kg syns jeg imidlertid er helt ok. Det er ca samme vekt som jeg har på mitt MSR Hubba Hubba NX telt (1,72 kg) + Exped SynMat 7 lw liggeunderlag (1,1 kg). Da er vi allerede oppe i 2,8 kg og så kommer jo soveposen i tillegg.

Jeg har ikke bestilt dette utstyret ennå, men jeg har veldig lyst. Jeg tror dette er midt i blinken for mine behov. Jeg sover godt i hengekøye (husk at man skal ligge på skrått i denne typen hengekøyer for å ligge mest mulig vannrett og minst mulig «banan») og dette ser ut til å være et meget godt system – kanskje det beste systemet på markedet. Hva tror dere?

Her er noen videoer av Warbonnet Blackbird XLS fra YouTube.

 

7 kommentarer til «Warbonnet Blackbird XLC med tilbehør – et komplett «sovesystem»»

 1. Dette er en kombinasjon jeg tror du kommer til å bli meget fornøyd med!
  Jeg ramlet helt tilfeldig inn på bloggen din (feiltrykk), men jeg følte at jeg måtte legge igjen et par ord, siden jeg selv har brukt dette systemet i hele vinter (bortsett fra topquilten).
  Jeg har 3 oz ekstra dun i underquilten, og har sovet behagelig ned til -25 grader. Jeg har, i likhet med deg tenkt at jeg like gjerne kjører på med full vinterpakke, for heller å bære et par ekstra gram til sommeren.
  Pakkemessig, så kan wookien komprimeres ned til størrelsen av en håndball hvis man legger litt godvilje til (og en bedre komprimeringspose enn den som følger med).
  Jeg kan også anbefale en vintertopp til køya hvis du tenker å bruke den til vintercamping. Dette gjør det betraktelig lunere når det blåser i 20 minus. Dette må også bestilles samtidig som køya, da disse lages på mål samtidig.
  Ellers så kan jeg trygt anbefale webbingen til warbonnet. Jeg prøvde å bytte over til whoopie slings pga vekta, men syntes det ble mer plundrete enn webbingen, så jeg byttet tilbake.
  og skal du ha en superfly tarp, er «pole mods» nesten et must i mine øyne, hvis du vil øke comforten når det er drittvær og «innetid».

  Jeg ønsker deg lykke til med investeringen, jeg tror du kommer til å bli meget fornøyd. Jeg ble iallefall det etter å ha oppgradert fra en Hennessy. blackbirden har overlegen liggekomfort, og den oppbevaringshylla er rett og slett uunværlig. Men viktigst av alt: underquilten er den desidert beste og mest idiotsikre jeg har brukt! 🙂

  1. Hei Kim,

   Takk for gode råd og tips. Hvordan syns du det er å bruke «vinterspecs» på underquilt på vår, sommer og høst? Blir det ikke for varmt?

   mvh
   Trygve

   1. Det blir mye det samme som å ligge på et varmt soverom. Kontinentalsenga hjemme isolerer jo mer enn man noen gang vil trenge på hvilken som helst polarekspedisjon, men med tynn sommerdyne, så regulerer man varmetapet fra oversiden.

    Normal fornuft tilsier jo at fysikkens lover ikke opphører straks man beveger seg ut ytterdøra 😉

    Det er klart at det er lettere og mer praktisk med et tynnere uq for de skikkelig klamme dagene, når man vil kjenne vinden under stumpen, men foreløpig klarer jeg meg fint med det jeg har.

  2. Hei
   Er syltapp i forhold til det å ligge i hengekøye men har testet en Hennesy samt en Warbonnet Blackbird å ser for meg kjøpe det dere fortelle om over her.
   Mitt spørsmål er her da dere kjøre vinter underquilt og full pakke her, hvordan er da kravet til soveposen på kalde dager ?

   Håper på svar selv om forumet er gammelt.

   1. Hei,

    Beklager sent svar. Kikker ikke så ofte innom her når det ikke er sykkelsesong. Du vil ha samme krav til sovepose i en hengekøye med underquilt i som du vil ha i ett telt eller annen utendørs overnatting. Underquilt av god kvalitet varmer som et godt «liggeunderlag» nedenfra, men du må jo ha noe for å beskytte deg mot kulden ovenfra også. Der kan du bruke sovepose – eller hvis du bruker underquilt – en toppquilt med fotboks.

 2. Hei.
  Et dumt spørsmål muligens, men du er avhengig av å finne passende trær? Dvs. ikke noe for dem som legger seg inn på campingplass?

  1. Trenger ikke være trær, kan være et gjerde, stolpe, lysmast eller lignende. Men ja, man er avhengig av å finne to punkter i passe avstand hvor man kan sette opp hengekøyen og det kan på noen campingplasser være en utfordring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *